Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в польському уряді.


Володимир Павлів Зміни в польському уряді.

Варшава, 29 березня 2004 - Як і обіцяв польський президент, сьогодні стало відомо, кого він бачить у кріслі нового голови польського уряду. Дві години тому Олександр Квасневський повідомив:

"Пан професор Марек Белька є дуже добрим кандидатом, котрий, на мою думку, відповідає всім потребам, перед якими стоїть сьогодні Польща. Він є достатньо політичний та достатньо аполітичний. Я переконаний у тому, що це є особа дуже компетентна".

Марек Белька, який зараз перебуває у Кувейті, поінформував журналістів, що розмірковує над пропозицією Олександра Квасневського.

Марек Белька є професором економічних наук, котрий на початку правління уряду Лешека Міллера обіймав посаду міністра фінансів, яку залишив через відсутність політичної підтримки. Останні півроку професор Белька провів у Іраку, де входив до Комітету відбудови Іраку.

Ще у п’ятницю ми повідомляли, про те, що прем’єр-міністр Польщі Лешек Міллер оголосив про свою відставку. Дату він назвав: 2 травня. Тоді, повернувшись із саміту з Брюсселя і зустрівшись з президентом Квасневським, польський прем"єр повідомив журналістам:

"Я поінформував пана президента, що після огляду ситуації, користуючись конституційними правами голови Ради Міністрів, 2-го травня цього року, тобто наступного дня після вступу (Польщі) до Європейського Союзу я формально попрошу президента про відставку Ради Міністрів - у зв’язку з відставкою моєю".

Своє рішення польський прем’єр пояснив тим, що не бачить можливості й надалі керувати країною через розкол правлячої партії.

Сьогодні Лешек Міллер додав:

"Детонатором мого рішення стало оголошення Мареком Боровським про створення нової лівої партії. Мені стало зрозуміло, що якщо ...наступає розкол, то це означає, що уряд став недієспроможним".

Тим часом, президент Польщі Олександр Квасневський поінформував журналістів, що у зв’язку із відставкою Лешека Міллера відразу почне консультації із партійними фракціями польського парламенту:

"Мій план є такий. У понеділок я починаю консультації з політичними партіями. Вони мають призвести до того, щоб 2-го травня можна було прийняти відставку Лешека Міллера, призначити нового прем’єра, а також нову Раду Міністрів".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG