Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада обурена заявою грузинського президента про українських найманців.


Михайло Мигалисько Українська влада обурена заявою грузинського президента про українських найманців.

Прага, 25 березня 2004 - У зв’язку із заявою президента Грузії Михаіла Саакашвілі про те що “є інформація, що в Аджарію намагаються привезти найманців із- за кордону” зокрема з Чечні та України, до Міністерства закордонних справ України у середу ввечері викликали посла Грузії В Києві Ґрігола Катамадзе. Згідно з прес-релізом міністерства, “українська сторона обурена твердженням Саакашвілі” й “зажадала від грузинської сторони негайних роз’яснень з цього приводу”. За повідомленнями з Тбілісі “роз’яснення уже передане, справа знята з порядку денного “.

Грузинський лідер Міхеіл Саакашвілі від моменту обрання його президентом намагається підпорядкувати центральній владі лідерів автономних регіонів цієї країни. Зокрема гострими є протистояння із керівником Аджарії Асланом Абашидзе. Нещодавно проти провінції була запроваджена короткотермінову економічну блокаду. У четвер влада у Тбілісі скасувала дипломатичні паспорти 400 аджарським представникам та їхнім сім’ям. А у середу Саакашвілі перестеріг аджарських керівників у Батумі не допускати до того, щоб їхні незаконні збройні формування були поповнені іноземними бойовиками.

“Є інформація про те, що в Аджарію намагаються привезти найманців із-за кордону”, - заявив Саакашвілі і попередив: “Раджу Аслану Абашидзе навіть не думати про це. Бо якщо в Аджарію прибуде хоча б один іноземний найманець – з Чечні чи з України чи ще звідкись, то обіцяю, що це закінчиться трагічно для властей автономної республіки та найманців”.

В результаті цієї заяви до МЗС України було викликано посла Грузії Ґрігола Катамадзе, а заступник Міністра закордонних справ Володимир Єльченко сказав грузинському дипломату, що українська сторона обурена твердженнями М.Саакашвілі про те, що начебто керівництво Аджарії веде переговори з питання найму певних осіб в Україні й у Чечні для поповнення своїх банд формувань”. “Українська сторона категорично відкидає навіть гіпотетичну можливість такої постановки питання новим грузинським керівництвом”, - наголосив Єльченко і зажадав від грузинської сторони негайних роз’яснень з цього приводу. В інтерв’ю радіо “Свобода” посол Грузії в Києві Ґрігол Катамадзе пояснив, що зразу після цієї зустрічі, ще у середу вечір відбувся брифінг президента Саакашвілі.

“Сьогодні вранці я знову говорив з Міністерством закордонних справ України й пояснив, що дослівно сказав президент Саакашвілі. Це було сприйнято нормально. Й немає якоїсь надзвичайної проблеми. Вони , українські представники, хотіли знати, на яких джерелах базується ця інформація, і вони бажають, щоб все було детально перевірене”, - зазначив грузинський дипломат.

Як сказав у четвер в інтерв’ю радіо “Свобода” грузинський експерт Коба Ліклікадзе, роз’яснення у тій справі передала також міністр із зовнішніх справ Грузії Саломе Зурабашвілі послу України у Тбілісі. Згідно з офіційними джерелами, це, за словами грузинської сторони , “мале непорозуміння зняте з порядку денного”. А про те, чому власне дійшло до такої різкої реакції з боку України, яка вважається стратегічним партнером Грузії, експерт Ліклікадзе сказав:

“Справа в тому, що, як кажуть росіяни, собака зарита в тому, що президент Грузії не уточнив, кого він мав на увазі: чи йшлося про найманців зі звичайних громадян, які воюють в гарячих точках (50 українців воювали в Грузії на стороні грузинських військ в абхазькому конфлікті), чи йшлося про людей з офіційних структур. Ймовірно, він мав на увазі так званих добровольців. А відсутність цієї точності викликала непорозуміння з боку офіційного Києва”, - зазначив грузинський експерт.

Тим часом міністр внутрішніх справ Аджарської автономії Джемал Гогітідзе заперечив, що існує намір керівництва автономії ввести до Аджарії найманців із Чечні та України. Він вважає, що для цих заяв немає жодних підстав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG