Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з Настею Степулою, молодою журналісткою.


Людмила Ваннек Інтерв’ю з Настею Степулою, молодою журналісткою.

Київ-Прага, 24 березня 2004 року.

Людмила Ваннек

"Розбещеність звичаїв, ранній секс, наркоманія, алкоголізм, проституція і багато інших пороків, звісно ж, властиві певній частині нинішньої молоді. І відповідь на запитання, чому існує певний відсоток таких молодих людей, необхідно адресувати передусім дорослим і всьому суспільству, яке зовсім не ідеальне," - так вважає школярка, випускниця однієї з київських шкіл Настя Степула.

Між іншим, ця одна з трьох дебютних статей Насті має назву "Ви вважаєте, що нам кохати рано?"

Серія публікацій цієї юної дебютантки про проблеми її однолітків одних дивує, інших зворушує, і мимоволі хочеться продовжити розмову з дівчинкою, яка переконана, що “чи будуть ваші діти вживати наркотики, напиватися до нестями і шукати пригод – це вже питання вашої довіри і наявності звивин у їхній голові." (Це вже з іншої статті, яка має назву "Відпустіть мене до нічного клубу".)

Прочитавши третю публікацію "На що можна витрачати кишенькові гроші", де сучасна українська молодь умовно поділена на три категорії: олов’яна, срібна і золота, я вирішила все ж знайти телефон школярки і розпитати її більше: про те, про що молодь її віку не охоче розмовляє зі старшими?

Ось так і виникла розмова з Настею Степулою про її мрії, погляди, страхи, про все те, що турбує не тільки її однолітків, а й батьків, які не завжди мають час або й охоту заглибитись у проблеми своїх дітей.

Я запитала Настю, чи є в її житті, чи в житті її однолітків речі, які їх дійсно шокують?

Настя Степула

Я думаю, що шокує більш за все – це небажання навколишніх людей працювати, робити щось, змінювати своє життя.

Людмила Ваннек

А які в тебе мрії?

Настя Степула

Моя мрія – це досягнути в житті всього настільки, щоб відчувати себе абсолютно вільною людиною.

Людмила Ваннек

А що таке вільна людина по-твоєму?

Настя Степула

Людина, яка має можливість не обмежувати себе ні в чому і яка має можливість робити в даний момент часу те, що саме їй хочеться.

Я не говорю про щось аморальне, про якусь анархію або щось таке, а я маю на увазі духовне, тобто, повністю самореалізуватися.

Людмила Ваннек

У виборі професії, у виборі партнера, у виборі занять...

Настя Степула

У всьому реалізуватися.

Людмила Ваннек

Вільна людина, якій зараз 16 років, так?

Настя Степула

Я не є вільною.

Людмила Ваннек

Чому?

Настя Степула

Тому що я живу з батьками, які мене весь час в чомусь обмежують, я не заробляю сама гроші, я не можу не обмежувати себе у фінансовому плані, я не можу себе не обмежувати в часовому плані, я не можу себе не обмежувати в якихось моїх діях.

Людмила Ваннек

Уявімо собі, а якби ти зараз мала б своє окреме помешкання, свої гроші, всі можливості робити все, що ти хочеш, щоб ти тоді робила?

Настя Степула

Якщо б я мала все, що я хочу, то я подорожувала б. Моя мрія – це Нью-Йорк, тому що це місто, де дуже високий і швидкий темп життя. Мене це дуже приваблює.

Людмила Ваннек

Із Нью-Йорка повернімося все ж до України.

Ось восени відбудуться президентські вибори, як ти гадаєш, Настю, чи має молодь якийсь вплив на те, як розвиваються події у твоїй державі, хто буде нею керувати, як нею будуть керувати? Як ти дивишся на ці речі?

Настя Степула

Моя думка дуже суб’єктивна, але я думаю, що молодь взагалі ніякого впливу зараз не має політику, тому що кожна людина зараз окремо, збиратися масами ніхто не хоче. До того ж, це все рівно нічого не змінило б.

Мені здається, що насправді багато що зміниться в найближчі 10 років, може.

Людмила Ваннек

Про що ти зараз писала би свою наступну статтю?

Настя Степула

Я дуже хотіла б мати якусь рубрику про вільний час молоді, про розваги молоді.

Людмила Ваннек

А ось що до зовнішнього вигляду. Чи важливим для тебе і для твоїх друзів є свій стиль в одязі?

Настя Степула

Насправді, це для кожного дуже особисте.

Мені подобаються якісь окремі речі, досить консервативні, але більшість, це досить прикро, вдягаються як модно, як диктують журнали. Престижно вдягатися у відомих кутюрьє, і якщо у людині якісь ніякі джинси, але ці джинси “Версачі” – це вважається, що ця людина дуже стильно вдягнена. Це є українська остання тенденція, але я думаю, що скоро вже так не буде.

Людмила Ваннек

А ось тема кохання... Вона тебе вже турбує, чи ти ще вільна від цього почуття, бо ж, навіть, одна із твоїх статей називається: “Ви вважаєте, що нам кохати рано?”?

Настя Степула

Останню статтю, яку я писала не про кохання, а про якісь взаємовідносини у молоді, про секс у молоді, я її дуже не хотіла писати і писала дуже суб’єктивно. Мені видається, що це та тема, про яку кожна людина може розказати щось нове. І написати узагальнено про все це неможливо.

Я могла написати, що сучасна молодь є надто прагматичною для кохання, і якщо розмова йде про кохання, то всі дивляться на це з точки зору якоїсь користі, і що всі намагаються зараз не закохуватися, а просто мати з людьми якісь відносини, щоб було добре. А кохання як таке – це те, що зустрічається дуже рідко, і то люди, які закохуються, на них дивляться як на якихось абсолютно не розумних.

Людмила Ваннек

Виявилося, що, незважаючи на величезну різницю у віці, у нас з Настею дуже багато спільних захоплень в поглядах на життя, в хобі в літературі і в музиці, де, окрім класичного Чайковського, Настя любить і сучасний “Океан Ельзи”, тому й пісню “Вільний” ми вирішили послухати разом. Текст цієї пісні теж у чомусь схожий з тими думками, які Настя висловила, і з тими, які я пообіцяла їй що нікому не розповім. А ще ми схожі в тому, що...

Настя Степула

Бути впевненими в собі і вірити в те, що завтра буде все-таки краще, ніж сьогодні.

Людмила Ваннек

Розмовляла з молодою авторкою Настею Степулою Людмила Ваннек.

Звучить пісня у виконанні гурту “Океан Ельзи” “Вільний”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG