Доступність посилання

ТОП новини

У Косовi минулої ночi невiдомi вбили двох полiцейських зі складу мiжнародної полiцiї, двох поранили. А до Приштини у зв’язку з напруженою ситуацiєю в провiнцiї прибули Хав’єр Солана, керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки, та Крис Патен, європейський комiсар у справах зовнiшньої полiтики.


Михайло Рамач У Косовi минулої ночi невiдомi вбили двох полiцейських зі складу мiжнародної полiцiї, двох поранили. А до Приштини у зв’язку з напруженою ситуацiєю в провiнцiї прибули Хав’єр Солана, керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки, та Крис Патен, європейський комiсар у справах зовнiшньої полiтики.

Белград, 24 березня 2004 – Iнцидент стався в мiстi Подуєвi, що неподалiк Приштини. Речник мiжнародної полiцiї Дерек Чепел каже, що невiдомi обстрiляли полiцейську машину, коли зупинилася на роздорiжжi. На думку окремих оглядачiв, напад на мiжнародну полiцiю пов’язаний iз ув’язненням генерала Косовського захисного корпусу Шукрi Буї, котрий свого часу був командувачем албанських повстанцiв. Мiжнародна полiцiя заарештувала його у вiвторок ввечерi за звинуваченням у причетностi до насильства над сербами. У зв’язку з мiжетнiчними заворушеннями, що сталися минулого тижня, досi затриманi близько 200 осiб. Бiльшiсть із них за нацiональнiстю – албанцi. Проте Дерек Чепел зазначає, що вбивство полiцейських не слiд пов’язувати з iншими подiями: “Численнi полiцейськi пораненi або, на жаль, загинули в акцiях проти злочинних дiй. Почекаймо й побачимо, що виявить слiдство”.

Щодо мiжетнiчних заворушень, якi сталися минулого тижня, мiжнароднi представники у Косовi та офiцiйний Белград одностайно стверджують, що йшлося про органiзоване насильство. Сербська преса органiзаторами називає колишнiх вождiв албанських повстанцiв Хашима Тачi та Рамуша Харадiная. Мiжнароднi представники вiдмовляються назвати iмен винуватцiв.

Сербський прем’єр Воїслав Коштуниця пiзно вночi повернувся з вiзиту до Брюсселя та Парижа. Вiд керiвникiв Європейського союзу, НАТО та мiнiстра закордонних справ Францiї вiн вимагав захистити сербiв у Косовi. Спiврозмовники пообiцяли пiдтримку й одночасно вiдкинули його пропозицiю кантонізувати, тобто подiлити Косово на сербську та албанську частини. Проте вони пообiцяли, що Сербiя i Чорногорiя могла б стати членом програми НАТО Партнерство заради миру iще цього року у разi, якщо Белград беззастережно спiвпрацюватиме з гаазьким трибуналом з воєнних злочинiв.

Сербська православна церква сьогоднi панахидою вiдзначила п’яту рiчницю вiд початку повiтряних ударiв НАТО на Сербiю. Полiтичних манiфестацiй з цього приводу не було.

Хав’єр Солана у Косовi вiдвiдав спаленi сербськi оселi. Наслiдки руйнувань скоєних етнiчними албанцями вiн назвав сумними й додав: “Серби мужнi й вони повиннi залишитися у Косовi, повиннi вiдновити свої помешкання, а ми їм допоможемо”. Солана п’ять рокiв тому був генеральним секретарем НАТО. Саме вiн дав наказ розпочати бомбардування Сербiї. Наразi йому доводиться захищати сербiв вiд албанцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG