Доступність посилання

ТОП новини

26 березня минуло 25 років від підписання Кемп-Девідського мирного договору між Єгиптом і Ізраїлем.


Петро Кагуй 26 березня минуло 25 років від підписання Кемп-Девідського мирного договору між Єгиптом і Ізраїлем.

Прага, 29 березня 2004 - У 1979 році Кемп-Девідський мирний договір формально завершив 30-річний стан війни між Ізраїлем і Єгиптом. І він був першим мирним договором, підписаним арабською країною і державою Ізраїль. Такі дії Єгипту тоді не підтримала жодна з арабських держав.

Після арабо-ізраїльської війни 1973 року низка поміркованих арабських лідерів почали схилятися до сепаратних переговорів із Ізраїлем, серед них був і тодішній президент Єгипту Анвар Садат.

Як зауважують політичні оглядачі та історики, зміну курсу Єгипту можна пояснити двома чинниками: втомленістю від багаторічного протистояння між Єгиптом та Ізраїлем та особистістю Анвара Садата.

А ізраїльське керівництво переслідувало мету вивести Єгипет, як потужну військову країну із конфронтації з Ізраїлем. Ізраїльська сторона погоджувалася повернути Єгипту окуповані єгипетські території Сінайського півострова в обмін на збереження за Ізраїлем контролю над Західним Берегом Йордану і Сектором Газа.

У листопаді 1977 року президент Єгипту Садат відвідав Ізраїль. Важливу роль у переговорному процесі відіграли Сполучені Штати.

Єгипетсько-ізраїльські двосторонні контакти за посередництва Сполучених Штатів привели до підписання в Кемп-Девіді, неподалік від Вашингтона, у вересні 1978 року спершу угод. І вже на їхній основі 26 березня 1979 року був підписаний мирний договір, за яким Ізраїль повертав Єгипту окуповані єгипетські території.

Цей договір тоді призвів до серйозних ускладнень у стосунках між Єгиптом та іншими арабськими країнами. Було призупинене членство Єгипту в Лізі Арабських Держав та Організації Ісламська Конференція. Фактично, влада Єгипту опинилася перед вибором: керуватися насамперед власними єгипетськими інтересами чи інтересами єдності арабських країн. Президент Єгипту Анвар Садат вибрав перше, за що і поплатився своїм життям. 6 жовтня 1981 року група військовослужбовців, що належали до радикальної політично-релігійної організації «Джихад» убили Анвара Садата.

Політику Садата фактично продовжив новий президент Єгипту Хосні Мубарак, який залишається главою єгипетської держави й донині. Щоправда, здобувши президентське крісло, Хосні Мубарак взяв курс на проведення більш збалансованої і гнучкої лінії як на міжнародній арені, так і усередині країни. Йому вдалося подолати ізоляцію в арабському світі. У 1984 році було поновлене членство Єгипту в Організації Ісламська конференція, а в 1989 році і в Лізі Арабських Держав.

Нині Єгипет продовжує активну політику на міжнародній арені. Це стосується і просування мирного процесу на Близькому сході та розблокування арабо-ізраїльського конфлікту.

Минулої п’ятниці мали відбутися урочистості з нагоди 25 річниці підписання Кемп-Девідського мирного договору. Однак їхньому проведенню перешкодило убивство Ізраїлем за кілька днів до того на палестинській території духовного лідера угруповання «Хамас» шейха Ахмеда Яссина.

Президент Єгипту Хосні Мубарак заявив, що на знак протесту проти цього вбивства Єгипет не братиме участі у святкуванні річниці підписання мирного договору з Ізраїлем, і скасував свій візит до Ізраїлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG