Доступність посилання

ТОП новини

В Україні до нових методів лікування резистентний не лише туберкульоз, але й лікарі - Світова Організація Охорони Здоров’я.


Марія Щур В Україні до нових методів лікування резистентний не лише туберкульоз, але й лікарі - Світова Організація Охорони Здоров’я.

Прага, 23 березня 2004 – Світовий день боротьби з туберкульозом нагадує в Україні про проблему, яку здавалося б, було вирішено ще невдовзі по закінченню Другої Світової Війни. Тепер Україна з 760 тисячами хворих посідає друге місце в Європі за кількістю випадків туберкульозу. І на думку західних країн, становить стратегічну небезпеку на кордоні об’єднаної Європи. Тим часом, міжнародні організації, що можуть надати Україні допомогу в боротьбі проти туберкульозу, скаржаться, що не можуть знайти спільної мови з українською системою охорони здоров’я. Тему продовжує Марія Щур.

В Європі чим далі на схід, тим більше хворих на туберкульоз, говорить в інтерв’ю Радіо Свобода доктор Малґожата Ґржемська, яка у Світовій Організації Охорони Здоров’я відповідає за боротьбу з туберкульозом в Європі та у країнах колишнього Радянського Союзу. «В Західній Європі випадки туберкульозу в основному пов’язані з іноземцями. У центральній Європі випадки хвороби бувають частішими, але вони під контролем. А найбільше проблем з туберкульозом у країнах Центральної Азії – вони мають найвищі показники на душу населення. В абсолютних цифрах лідерство належить Росії. Україна, яка є другою за кількістю населення країною в Східній Європі, має офіційно 760 тисяч хворих».

Найнебезпечніше, на думку Світової Організації Охорони Здоров’я є те, що у країнах колишнього Радянського Союзу найчастіше зустрічаються резистентні до ліків форми туберкульозу. У цьому регіоні вони трапляються у 10 разів частіше, ніж в інших частинах світу. За українськими даними, близько 70% хворих на туберкульоз мають саме цю форму хвороби.

Як зауважує Малґожата Ґржемська, для України поширення туберкульозу особливо небезпечне через його поєднання із зараженням вірусом СНІДу. «Багато нових випадків туберкульозу пов’язано зі зростаючою епідемією ВІЛ. Рано чи пізно ці дві хвороби переплетуться і це буде справжньою катастрофою для України», - наголошує доктор Ґржемська. Як пояснюють у Світовій Організації Охорони здоров’я, більшість людей, що помирають від СНІДу, насправді помирають від туберкульозу, бо їхня імунна система є більш вразливою.

Лікарі говорять, що СНІД та туберкульоз є хворобами бідних та найбільш соціально упосліджених груп населення. Але на відміну від СНІДу, лікування туберкульозу є дешевим. Піврічний курс лікування коштує 11 доларів на людину. Проте, щоб лікування було успішним, воно має проходити під лікарським наглядом. І це є головною вимогою програми Світової Організації Охорони Здоров’я, відомої під назвою ДОТС. В Україні ця програма почала діяти нещодавно і охопила лише один із найбільш вражених туберкульозом регіонів країни – Донецьку область. Незабаром планується поширити цю програму і на Київ.

Згідно з міжнародними методами лікування туберкульозу, пацієнт має провести два місяці в лікарні, а потім ще чотири місяці приймати ліки під лікарським наглядом. Щоб забезпечити регулярність приймання ліків на другому етапі лікування, у Донецьку пацієнтам разом з ліками видають і продукти харчування.

Та нова система не дуже приживається в Україні. На думку українських лікарів, вона більше підходить для бідних, мало розвинутих країн. «Ми тут не в Танзанії», - наводить німецький часопис Die Welt слова директора Інституту Фтізіології та Пульмонології Юрія Фещенка.

В інтерв’ю Радіо Свобода заступник директора цього інституту Василь Мельник дає практичні поради, як запобігти туберкульозу: «Людям важливо знати те, що вони повинні дотримуватися санітарно-гігієнічних правил. Тобто вони не повинні користуватися чужими зубної щіткою, рушником. Потрібно провітрювати кімнату, робити вологе прибирання. В кімнату повинно заходити сонце, бо мікобактерію туберкульозу вбиває тільки пряме сонячне проміння. Вона з пилом може прийти у будь-яку квартиру. Ще повинно бути здорове харчування: багате білками, жирами і вітамінами. І ще дуже важливо треба знати, що якщо людина кашляє протягом трьох тижнів і більше, треба обов’язково звернутися до лікаря, зробити флюорографію, або здати мокротиння на мікобактерію туберкульозу. Тому що це вже є найважливішим першим симптомом туберкульозу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG