Доступність посилання

ТОП новини

Польська опозиція критикує прем’єра Міллера.


Володимир Павлів Польська опозиція критикує прем’єра Міллера.

Варшава, 24 березня 2004 - У середу польська преса друкує думки політиків та урядовців з приводу неформальних переговорів польського прем’єра Лешека Міллера та німецького канцлера Ґергарда Шредера, котрі відбулися у Варшаві у вівторок. В приватному помешканні польського прем”єра обидва політики розмовляли на тему досягнення компромісу у справі ухвалення проекту європейської конституції на найближчому саміті ЄС. Польська опозиція вважає, що досягнутий Міллером та Шредером компроміс є щонайменше підозрілий.

У приватному варшавському помешканні Лешека Міллера канцлер Німеччини був не вперше. Ще у грудні 2002 року в цьому ж місці лідери обох країн відзначали підписання в Копенгагені угоди про вступ Польщі до ЄС. Однак, невдовзі після цього між обома політиками виникла певна прохолода, спричинена тим, що Польща разом з Іспанією не погодилася на ухвалення проекту майбутньої конституції ЄС, ухвалення якого очікувала Німеччина. Отож кілька останніх місяців польський прем’єр та німецький канцлер не лише не відвідували один одного, але й мало спілкувалися взагалі. І лише коли після нещодавнього теракту у Іспанії виникла гостра потреба пошуку компромісу, ця зустріч і розмова про поступливість Польщі знову стали можливими. Як заявив Лешек Міллер після зустрічі з Ґергардом Шредером, їм вдалося досягти компромісу, котрий задовольнятиме обидві сторони:

Лешек Міллер: “Вага Польщі у системі голосування повинна віддзеркалювати наш потенціал, і вага Польщі повинна бути відповідно представлена та збережена. Ми зобов’язали міністрів закордонних справ, щоб вони спільно з ірландською президенцією працювали над віднайденням компромісу”.

Заяви Лелека Міллера не тільки не переконали, але й насторожили опозиційні парламентські партії. Лідери найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” заявили, що домовленість Міллер-Шредер є незрозумілою, а тому не має гарантії, що вона відповідає національним інтересам. Партія “Право і справедливість” зробила заяву, у котрій сказано, що важливі для польського народу справи польський прем”єр вирішує тихцем, щоб приховати свої невиправдані поступки німцям. А радикальна Ліга польських родин підтвердила свій намір сприяти проведенню всенародного референдуму у справі ухвалення чи неухвалення Польщею майбутньої конституції ЄС.

Голова польського уряду поки що не коментує закидів опозиції і твердить, що умови компромісу можуть бути оголошені на черговій зустрічі країн-членів ЄС 17-18 червня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG