Доступність посилання

ТОП новини

Ситуацiя в Косовi пiсля кривавих мiжетнiчних заворушень нормалiзується. Протягом вихiдних iнцидентiв не було. В провiнцiї сьогоднi день жалоби. До Приштини прибув Яап де Схоп Схеффер, генеральний секретар НАТО, а до Белграда росiйський мiнiстр Сергiй Шойґу.


Михайло Рамач Ситуацiя в Косовi пiсля кривавих мiжетнiчних заворушень нормалiзується. Протягом вихiдних iнцидентiв не було. В провiнцiї сьогоднi день жалоби. До Приштини прибув Яап де Схоп Схеффер, генеральний секретар НАТО, а до Белграда росiйський мiнiстр Сергiй Шойґу.

Белград, 22 березня 2004 – У недiлю вiдбувся похорон трьох дiтей албанської нацiональностi з приводу смертi котрих 17 березня розпочалися сутички. Батьки загиблих просили своїх землякiв не вiдповiдати насильством на насильство. Мiжнародна полiцiя досi не з’ясувала, за яких умов вони втопилися в рiчцi. Албанськi джерела наполягають на тому, що дiти втiкали вiд сербiв, якi їх переслiдували.

Слiд сказати, що мiжетнiчнi заворушення розбурхували радiо та телевiзiйнi станцiї як у Косові, так i в Сербiї. Вони, як правило, перебiльшували кiлькiсть жертв та одночасно замовчували заяви тих дiячiв, якi виступали за примирення й закликали не мститися.

Сьогоднi Мiжнародна адмiнiстрацiя оприлюднила офiцiйнi данi щодо жертв. Згiдно з ними, пiд час заворушень загинули 28 осiб, поранень i травм зазнали 850. Представник сербського уряду Небойша Чович каже, що загинули 24 етнiчних албанцiв та сiм сербiв. Вiн додає, що серби не скоїли жодного вбивства албанцiв. Внаслiдок нападiв свої домiвки покинули близько 4 тисяч сербiв. Бiльше тисячi з них влаштованi на базах миротворчих сил. До Сербiї прибуло близько 200 бiженцiв. Белградськi урядовцi заявляють, що сербське населення у Косовi перебуває в катастрофiчнiй гуманiтарнiй ситуацiї. Громадяни досi зiбрали 600 тонн гуманiтарної допомоги. Йдеться переважно про харчi та одяг.

Лiдери косовських сербiв тим часом повiдомляють, що бiльшiсть сербiв найближчим часом покине косовську полiцiю. Вони таким чином мають намiр виявити протест проти своїх колег албанської нацiональностi, котрi, за їхнiми словами, не вживали заходiв проти екстремiстiв, а то й брали участь у терактах.

Прем’єр-мiнiстр Косова Байрам Реджепi каже, що його уряд заснував окрему фондацiю для вiдбудови спалених та зруйнованих сербських будинкiв, яка мала б розпочатися через два тижнi.

До Белграда прибув Сергiй Шойґу, мiнiстр з питань надзвичайних ситуацiй у владi Росiйської Федерацiї. Сербськi урядовцi висловлюють сподiвання, що Москва стане заступником сербських iнтересiв у мiжнародних iнституцiях, зокрема в рамках так званої Контактної групи.

Лiдери косовських сербiв вiдмовилися спiльно з албанцями зустрiтися з генеральним секретарем НАТО Де Хооп Схеффером. Вони кажуть, що наразi неможливо говорити про мирне спiвжиття. На думку албанцiв, серби бойкотом косовських iнституцiй додатково погiршують складну ситуацiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG