Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Близький схід – убивство шейха Ясина.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Близький схід – убивство шейха Ясина.

Прага, 23 березня 2004 – Більшість західних газет сьогодні відгукуються на чергову хвилю напруження на Близькому сході після убивства духовного лідера палестинської екстремістської організації “Хамас” шейха Ахмеда Ясина, який загинув у понеділок вранці внаслідок ракетного удару ізраїльської авіації. Екстремісти “Хамасу” закликали до негайних акцій у відповідь. На думку багатьох оглядачів, нинішній інцидент може знову зірвати міжнародні мирні зусилля на Близькому сході.

Коментатори газети «Лос-Анджелес таймс» Лаура Кінґ і Кен Еллінґвуд називають рішення Шарона ліквідувати засновника “Хамасу” шейха Ясина однобічною акцією і «небезпечною азартною грою». Шарон розраховував, як вважають автори, що замах на Ясина може вибити з колії і дезорієнтувати бойовиків “Хамасу” і може загальмувати їхні терористичні атаки проти Ізраїлю. Проте, на їхню думку, керівництву Шарона теж добре відомі заклики “Хамасу” до відплати і саме це може спровокувати ще більше терористичних акцій за участю самовбивць. Замах, як вважають автори, може також викликати низку інших наслідків, зокрема зближення “Хамасу” з іншими екстремістськими організаціями і поглибити хаос у секторі Газа, а крім того може посилити позиції Ясира Арафата, дотеперішнього суперника Ясина.

Британська газета «Дейлі телеґраф» підкреслює тим часом, що убивство Ясина, яке зробило його мучеником, було серйозною помилкою скоріш моральною, ніж стратегічною. Цією акцією Ізраїль посилив мотивацію нових терористичних актів палестинських самовбивць. Щораз більше молодих палестинців, на думку газети, не вагатимуться іти на смерть і щораз більше ізраїльтян будуть гинути від терористичних актів. Немає значення , яка була мета убивства Ясина, підкреслює «Дейлі телеґраф», символізм його смерті стане катастрофічним для Ізраїлю. Попри інтенсивні зусилля поліпшити репутацію Ізраїлю за кордоном, попри співчуття до жертв терористичних актів палестинських самовбивць, Ізраїль сьогодні, здається, потрапив у більшу ізоляцію, ніж будь- коли раніше, пише на закінчення британська газета «Дейлі телеґраф».

Інша британська газета «Файненшл таймс» окреслює вбивство духовного лідера “Хамасу”, як «надзвичайно безглузду акцію». Його смерть, підкреслює газета, буде розцінена, як «велика ескалація конфлікту», який тепер, можливо, пошириться і на міжнародну арену. На дальше майбутнє, як вважає газета, політика Шарона ударів по визначених цілях, тобто убивства палестинських екстремістів, скоріш заохотить до дальшого терору, ніж припинить його.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG