Доступність посилання

ТОП новини

Духовний лідер палестинського угруповання “Хамас” шейх Ахмед Ясін загинув в результаті ракетного удару ізраїльського вертольота.


Михайло Мигалисько Духовний лідер палестинського угруповання “Хамас” шейх Ахмед Ясін загинув в результаті ракетного удару ізраїльського вертольота.

Прага, 22 березня 2004 - У місті Газа тисячі палестинців взяли участь сьогодні у жалобній процесії і похоронах шейха Ахмеда Ясіна, духовного лідера й засновника ісламського угруповання “Хамас”. Ясін загинув сьогодні вранці в результаті ракетного обстрілу його автомобіля з ізраїльського вертольота. Убивство шейха Ясіна викликало різке засудження та хвилю закликів до помсти серед ісламських організацій. Однак відкритим запитанням залишається, чи загибель Ясіна приведе до зменшення терористичних атак смертників, які досі організувало ісламістське угруповання “Хамас”.

Замасковані озброєні бойовики палестинської войовничої ісламської організації “Хамас” у місті Газа проводжали загорнуту в зелений прапор труну шейха Ахмеда Ясіна. Тисячі палестинців з різних політичних та організаційних фракцій взяли участь у жалобній процесії, закликаючи до помсти та на підтримку бригад “Ал-Кассам” - озброєного крила “Хамасу”.

68-річний Ясін рік тому уникнув замаху на його життя з боку ізраїльських військових. Сьогоднішня атака на автомашину й загибель викликали хвилю шоку. Ізраїльська влада перекрила прохідні пункти до смуги Газа та Західного берега Йордану. Палестинський лідер Ясир Арафат оголосив офіційну жалобу.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон, виступаючи у понеділок у Єрусалимі, про напад на шейха Ясіна заявив:

«Держава Ізраїль сьогодні вранці вдарила по лідерові палестинських терористичних убивць. Ідеологія цієї особи зводилася до убивств євреїв тому, що вони євреї та до знищення держави Ізраїль». Аріель Шарон наголосив також на тому, що не завершена боротьба з тероризмом, й вона повсякденно продовжуватиметься усюди. Він вказав і на те, що є «правом кожної країни, яка бореться за своє існування, виступати проти тих, хто намагається її знищити».

Чільний політичний представник “Хамасу” Абдель-Азіз аль Рантиссі у понеділок заявив, що Ізраїль знищив, за його словами, «ісламський символ», й відповідь за це переходитиме межі помсти - у відкриту війну. Міністр праці палестинської автономії Хасан Хатіб зі свого боку зазначив: «Найвищий час, щоб Ізраїль зрозумів, що політика вбивства не наблизить ні палестинців, ні ізраїльтян до їхньої мети, якщо під цією метою мається на увазі мир та безпеку».

Аві Пазнер – речник ізраїльського уряду у понеділок дав офіційне пояснення атаки на Ясіна, який уже був два рази заарештований та звільнений ізраїльськими властями:

«Ізраїль ліквідував найбільшу загрозу для миру й стабільності в регіоні. Шейх Ясін був особисто відповідальний за загибель сотень і сотень ізраїльтян. Справедливість досягнута».

Щодо подальшого розвитку ситуації в регіоні речник уряду Ізраїлю зауважив: «Я впевнений, що Близький схід в майбутньому, без шейха Ясіна, буде в кращому становищі, і я надіюся, що це в майбутньому посприяє справі миру й стабільності». А Шауль Мофаз, міністр оборони Ізраїлю, назвав Ясіна «терористичним лідером, палестинським Бін Ладеном, руки якого в крові ізраїльських жінок та немовлят». За його словами, операція проти Ясіна є «складовою державної політики Ізраїлю в боротьбі з “Хамасом”. Така політика ізраїльської влади однак викликає неодностайні реакції не лише у світі, а й також у самому Ізраїлі, де з одного боку убивство Ясіна спотерігачі розцінюють, як можливість послаблення терористичної діяльності “Хамасу”, а з іншого - побоюються, що така політика може призвести до безконтрольної ситуації в близькосхідному регіоні.

Сполучені Штати Америки є близьким союзником Ізраїлю. Однак попри десятиліття американських зусиль щодо мирного врегулювання на Близькому сході палестинці вважають, що офіційний Вашингтон не є послідовним до сторін у цьому конфлікті. Ймовірно цю позицію палестинців не змінить і заява Кондоліси Райс, радника з питань національної безпеки президента США, яка у Вашингтоні сьогодні заявила: «Дуже важливо, щоб усі намагалися зберегти спокій у регіоні. Завжди існує можливість кращого дня для Близького сходу».

Водночас Кондолісса Райс зауважила, що не слід забувати, що “Хамас” - це терористична організація , шейх Ясін особисто був причетний до планування терактів. Крім того, Райс зазначила, що Сполучені Штати не отримали попередження про ізраїльський напад на Ахмеда Ясіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG