Доступність посилання

ТОП новини

Арешт бін Ладена не вирішить проблеми тероризму – експерти.


Марія Щур Арешт бін Ладена не вирішить проблеми тероризму – експерти.

Прага, 22 березня 2004 – Поки американські та пакистанські військові ведуть пошуки керівництва мережі “Аль Кайда” в афганських горах, експерти з питань тероризму говорять про те, що навіть, якщо їхні зусилля увінчаються успіхом, це не припинить терористичних нападів у світі. Аналітики наголошують, що саме існування цієї організації як мережі, ускладнює боротьбу з нею.

На думку аналітиків, навіть якщо лідера “Аль Кайди” Осаму бін Ладена та його найближчих поплічників впіймають, сама організація продовжуватиме функціонувати. Як говорить в інтерв’ю радіо “Свобода” експерт з питань тероризму у вашингтонському Центрі політики безпеки Марк Бурґесс, втрата керівництва призведе хіба що до того, що рішення ухвалюватимуть люди на місцях.

Крім того, вплив “Аль Кайди” виходить далеко за межі її формальних прихильників.

”Аль Кайда” є прикладом для наслідування, джерелом натхнення для інших груп. “Аль Кайда” може не робити нічого сама, може навіть не давати згоди на якісь акції, слава все одно дістанеться їй. Бо якщо якісь інші групи відповідають за теракт, на Заході все одно говоритимуть, що відповідальність лежить на “Аль Кайді”, - говорить американський експерт.

Відомо, що сама “Аль Кайда”, яка зосередила свої тренувальні табори в Афганістані, коли там до влади прийшов “Талібан”, має свої осередки у понад 50 країнах. Як говорить інший американський віце-президент дослідницької компанії “American Enterprise Institute” Даніелле Плетка, саме у цій розгалуженості і є сила організації. «Замість чіткої вертикальної структури, “Аль Кайда” є горизонтально інтегрованою. Це означає, що існують осередки в різних місцях, які пов’язані між собою ідеологічним зв’язком, інколи спільним тренуванням. Вони можуть мати спільного лідера, але спільної ідеї їм цілком досить для незалежного функціонування».

Тим не менше, американські аналітики вважають, що полювання на керівництво “Аль Кайди” є не зовсім безглуздим заняттям, адже в разі успіху спецслужби Європи та Америки матимуть чим похвалитися. А результат – це те, що мотивує до подальшої роботи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG