Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль цього тижня двічі приймав українських урядовців.


Вольф Москович Ізраїль цього тижня двічі приймав українських урядовців.

Єрусалим, 26 березня 2004 року - Як уже розповідало радіо “Свобода”, на початку тижня на Близькому сході побував міністр внутрішніх справ України Микола Білокінь. Вчора завершився візит до Єрусалима ще однієї української делегації на чолі з віце-прем’єром-міністром Дмитром Табачником. Під час зустрічей з керівником ізраїльського уряду Аріелем Шароном та депутатами Кнесету йшла мова про тіснішу співпрацю.

Українська сторона заявила про готовність підтримувати Ізраїль у політичній сфері та висунула низку пропозицій щодо поглиблення науково-технічного та культурного співробітництва. Вона сприятиме гастролям українських діячів культури в Ізраїлі та передасть відеокасети з популярними українськими телепередачами для ізраїльських телеканалів.

Обговорювалась лібералізація візового режиму між обома державами на зразок домовленостей, що існують між Україною та Польщею. Мова йде спочатку про власників дипломатичних та службових паспортів, а втім і про решту громадян. Сторони обговорювали також проект договору про взаємне визнання дипломів та інших документів про освіту.

На прес-конференції, якою завершився візит, Дмитро Табачник обіцяв позитивно розглянути питання про виплату пенсій колишнім громадянам України, які проживають тепер в Ізраїлі. Йдеться не про розмір пенсії, а радше, про моральну сторону питання, адже Росія виплачує пенсії своїм колишнім громадянам в Ізраїлі.

Місцеві спостерігачі зазначають два факти, які свідчать про потепління стосунків між Україною і Ізраїлем, одною з ознак якого є цей візит. У той час, коли після вбивства шейха Ахмеда Ясина президент Румунії Іон Ілієску відклав свій візит до Ізраїлю, сучасна напружена ситуація в Ізраїлі не стала на перешкоді приїзду високопосадової делегації України на чолі з Дмитром Табачником та міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя. І, нарешті, лідер української опозиції Віктор Ющенко теж частенько буває в Ізраїлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG