Доступність посилання

ТОП новини

Річниця Іракської війни: Україна залишається вірною коаліції.


Марія Щур Річниця Іракської війни: Україна залишається вірною коаліції.

Прага, 22 березня 2004 – Річниця інтервенції до Іраку міжнародної коаліції під проводом США та нещодавні вибухи в Мадриді привернули більшу увагу в Україні як до проблем самого Іраку, так і до тероризму як такого. Протягом вихідних Києвом пройшли антивоєнні демонстрації з числа прихильників лівої ідеології і навіть прем’єр-міністр Віктор Янукович висловив своє занепокоєння присутністю українських військових в Іраку. Та дії інших представників влади свідчать про те, що стурбованість прем’єра носить, найімовірніше, передвиборчий характер, бо пропозицію лівих про виведення українського контингенту з Іраку проурядові фракції не підтримали. Президент України Леонід Кучма доручив уряду підвищити зарплату українським миротворцям в Іраку. А міністр оборони Євген Марчук, хоч і визнав, що Україна наражається на більшу небезпеку з огляду на свою участь у коаліції, але вважає, що виводити миротворців з Іраку не потрібно.

Після Мадридського теракту європейські учасники коаліції в Іраку почали замислюватись над тим, чи варто і далі залишати своє військо в цій країні і тим самим наражати свої країни на небезпеку терористичних нападів. Найчіткіше про свій намір заявив новий прем''єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родріґес Сапатеро, який, на думку експертів, і виграв вибори завдяки обіцянці вивести іспанських військових з Іраку. Тим часом польське керівництво заявило, що польський контингент залишиться в Іраку, хоча поляки тепер сумніваються, що лідери коаліції США та Велика Британія сказали їм правду про наявність зброї масового знищення в Іраку. З такою заявою виступив президент Польщі Александр Кваснєвський. А голова зовнішньої розвідки Польщі вважає, що після Мадрида наступною ціллю терористів може бути Польща.

Міжнародні експерти з тероризму не мають спільної думки щодо того, чи дійсно участь в антиіракській коаліції збільшує небезпеку терористичних нападів. Аналітик американської дослідницької компанії “RAND Corporation” Кевін О’Брайн вважає, що вибухи в Іспанії довели лише те, що метою терористів є дестабілізація впливових західних держав, і хоча б з огляду на це Україна є у відносній безпеці. «Групи, такі, як “Аль Кайда” та інші, зацікавлені у тому, щоб дестабілізувати західні демократичні держави, і вони використовують Ірак лише як нагоду. Потрібно пам’ятати, що войовничі ісламісти хотіли падіння світського режиму в Іраку не менше, ніж Захід хотів позбавитися скорумпованої диктатури. Тож, на мою думку, йдеться про звичайний опортунізм», - говорить експерт з питань тероризму Кевін О’Брайн.

Український політолог, викладач Києво-Могилянської Академії Євген Федченко у зв’язку з Іраком також говорить про опортунізм, але не ісламських екстремістів, а української влади. «Ми повинні згадати, що коли ухвалювалося рішення про введення українського контингенту до Іраку, воно було певною мірою продиктоване виключно міркуваннями внутрішньої політики для відновлення діалогу зі Сполученими Штатами».

Але якщо говорити про дійсну небезпеку, то, на думку київського політолога, виведення українських військових з Іраку для світу та України цю небезпеку тільки збільшило б. «Можна було дискутувати про те, чи вводити війська до Іраку, чи ні, чи розпочинати війну, чи ні. Але після падіння режиму Саддама Хусейна там уже утворюється досить небезпечний вакуум влади. І ця небезпека не є суто іракською. Якщо країни почнуть виводити свої контингенти зараз з Іраку, це може створити серйозну регіональну небезпеку і відголоски цієї регіональної небезпеки можуть сягнути і України», - говорить політолог Євген Федченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG