Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ухвалив рішення про створення антитерористичного координаційного центру.


Славко Волинський ЄС ухвалив рішення про створення антитерористичного координаційного центру.

Брюссель, 26 березня 2004 року.

В Брюсселі завершився саміт голів держав Європейського Союзу. Головним питанням, яке обговорювали цими днями лідери 25 європейських держав стосувалось посилення боротьби з міжнародним тероризмом.

Спочатку про невтішні новини. Сторонам не вдалось досягти консенсусу щодо створення Європейського розвідувального управління. Причина, як пояснили журналістам декотрі дипломати, полягає в тому, що формування такої структури може призвести до просочування назовні закритої, суто національної інформації тієї чи іншої країни. Тому лідери європейських держав обмежились створенням координаційного центру для обміну таємною інформацією, яка стосується виключно тероризму. На посаду керівника координаційного центру призначили нідерландського дипломата Ґійса де Фріса. Кілька слів про Гійса де Фріса. Закінчив факультет політології лейденського університету, дипломатичну школу при Джорджтаунському університеті у Вашингтоні.

Основні функції координаційного центру - це збір інформації, яка стосується тероризму з усіх можливих джерел: спецслужб, Європолу, Інтерполу, Шенгенського інформаційного центру, тощо. Зібрану інформацію анти-терористичний центр повинен розповсюджувати серед правоохороних органів країн ЄС.

У зв’язку з ухваленням рішення про створення антитерористичного координаційного центру Верховний представник ЄС у справах безпеки Хав’єр Солана заявив:

“У даний момент ми вважаємо, що найбільш важливим є краща координація роботи в різних інституціях, які вже існують у Європейському Союзі. Вони повинні діяти краще, ефективніше і швидше. Друге, намагатися, як я вже говорив, тісніше співпрацювати між країнами-членами Європейського Союзу і оперативніше виконувати ті рішення, які ухвалюються Радою ЄС. Якщо їх повинен ухвалити парламент, то повинен зробити це дуже швидко, якщо спільні рішення потребують схвалення урядом, то це повинно робитись також дуже швидко”.

Прем’єр – міністр Ірландії, яка нині є головуючою в Європейському Союзі, Берті Ахерн завершив прес-конференцію зверненням до всіх країн світу:

«Принцип полягає в тому, щоб повідомити всіх про наше рішення. І якщо регіони усіх кінців світу хочуть мати добрі відносини з Європейським Союзом, то вони повинні посилювати свою антитерористичну діяльність, а Європейський Союз мусить їм у цьому допомогти. Всім повинно бути чітко зрозумілим, що тут не повинно бути будь - чого, що суперечить діям у боротьбі з тероризмом».

При цьому Берті Ахерн додав, що боротьба Євросоюзу з тероризмом не повинна допустити дискримінацію імігрантів чи національних меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG