Доступність посилання

ТОП новини

Спонсорові й російському громадянину, якого в середу президент Литви Паксас збирався призначити своїм радником, у четвер суд призначив домашній арешт, а Сейм закликав президента подати у відставку.


Альгімантас Літвінас Спонсорові й російському громадянину, якого в середу президент Литви Паксас збирався призначити своїм радником, у четвер суд призначив домашній арешт, а Сейм закликав президента подати у відставку.

Вільнюс, 25 березня 2004 — Вчорашня новина про зустріч президента Паксаса в президентському палаці зі своїм найщедрішим спонсором, російським громадянином Юрієм Борисовим і заява президента, що він призначає його своїм радником на громадських основах, приголомшила чимало працівників президентської установи і ще більше зменшила невелику групу прихильників президента в парламенті. Кілька відповідальних працівників президентської установи сьогодні заявили, що полишають роботу. Парламент Литви сьогодні ухвалив звернення до президента з закликом подати у відставку.

Багатьом незрозуміло, як можна призначати радником людину, яка позбавлена литовського громадянства, в якої взято підписку про невиїзд з країни, і як вона може аналізувати пресу й політичну ситуацію й радити президентові, не володіючи литовською мовою.

Юрію Борисову було прокуратурою заборонено зустрічатися з президентом, а президент грає з Борисовим в теніс, приймає його в президентському палаці, призначає радником.

Для всіх стає очевидним, що висновок двох парламентських комісій і конституційного суду про залежність президента від свого виборчого спонсора та вразливість не був безпідставним. Радник президента з політичних питань Альвідас Мядалінскас відзначив сьогодні, що останніми днями був сильний тиск на президента Паксаса з боку Борисова.

Вільнюський суд за проханням генеральної прокуратури Литви призначив сьогодні Юрію Борисову додатковий запобіжний захід - домашній арешт.

Декотрі депутати парламенту очікують, що підчас промови на телебаченні пізно ввечері Роландас Паксас може заявити про свою відставку з посади. За обставин, коли прем’єр-міністр Альгірдас Бразаускас сьогодні відправився з візитом до Брюсселя, а глава парламенту Артурас Паулаускас гостює в Японії, голова уряду Бразаускас розпорядився вжити заходів пильності та обережності.

За словами голови уряду Бразаускаса, як тільки буде отримана нова постанова конституційного суду, треба

“відразу, без нових довгих дискусій в парламенті голосувати. Знаєте, таке вчорашнє рішення (президента) дуже облегшує Сеймові голосування. Чимала частина членів Сейму, навіть членів нашої соціал-демократичної фракції вагалася, а після таких рішень (президента), на мій погляд, їхні сумніви зникли”.

Отакими словами прем’єр Бразаускас сьогодні закликав якомога скоріше закінчити в парламенті процедуру імпічменту, провести голосування щодо звільнення президента Роландаса Паксаса з посади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG