Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: “Хамас” – Близький схід.


Василь Дарчук Огляд західної преси: “Хамас” – Близький схід.

Прага, 24 березня 2004 – Західні газети продовжують коментувати убивство духовного лідера палестинської екстремістської організації “Хамас” шейха Ахмеда Ясина. Серед відгуків переважає гостра критика ізраїльського керівника Шарона, який своєю акцією, на думку оглядачів, спровокував дальший терор з боку палестинських екстремістів.

Коментуючи резонанс навколо убивства духовного лідера “Хамасу”, інтернетна газета «Джейнз інтеллідженс дайджест» підкреслює, що ізраїльський лідер Шарон вдався до стратегії найвищого ризику. Головне запитання, яке постало після замаху на життя Ясина, веде далі газета, чи ця акція зміцнить підтримку “Хамасу” з боку палестинців. Ізраїльська служба безпеки вже очікує відплатних акцій з боку палестинських екстремістів за вбивство Ясина. Hа думку газети, на майбутнє цей замах може допомогти організації “Хамас” у рекрутуванні нових членів. Це, як вважає газета, турбує також багатьох палестинців, які виступають за вирішення кризи дипломатичним шляхом. Нині Ізраїль, щоб відвернути проникнення на його територію палестинських терористів, уже закрив кордони палестинських земель на Західному березі Йордану і в секторі Газа, викликаючи таким чином економічні труднощі і провокуючи зростання кількості терористів-самовбивць серед палестинців.

Далі, на думку газети, загибель духовного лідера “Хамасу” зробить цій організації пропагандистську послугу і допоможе збирати дальші пожертви на підготовку дальших терористичних актів. Духовний лідер “Хамасу” Ясин у ролі мученика, пише на закінчення «Джейнз інтеллідженс дайджест», стане для Ізраїлю значно небезпечнішим опонентом, ніж він був живим.

Французька газета «Ле Монд» наводить тим часом короткий словесний портрет убитого духовного лідера і засновника “Хамасу” Ахмеда Ясина, знаного своїм агресивним фанатизмом. Він, якщо не безпосередньо фінансував, то надихав бойовиків “Хамасу” на терористичні акти проти Ізраїлю. Він ніколи не розглядав ізраїльських мирних жителів, як невинні жертви. Лідер “Хамасу”, веде далі «Ле Монд», заклав на палестинських землях соціальну й економічну допомогу, чим викликав повагу і підтримку з боку населення. У баченні “Хамасу” створення палестинської держави мало стати лише першим етапом на шляху знищення Ізраїлю, пише французька газета «Ле Монд». Саме таким був духовний лідер Хамасу, який загинув уранці 22 березня, продовжує газета. Шарон заявив, що Ясина вбито у рамках боротьби з тероризмом. Однак це нікого не переконує, підкреслює «Ле Монд». Навіть цілком навпаки.

“Хамас” знайде собі іншого лідера, а Ясин стане героєм і мучеником в арабських країнах. Газета перестерігає на закінчення, що замах на Ясина може підживити також симпатії (в арабському світі) до мережі “Аль-Кайда”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG