Доступність посилання

ТОП новини

Кілька етнічних угорців з Румунії фігурують у списку жертв терористичної акції в Мадриді.


Василь Плоскіна Кілька етнічних угорців з Румунії фігурують у списку жертв терористичної акції в Мадриді.

Угорщина, 24 березня 2004 – Угорська преса повідомляє про загибель приблизно 6-7 етнічних угорців з Румунії 11 березня в Мадриді. Ці люди народилися в Трансильванії, а в Іспанію поїхали на заробітки. Днями деякі тіла загиблих поховали на батьківщині.

В Румунії проживає близько півтора мільйона етнічних угорців. Їхні поселення розташовані у Трансильванії. Цей край увійшов до складу Румунії після І Світової війни за результатами Тріанонського договору у 1920 році. Наразі економічна ситуація в Румунії не є такою стабільною, як в сусідній Угорщині. Тому румунські громадяни нерідко працюють як ґастарбайтери в Західній Європі. Хоча чимало їх трудиться і в Угорщині, але тут вони заробляють значно менше грошей, ніж у країнах Євросоюзу. Румунські громадяни полюбляють працювати в Італії, Франції та Іспанії не випадково. Передусім це пояснюється подібністю мов, адже румунська належить до групи романських мов. Але на цьому переваги й закінчуються, бо на заході румуни нерідко гарують на будівлях та виробництвах з важкими умовами праці так само, як і українці.

Списки жертв терористичної акції в Мадриді 11 березня час від часу оприлюднює іспанська газета “Ель мундо”. Зокрема, в цьому виданні були вміщені також прізвища кількох етнічних угорців Трансильванії. Детальнішу інформацію про них можна знайти на інтернетному сайті Демократичного союзу угорців Румунії. Пише про них і угорське інформаційне агенство МТІ.

Так, 26-річний Чаба Жидовскі помер в одній з мадридських лікарень від ран вже на другий день після вибуху. Тіло загиблого перевезли до Румунії, де родичі оплакали й поховали Чабу в рідному місті. В Іспанії цей етнічний угорець перебував з минулого року разом зі своєю подругою Ленутою, студенткою юрфаку. Чаба працював на будівництві.

МТІ повідомляє про смерть ще одного трансильванського угорця Іштвана Будої. 35-літній ґастарбайтер вже 2 роки працював з дружиною в Іспанії. Разом з ними у цій країні була і їхня 10-річна дочка. Глава сім’ї також підрядився працювати на будівництво.

Особу 37-річного будівельника Тібора Буді з румунського Брашова іспанські власті ідентифікували лише за результатами аналізу ДНК. Він щомісяця переказував родині до Румунії зароблені гроші. Мріяв збудувати хату, але не встиг…

Іспанська газета “Ель мундо” видрукувала прізвища ще кількох загиблих етнічних угорців з Трансильванії. Інформацію про них передрукувало угорське агенство МТІ. Проте румунські власті наразі заявляють, що ці відомості потребують детальнішої перевірки. Але незалежно від цього, новина про смерть земляків сколихнула громадську думку в сусідній Румунії.

Центральноєвропейці дедалі більше усвідомлюють, що тероризм будь-коли може загрожувати і їхньому життю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG