Доступність посилання

ТОП новини

В мiжетнiчних заворушеннях у Косовi в середу й четвер загинули бiльше 30 осiб, поранень та травм зазнали бiльше 600. Серед поранених є 60 полiцейських та 35 вiйськових зі складу миротворчих сил.


Михайло Рамач В мiжетнiчних заворушеннях у Косовi в середу й четвер загинули бiльше 30 осiб, поранень та травм зазнали бiльше 600. Серед поранених є 60 полiцейських та 35 вiйськових зі складу миротворчих сил.

Белград, 19 березня 2004 – Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї Гаррi Голкерi, командувач миторворчих сил Голґер Камерхоф та президент Косова Iбрагiм Руґова минулої ночi звернулися до громадян провiнцiї з вимогою призупинити насильство. Проте сербськi урядовцi стверджують, що албанськi екстремiсти продовжують напади на сербiв. Сербська православна церква повiдомляє, що етнiчнi албанцi, яких у Белградi називають терористами, пiдпалили щонайменше 15 церков та сотнi будинкiв у селищах, якi покинуло сербське населення.

На пропозицiю уряду белградськi ЗМI драматично повiдомляють про страждання сербiв та про неспроможнiсть миротворчих сил гарантувати безпеку сербським мешканцям провiнцiї. Щоденна газета “Кур’єр”, скажiмо, на першiй сторiнцi бiлим по чорному мiстить лише слова: “Рiзня сербiв у Косовi! Повстань, Сербiє!” Пропагандисти невтомно розбурхують ненависть до етнiчних албанцiв. В Белградi, Новому Садi та iнших мiстах i вдень, i вночi проходять манiфестацiї на пiдтримку земляків у Косовi. Десятки тисяч демонстрантiв, а це переважно пiдлiтки, i сьогоднi найчастiше вигукували: “Не дамо Косова!” “Хочемо зброю!”.

Мiнiстр оборони Сербiї i Чорногорiї Борис Тадич каже, що Белград “затримує за собою право переглянути свою полiтику щодо Косова у разi невиконання мiжнародним спiвтовариством обов’язкiв визначених резолюцiєю 1244 Ради безпеки ООН”. Пiвнiчноатлантичний альянс вiдхилив пропозицiю Белграда розташувати в окремих округах Косова пiдроздiли Збройних сил та сербської полiцiї для захисту сербського населення. Згiдно iз згаданою резолюцiєю ООН миротворчi сили повиннi захищати сербiв та пам’ятки сербської культури в провiнцiї.

А голова державного Комiтету у справах Косова Небойша Чович пiд час перебування в Косовськiй Митровицi заявив, що Сербiя спроможна допомогти косовцям усiма засобами.

Кабiнет мiнiстрiв та Синод Сербської православної церкви i сьогоднi влаштували процесiю вулицями Белграда й панахиду перед храмом св. Сави. Митрополит Амфiлохiй та поет, академiк Матiя Бечкович в присутностi прем’єра Коштуницi палкими промовами розбурхували патрiотичнi почуття зiбраних.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Драґан Йочич ствердив, що албанськi екстремiсти планують викликати iнциденти на пiвднi Сербiї. Вiн додав, що полiцiя та жандармерiя пiдготованi вжити усiх заходiв для збереження порядку.

Радiо та телевiзiйнi станцiї безперервно повiдомляють про подiї у Косовi. Часто йдеться про чутки та неперевiренi iнформацiї, якi додатково занепокоюють громадян, зокрема демонстрантiв. На думку оглядачiв, чутки поширюють тi, хто прагне змусити владу на рiшучi кроки, щоб вона направила до Косова армiю та полiцiю. А групи добровольцiв заявляють про намiр рушити опiвночi з Белграда до Косова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG