Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії невдоволені новим кроком зближення України і НАТО, але наразі не зроблено жодної офіційної заяви.


Петро Кагуй У МЗС Росії невдоволені новим кроком зближення України і НАТО, але наразі не зроблено жодної офіційної заяви.

Прага, 22 березня 2004 року - Російська преса продовжує активно коментувати ратифікацію українським парламентом меморандуму між Кабінетом міністрів України і штабом НАТО про підтримку Альянсу. Йдеться і про першу негативну реакцію в МЗС Росії.

«Україна зрадила Росію» - це заголовок зі впливової московської газети «Время новостей», яка пише, що Москва серйозно стурбована тим, що Україна при необхідності надаватиме свою територію НАТО, причому, без узгодження з російською стороною.

Таке рішення українців викликало жорстку реакцію Москви, наголошує автор статті. В МЗС Росії вважають, що це рішення не відповідає духу «6 статті Великого договору про дружбу і співпрацю між Україною і Росією», в якій передбачено, що «жодна зі сторін не допустить використання своєї території на шкоду безпеці іншої сторони». У російському зовнішньополітичному відомстві особливо занепокоєні тим, що в меморандумі задекларовано підтримку будь-яких операцій НАТО, у тому числі без санкції Ради безпеки ООН, зауважує газета «Время новостей».

Про негативну реакцію в МЗС Росії на ратифікацію українським парламентом меморандуму між урядом України і штабом НАТО, повідомило також агентство «Інтерфакс». Однак, це неофіційна реакція. В обох випадках, посилання на неназване джерело у зовнішньополітичному відомстві Росії. З цього приводу московська газета «Русский курьер», зауважує, що МЗС Росії не захотіло офіційно звернути увагу на те, що Україна впустила до себе НАТО.

Вже згаданий московський щоденник «Время новостей» опублікував у понеділок також інтерв’ю із заступником помічника держсекретаря Сполучених Штатів з питань Європи та Азії Стівеном Пайфером, який прибув із візитом до Москви. Стівен Пайфер вважає, що немає підстав для стурбованості з боку Росії. «В угоді між Україною і НАТО обумовлено статус військ НАТО на випадок, якщо вони коли-небудь будуть розміщені на території України. В основному це стосується сил НАТО, що прибули до України на навчання. У 2000 році в Україні три рази відбувалися військові навчання за участі американських військ. Одного разу у них брали участь і російські військовослужбовці». «Кожного разу ми заключали чітку угоду, в якій обумовлювався статус американських військ на території України. Ця угода суто технічна. Не йдеться про зміни ні в кількості навчань, ні під час їхнього перебігу», - заявив московській газеті «Время новостей» заступник помічника держсекретаря Сполучених Штатів з питань Європи та Азії Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG