Доступність посилання

ТОП новини

Терористи загрожують Польщі.


Володимир Павлів Терористи загрожують Польщі.

Варшава, 22 березня 2004 - У неділю польські спецслужби затримали у Варшаві двох афганців за підозрою у зв’язках з ісламськими терористами. У помешканні, котре винаймали підозрювані, неподалік від центрального варшавського вокзалу, працівники поліції знайшли карти Польщі та Варшави, на котрих були позначені найбільші аеропорти країни, а також синагоги, комендатура поліції та посольство Чехії у польській столиці. У цьому помешканні поліція затримала також громадянина України, персональні дані і зв’язки котрого з афганцями в даний момент встановлюються. Недільний інцидент став підставою для чергової суспільної дискусії на тему реальності загрози для Польщі з боку ісламського тероризму.

Перші конкретні розмови про загрозу ісламського тероризму для Польщі розпочалися у жовтні минулого року, коли голос терориста № 1 Осами бін Ладена з екрану катарського телебачення “Аль-Джазира” назвав Польщу у числі тих країн, котрі можуть зазнати терористичної атаки, за те, що польські військові взяли участь у міліарних діях проти Іраку. Останнім сигналом для відчуття загрози у поляків, як втім і в мешканців багатьох інших країн Європи, викликав теракт, здійснений терористами 11 березня у Мадриді.

Після кожного з цих випадків лідери польської держави, починаючи від президента і прем’єра, аж до міністра оборони та керівників спец-служб публічно запевняли польських громадян, що все під контролем. Мовляв, всередині країни немає численних і організованих ісламських середовищ, залишається тільки стерегти кордони.

У понеділок на сторінках польського журналу “Впрост” британський експерт Ґордон Томас зазначив: “Інформація про плановані терористичні акти на території Польщі зосереджена зовсім не у Польщі, а в тих країнах, де діє розгалужена мережа ісламських терористів – у Великобританії, Німеччині чи Франції”.

Спецслужби саме цих країн мають інформацію про те, що над Польщею нависла суттєва загроза. Посилаючись на витоки інформації зі спецслужб країн Західної Європи, “Впрост” пише, що терористи планують провести атаки на Польщу десь у час Різдвяних свят і оскільки у Польщі немає якихось значних об’єктів, де могло б бути багато жертв, то удару може бути завдано за допомогою біологічної чи хімічної зброї.

Після мадридського теракту шеф Агентства розвідки Польщі Збіґнєв Семьонтковський визнав, що Польща є однією з імовірних цілей ісламських терористів, оскільки суспільна думка у Польщі щодо Іраку поділена, а уряд Лешека Міллера має рекордно низьку підтримку у громадян.

Отже, значний теракт міг би привести до таких же результатів, як і у Іспанії, коли виборці покарали уряд Азнара за підтримку антиіракської коаліції і вибрали соціаліста Запатеро, який обіцяє вивести іспанські війська з Іраку ще до 30 червня цього року. Ще одним фактором привабливості Польщі для ісламських терористів є те, що удар по цілях у цій країні був би водночас ударом по авторитетові американського президента Джорджа Буша, оскільки можна було б звинуватити США в тому, що вони не змогли захистити одного зі своїх найвідданіших європейських союзників.

Тому офіційна Варшава висловлює натяки, що захист Польщі від терористів є не лише проблемою цієї країни, але й США та Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG