Доступність посилання

ТОП новини

СeBIT – Україна ще не знайшла своєї ніші на ринку інформаційних технологій.


Надія Кандиба СeBIT – Україна ще не знайшла своєї ніші на ринку інформаційних технологій.

Німеччина, 29 березня 2004 - Текст для ведучого: У Ганновері цього тижня завершився черговий ярмарок високих технологій та телекомунікацій – CeBIT. У ньому взяло участь близько 6400 фірм з понад 70 країн світу. Організатори підбивають позитивні підсумки цьогорічного ярмарку. Не менш задоволені залишилися також українські учасники. Принаймні так стверджує Віктор Мазнюк, координатор об’єднання “Українська Hi-Tech ініціатива”.

Вже стало традицією, що Україна має на CeBIT окремий національний стенд. Не був винятком і цей рік. На ярмарку було представлено понад 20 українських компаній. За словами кооридантора “Української Hi-Tech ініціативи” Віктора Мазнюка, цьогорічний ярмарок продемонстрував, що закордонні партнери проявляють дедалі більший інтерес до України. Особливо їхню увагу привертає високий рівень українських програмістів. Про це свідчить і дослідження ринку послуг у сфері інформаційних технологій, проведене російською компанією „Market-Visio“. Говорить Віктор Мазнюк:

“Якщо ще два - три роки тому Україна взагалі не була відома на цьому ринку, то сьогодні Україна разом з Білоруссю, прибалтійськими країнами, Єгиптом та Сінгапуром потрапила в третю групу, які розвивають аутсорсинг” .

Лідерство тут і надалі належить Індії. Друге місце ділять між собою Росія, Ізраїль, Угорщина та Китай. Під час роботи ганноверського ярмарку підвищений інтерес до України продемонстрували також представники Об’єднаних Арабських Еміратів. Віктор Мазнюк пояснив:

“Ви знаєте певне насторожене ставлення до Сполучених Штатів з боку країн арабського світу, тому вони більше схиляються до співробітництва з країнами СНД та колишнього Радянського Союзу” .

Нині зарано говорити, що Україна вже знайшла свою нішу на світовому ринку інформаційних технологій. Як зауважив Віктор Мазнюк, такий пошук ще триває. За даними експертів, нині непоганим попитом користуються розроблені в Україні програми для web-технологій, програми, що використовуються в медичній галузі. На думку Віктора Мазнюка, особливо хороші перспективи Україна має на ринку операційних програм для мобільних пристроїв, у тому числі й мобільних телефонів, оскільки тут йдеться про зовсім новий вид продукції. Незважаючи на високий професійний рівень, українським виробникам програмного забезпечення доводиться ще долати чимало труднощів, до яких, як зауважив Віктор Мазнюк, належить відсутність досвіду в справі маркетингу. Тобто, йдеться про невміння працювати в комерційному конкурентному середовищі. Внаслідок цього український високотехнологічний потенціал залишається відомим переважно тільки вузькому колу фахівців. Від низки українських фірм, які цього року були представлені на CeBIT, пролунала також критика на адресу організаторів національного стенду. Кілька українських фірм навіть відмовилися виставляти на ньому свою продукцію і натомість надали перевагу російському стенду. Віктор Мазнюк зазначив:

“Всі компанії, які взяли участь на російському стенді говорять, що вони залюбки виставили б свою продукцію на українському національному стенді, але, на жаль, не хочуть цього робити, тому що створюються дуже погані умови: вони не можуть працювати з точки зору бізнес-підходів; замість цього гору беруть інтереси державних структур та великого державного бізнесу” .

Це, можливо, також одна з причин того, що на цьогорічному ярмарку CeBIT навіть 10-мільйонна Білорусь за кількістю учасників випередила 50-мільйонну Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG