Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборчі політичні технології та можливі варіанти політичних сценаріїв.


Василь Зілгалов Володимир Бондаренко - народний депутат України; Костянтин Бондаренко - політолог.

Київ-Прага, 29 березня 2004 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди у цей час, “Вечірня Свобода”. У Празі ведучий Василь Зілгалов.

Наші гості у київській студії радіо “Свобода”: народний депутат ВР України від блоку “Наша України” Володимир Бондаренко і відомий київський політолог Костянтин Бондаренко.

Я сподіваюся, шановні Бондаренки, що ви відразу признаєтеся слухачам, що ви не родичі. Так, пане Костянтине?

Костянтин Бондаренко

До сьогоднішнього дня навіть не були близько знайомі.

Василь Зілгалов

Дякую.

І має бути на зв’язку з нами з Симферополя наш колега Володимир Притула.

Сьогодні 29-те березня 2004-й рік. День уже довший за ніч, і весна поступово вступає у свої права.

Історики кажуть, що Україна 575 років тому була справжнім політичним центром Європи. Тут, зокрема, у Луцьку, у 1429-му році відбувся з’їзд монархів середньовічної Європи.

Але сьогодні ситуація у порівнянні з ентузіазмом 1991-го року в Україні змінилася, і України немає ні серед нової хвилі країн НАТО, представників яких сьогодні приймають у Вашингтоні, і серед новоприбулих членів ЄС, яких у травні число збільшиться. Навпаки, що стосується України, йдеться, якщо навіть читати сьогоднішню “Вашингтон Пост”, про похмурість у сценарії розвитку ситуації, йдеться навіть про зведення нової стіни на кордоні ЄС з Україною.

А в прогностичних сценаріях політичного розвитку українського суспільства у цьому році проглядається все більше чорних фарб. Зокрема, йдеться навіть про можливості введення владою у Києві надзвичайного стану, сценарії якого, на думку багатьох політологів, апробуються в Криму, Закарпатті та в інших регіонах України.

Антизахідна пропаганда в Україні набирає сьогодні все більше рис, подібних до часів “холодної війни”. Про це свідчать і останні заяви російського посла в Україні, хоча б сьогоднішні приклади зустрічі в Криму відомого американського філантропа Джорджа Сороса.

Все ясніше вимальовуються передвиборчі політтехнології. До чого вони можуть призвести, до яких сценаріїв політичного розвитку? Про це ми дискутуватимемо з нашим гостями “Вечірньої Свободи”.

Я звертаюся до В.Притули. Володимире, як ти вважаєш, події, що сьогодні в Криму відбуваються, чи (як ти там бачиш на місці) вони є складовою частиною якихось сценаріїв? Що говорять про це в Криму? Що відбувається там сьогодні? | Володимир Притула

Добрий вечір!

Я не говорив би про свою думку, а я буду посилатися на своїх колег-журналістів, на політологів кримських, які кажуть, що ці останні події, пов’язані з загостренням етнополітичної ситуації в Криму, - це, можливо, один із таких специфічних сценаріїв передвиборчої боротьби, проявів таких технологій специфічних.

Більшість сходиться на думці, що кримських татар справді провокують. Дуже багато випадків останніх, коли звичайні провокації...

Кримські татари, по-перше, - це східний народ, у них ментальність трішки інша, можливо, досить гаряча кров. З іншого боку – це частина групи населення, яка в дуже складному соціально-економічному становищі перебуває.

Справді, кинути якусь іскру, щоб запалити, підняти народ, не дуже важко. Якраз останні події, оці бійки в Симферополі, провокування кримських татар в Симеїзі, в Судаку, в інших місцях якимось чином це вдається цим політичним силам чи якимсь групам певним, які стоять за цим. Це їм вдається.

Періодично ми бачимо, чиї вуха стирчать за цим всім. Ми пам’ятаємо останню заяву лідера кримських комуністів Л.Грача, який дуже тісно пов’язаний з есдеками, точніше, з керівництвом цієї партії, київським керівництвом, коли кілька днів тому була поширена заява Л.Грача, де мова йшла про те, що кримські комуністи вимагають запровадження прямого президентського правління в Криму. Потім ця заява була відкликана, і нова заява вже не містила цього пункту.

Тут якраз відбувся якийсь збій, як на мене. Можливо, прес-секретар не так зрозуміла шефа, можливо, зарано пустила цю заяву, яку треба було б, можливо, пізніше, за інших політичних умов.

У всякому випадку зараз ситуація в Симферополі стабілізувалася, нормальна в Криму ситуація. Кримська влада контролює ситуацію, і Меджліс контролює кримськотатарське населення.

Василь Зілгалов

Володимире, Меджліс розуміє, що можуть кримськотатарське населення використати в політичних цілях?

Володимир Притула

Звичайно. І Меджліс ухвалив спеціальне звернення до кримських татар і до кримчан, в якому він заявив, що він припиняє будь-які акції протесту зараз, і будь-які акції протесту, які будуть організовуватися в регіонах, мусять погоджуватися з центральним Меджлісом.

Звичайно, в Меджлісі є радикальні групи, радикальні діячі, які вимагають радикальних дій, однак поки що і Мустафа Джамілєв, як лідер, і помірковане крило контролює ситуацію. Хоча кажу, що кримськотатарський народ як соціальна група, як етнічна група є неоднорідною, там є різні настрої, є різні погляди, є різне бачення свого майбутнього і своїх дій майбутніх. І політичне місце своє в Україні по-різному бачать кримські татари.

Тим не менше абсолютна більшість з них підтримують Меджліс. І зараз у Меджлісі хоча є певне таке, я не скажу, що це розкол, є різні погляди на подальший розвиток ситуації і на подальші дії Меджлісу, але тим не менше М.Джамілєву вдається контролювати ситуацію і в самому Меджлісі, і зараз він намагається контролювати ситуацію взагалі серед кримських татар.

Василь Зілгалов

Ми знаємо, що нещодавні заяви деяких політичних лідерів України щодо подій в Грузії, щодо Аджарії, і ми знаємо, що в Україні чимало ЗМІ використовують так звану антизахідну карту.

Сьогодні, ми знаємо, що до Криму приїхав американський відомий фінансист Джордж Сорос. І довкола цього також, які там відбуваються події тепер у Симферополі?

Володимир Притула

Джордж Сорос прибув сьогодні по обіді. Він був здивований тим, що таке ставлення до його приїзду влади. Він відзначив, що органи влади його зустрічають не дуже тепло. “Мене це дуже дивує”, - сказав він , - але я приїхав не до органів влади, я можу обійтись без їхнього теплого прийому”.

Джордж Сорос досить впливовий політик і громадський діяч, фінансист. Як правило, коли він прибуває в якусь країну, то його зустрічають перші особи цієї країни. В АРК, коли він приїхав, то його ніхто з офіційних осіб, навіть третього рівня, ніхто не зустрічав.

Більше того, як кажуть представники Міжнародного фонду “Відродження”, фонду, який входить у світову мережу фондів Сороса, вони кажуть, що в Криму навіть протидія перебуванню Джорджа Сороса. Тут є спроби зірвати його візит.

Зокрема, днями було відмовлено у приміщенні в Таврійському національному університеті імені Вернадського. Цьому університету Джордж Сорос виділив більше півмільйона доларів різних грантів, але, тим не менш, керівництво відмовило надати йому приміщення, щоб він зустрівся з студентами, викладачами і провів зустріч з недержавними організаціями.

І от буквально сьогодні стало відомо, що відмовлено в приміщенні Лівадійського палацу, де завтра мав відбутися круглий стіл “Толерантність і права людини. Напрямки діяльності недержавних організацій і донорів”. У цьому круглому столі мав взяти участь і Джордж Сорос. Хоча було все проплачено, але офіційно було заявлено, що пожежники, начебто з міркувань безпеки на два дні, саме до 1 квітня, закрили цей палац.

Я хочу сказати, що цей палац входить до системи Державного управління справами. Тобто, фактично він підпорядкований Адміністрації Президента України.

І багато ще отаких деяких моментів. Той факт, що вперше було скликано позачергову сесію кримського парламенту на вівторок. Саме у цей день якраз прибуває Джордж Сорос. І представники кримського парламенту і уряду мали взяти участь у круглому столі за участю Джорджа Сороса.

Однак, традиційно сесії скликалися по середах і планувалося спершу, що в середу відбудеться кримська сесія. Однак усе було змінено, і сесія відбудеться завтра, у вівторок. Звичайно, всі перші, другі, треті особи, і депутати, і урядовці не зможуть приїхати на цей круглий стіл.

Тим не менше, я вже сказав, що Джордж Сорос не дуже стурбований цим. Він сказав, що, в принципі, це його мало хвилює. Директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький розцінив оці всі події, як політичне замовлення з боку властей України.

Василь Зілгалов

Дякую, Володимире. Нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи”, що з нами на зв’язку з Симферополя був наш колега Володимир Притула.

І я звертаюсь до наших гостей у Києві. Я тільки додам, що посол Росії Черномирдін заявив сьогодні таке, цитую: “Вони, американці, лазять по всій Україні. Я навіть уявити собі таке не міг. По всій Україні висадилися американські десанти. Вони їздять по регіонах, допомагають організувати вибори”. Це слова посла Росії у Києві.

Я хочу запитати наших шановних гостей: якщо ми говоримо про передвиборчі технології, так чи почали вони вже діяти? Ми бачимо, що відбувається в Мукачеві, в Тернополі, недавно, минулої неділі, вчора, в Ромнах. Чи це вже є складові частини передвиборчої технології, пане Володимир Бондаренко?

Володимир Бондаренко

Безумовно, відпрацювання сценарію майбутніх виборів і в Ромнах, і в Мукачеві, і в Тернополі, і в інших містах відбувається. В більшій чи меншій мірі іноді владі вдається реалізувати свої задуми до кінця, іноді вони відступають тимчасово, але знову наступають в іншому місці.

Тому мова йде про те, коли на всій території держави не діє право, не діє закон, діють абсолютно інші норми стосунків між правоохоронними органами і громадянами, між органами центральної влади і місцевого самоврядування, тоді тут можна розраховувати на будь-які прояви оцього адміністративного ресурсу, цієї підготовки до майбутніх виборів.

Я був у Мукачеві, де звичайний офіцер податкової міліції зупинив дію цілого розділу Конституції, котрий стосується прав громадян на самоврядування. Він прийшов і опечатав 4 окремих будинки міської ради через те, що йому здається, що міська рада повинна платити ПДВ з операції з землею.

Та міська рада реалізувала лише 9 ділянок земельних. От він прийшов і каже, що треба платити. Вони кажуть, що ось є рішення КСУ, котре говорить, що при реалізації земельних ділянок не створюється нова вартість, платити не треба, в законі написано, що платити не треба. Він каже, що в них є інструкція.

І оцей представник Закарпаття, не Тернопільщини, котрий імплантований туди був, я також можу підтвердити, якими політичними силами, які сьогодні керують на Закарпатті. Цей Коуче Атілла Ласлович скасував дію розділу Конституції.

Прокурор місцевий припиняє це безчинство, вносить постанову, але в вихідні дні з Києва надходить вже постанова Генпрокуратури про скасування постанови місцевого прокурора.

Тобто, йде організована система блокування ради. А чому? Тому що ця рада насмілилась, на противагу цьому форуму демократичних сил, які проводяться скрізь у закритих приміщеннях соціал-демократами (об’єднаними) разом з комуністами, провести віче всенародне, на яке зібралося в Тернополі понад 40 тисяч людей. Такого зібрання вже не бачили понад 40 років.

Ці люди, які зібрались у Тернополі, заявили, що вони сьогодні бачать трошки інший шлях України, ніж малює СДПУ(О) і Адміністрація Президента. Тому це невдоволення воно вилилось у такій формі.

Василь Зілгалов

Дякую. Пане Кость, як Ви вважаєте, як політолог, яка системність от цих політтехнлогій і чи вони вже сьогодні задіяні в якихось повних масштабах? Як це буде розвиватися в політичному плані, як Ви вважаєте?

Костянтин Бондаренко

Загалом в Україні весь політичний процес супроводжується політтехнологіями. Але політтехнології застосовуються різного рівня. Політттехнології є різні і не завжди їх потрібно сприймати зі знаком мінус. І будь-яка політична сила розробляє свої політичні технології і впроваджує їх.

Що стосується тих політичних технологій, які стосуються виборчої кампанії, я думаю, що зараз застосовується, принаймні, зараз використовується не повномасштабне застосування політичних технологій, а відбувається певна репетиція дій. І ця репетиція ще почалася дуже активно минулого року.

Тузла – це була репетиція дій, які будуть опрацьовуватися цього року. Я боюся цього, що в даному випадку, я буду правий в цьому плані.

Далі, захоплення Придністровської ГЕС – це теж свого роду репетиція певних політтехнологій, які будуть відпрацьовуватися. Крим цього року – це теж тільки репетиція.

Я боюся, що цього року будуть відпрацьовані технології, які будуть спрямовані на впровадження надзвичайного стану або елементів надзвичайного стану в Україні, які будуть спрямовані на поширення паніки, поширення страху.

Чому зараз увага прикута в першу чергу до Криму? Подивіться, коли у нас починається офіційна виборча кампанія. Виборча кампанія у нас має початися в липні – сезон відпусток.

Основна увага до якого регіону приковується? Саме до Криму. Тому що в Крим у нас їдуть найбільше людей і саме до Криму найлегше привернути увагу українського загалу і посіяти паніку на тому фоні, що відбувається в Криму.

Минулого року Тузлу вдалося зупинити у вирішальний момент. А якщо було б оголошено мобілізацію, скажімо, або елементи мобілізації? Це теж можна було б використати із певними політичними цілями. Це перший зріз, в якому відбуваються репетиції.

Другий зріз – це (я повністю погоджуюся із паном Володимиром) в тому плані, що відпрацьовуються елементи безпосередньо виборчих технологій, безпосередньо того, що буде відбуватися довкола виборчих комісій і виборчих дільниць.

А саме: буде відбуватися те, що відбулося, скажімо, у місті Красний Луч Луганської області, де балотувався не так давно колишній народний депутат Олександр Ржавський на посаду мера міста. За кілька днів перед виборами прийшли і сказали: “Ви знаєте, отут ми сумніваємось, що у Вас правильні дані вказані у Вашій податковій декларації. Тому ми до з’ясування обставин Вас знімаємо з реєстрації.” Звичайно, перед ним потім вибачаться, скажуть, що всі дані були вказані точно, але кандидата на посаду мера вже знято.

Далі те, що відбувалося в Ромнах, те що відбувалося ще раніше із колишнім народним депутатом Жиром, що відбувається зараз, от скажімо, в Мукачевому. Все це теж є репетиція (я не хочу сказати “генеральна”), ціла низка репетицій того, що може відпрацьовуватися на наступних виборах. Тому політичні технології ще не діють, вони тільки готуються запроваджувати певні політичні технології.

Василь Зілгалов

Дякую. Я пропоную всім нам послухати коротенький матеріал Марини Пирожук. Вона записала на тему нашої дискусії коротку оцінку виборчих технологій, які з них можуть переважати і як можуть бути використані зовнішні чинники. Про це говорить відомий наш ще один політолог Володимир Полохало.

Марина Пирожук

Пане Полохало, які політичні технології переважатимуть під час цьогорічної виборчої кампанії?

Володимир Полохало

В цій виборчій кампанії переважатимуть ті політичні технології, які найбільше відповідають політичній культурі, тому настрою, світогляду і загалом розумінню того, що таке політика і що таке політичний процес. В Україні переважають якраз недемократичні практики політичної культури і взагалі недемократична політична культура.

Є певна політична історія, яка засвідчує, що переважна більшість політиків схильні використовувати будь-які технології, які дають необхідний результат. А “будь-які” це означає від найбрудніших, включаючи насамперед адміністративний ресурс, до маніпулятивних.

Марина Пирожук

Чи будуть у цій кампанії присутні зовнішні чинники впливу?

Володимир Полохало

Є два чинники впливу сьогодні на політичний (і зокрема виборчий) процес в Україні. Один чинник впливу я вважаю позитивним, демократичним. Він іде з Заходу, де все-таки усталена практика демократичних виборів не сприймає брудні технології як тенденцію (хоч вони там теж трапляються), і не сприймає домінування маніпулятивної технології.

Я думаю, що цей вплив є позитивним для України. Тому саме намагаються створити імідж Заходу (США й Європи) як країн, які втручаються у внутрішні справи, тобто не дають сповна використовувати або унеможливлюють використання саме брудних технологій.

І є російський чинник – чинник запозичення тих технологій, які притаманні російському політикуму. Для всіх очевидно, що останні думські і президентські вибори – це був зразок того, як використовується поєднання брудних технологій, адміністративного ресурсу і маніпулятивних технологій.

Я думаю, ці дві зустрічні сили впливу сьогодні зустрічаються в Україні. Український політикум реагує на це дуже болісно (я маю на увазі керівні політичні еліти).

Що буде сильніше впливати? На мій погляд, на жаль, буде все-таки впливати більше російський чинник, тобто русифікація українських політичних технологій саме на брудній маніпулятивній основі. Тому що керівні політичні еліти не бачать сьогодні інших можливостей для перемоги своїх сил, крім використання саме таких недемократичних, брудних, маніпулятивних, тіньових політичних технологій.

Василь Зілгалов

Шановні наші гості, до вас звертаюся ще раз з таким питанням. Ми чули вже про те, як Меджліс кримсько-татарського народу запобіжних заходів вживає. Це, я думаю, завдає таких певних ударів по брудних політичних технологіях. Тобто, як мають діяти виборці, політичні опозиційні партії, щоб не допустити задіяння отаких брудних політичних технологій, які прогнозуються на теренах України якраз напередодні виборів і в час виборів? Як Ви вважаєте, пане Володимире?

Володимир Бондаренко

Я вважаю, що виборці тут мало що можуть зробити сьогодні. Тому що якби ми жили в демократичній країні, де вільно би проходили інформаційні потоки, де можна було б якимось чином впливати на людей різними думками, різними позиціями, то можна було б розраховувати на відповідну реакцію громадян.

Але що ми сьогодні маємо? “Зачищений” практично повністю інформаційний простір, тобто пройшла повна заглушка і радіоефіру, і телевізійного ефіру, і газетного простору від тих ЗМІ, котрі несли якусь іншу, альтернативну провладній, думку. Пройшов “коток” серйозний, і продовжує ходити по бізнесу, який має хоч віддалений стосунок до окремих опозиціонерів, до тих структур, які колись їх підтримували або підтримують сьогодні. Тому цей “коток” якраз повинен створити систему повного страху в середовищі бізнесменів, які не будуть брати участь у виборах відверто або приховано, як це завжди робиться, не будуть фінансувати ті сили, котрі сьогодні є в опозиції, тому що вони будуть боятися.

Пройшла сьогодні фактично реструктуризація і правової системи України: визначилася ціла група судів, котрі ухвалюють замовні рішення. Подивіться на рішення Шевченківського районного суду, чи навіть на деякі рішення Конституційного суду. Тобто, створена система, яка дає прикриття, юридичне прикритття тим діям, котрі відбуваються сьогодні.

Коли там, у матеріалі йшлося про засудження Миколи Замковенка на два роки, то я хотів би сказати, що якби сьогодні неупереджений аналіз торкнувся судової системи України, то є сьогодні більш реальні кандидати для реального засудження, а не фактично засудження за якесь рішення, котре стосувалося б звільнення з-під варти опозиціонерів.

Я хочу вам сказати, що сьогодні те, що робить кримський народ через Меджліс, це все-таки організована структура, котра має свої інформаційні джерела. В тому середовищі більш чіткі дії, вони організовані, попереджають будь-яку провокацію. Але я думаю, влада настільки багатогранну має можливість створити таку провокацію, вона буде створена. І тут що б хто не робив, якщо такі плани сьогодні задумані, то вони будуть реалізуватися в Україні. Я впевнений у тому, що будь-який привід для того, щоб зробити надзвичайну ситуацію в Україні, буде знайдений.

Коли посол Росії тут починає розказувати якісь речі, які реально можна було б сприйняти, якби він це говорив у Росії стосовно до своєї держави. А коли він тут розказує, кому і як себе вести на нашій території, то це, як мінімум, викликає підозру в тому, що він хоче “зачистити” простір України для монопольного впливу Росії в усіх сферах, включаючи вибори.

Василь Зілгалов

Пане Кость, як Ви вважаєте, як політолог, чи можна запобігти оцим, можливо, навіть трагічним наслідкам таких технологій? І взагалі чи є небезпека того, що може відбуватися і “балканізація” процесу політичного в Україні?

Костянтин Бондаренко

Я вважаю, що якщо говорити про запобігання технологіям, то потрібно в першу чергу звертатися до неурядових, до громадських організацій і дати можливість їм проводити роз’яснювальну роботу серед населення, активізувати роботу. Я маю на увазі в першу чергу Комітет виборців України, Комітет свободи вибору та цілий ряд інших організацій, які мають великий досвід діяльності під час виборчих кампаній.

Другий момент. Я вважаю, що кандидати в президенти, штаби кандидатів у президенти мали би підписати між собою угоду про чесні вибори.

Можна скептично ставитися до цієї угоди, але вже на першому етапі вона може показати, хто є хто, і хто може відмовитися від підписання цієї угоди.

Що стосується ефективності запобігання тим чи іншим технологіям. Маніпулятивним технологіям ще якось можна запобігати, але якщо вже говорити про політичні технології дуже брудні, технології з використанням, що називається, недозволених засобів чи засобів таких цинічних, що призводять до кровопролиття, які призводять до людських жертв, то я думаю, що ті, хто ідуть на використання таких засобів, вони просто не мають ніякої совісті і на них ніяк не можливо вплинути.

Тим більше, що, як правило, використовуючи ці засоби, дуже багато структур, які мали б запобігати здійсненню таких проектів, виявляються втягнутими у ці проекти і просто покривають виконавців цих проектів.

Як показує досвід, ці проекти спрямовані на те, щоб посіяти страх, паніку, і на фоні цього страху і паніки провести того чи іншого кандидата, здобути йому певну кількість голосів, створити йому певне реноме серед загалу.

Коли починає литися кров, тоді люди перестають думати, перестають тверезо оцінювати ситуацію. Саме на це розраховані такі брудні виборчі технології.

Василь Зілгалов

Дякую. Наскільки я зрозумів, у нас є слухач. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Я Бурахович Юрій з Харкова. У мене є одне міркування. Кучма сказав, що вибори будуть дуже брудними, це він вже попередив всіх: і виборців, і політиків про те, як воно буде, про що ви весь час розмовляєте.

Я міркую про те, що от кажуть, що треба залучати громадські організації для роз’яснення позиції виборцям, але ж по закону виборчому, що прийнятий, всі громадські організації виключені з виборчого закону того, немає ж закону того.

Тому треба звертатися прямо до виборців, щоб вони прямо вирішували ці питання. Не боятися звертатися до народу – це моє міркування. Дякую.

Василь Зілгалов

Дякую. Бачите, це таке питання і пропозиція. Як Ви, пане Володимире, дивитися на цю пропозицію?

Володимир Бондаренко

Я своє ставлення показав у ту ніч, коли обговорювався закон. Я з цього питання і з інших дуже активно втручався в обговорення. Я вважаю, що абсолютно безпрецедентний випадок стався в парламенті України, і особливу роль тут зіграла Комуністична партія, її велика фракція, яка завжди кричить або, вибачте, ратує за те, що вона за народ або за представників народу.

Так от якраз ця фракція не внесла жодної поправки до закону і мовчазну згоду дала на те, щоб були виключені з виборчого процесу абсолютно всі громадські організації і комітети виборців і таке інше, вони не підтримали цю ідею.

Чому? П.М.Симоненко абсолютно чітко сказав, що вони не допустять втручання іноземців у діяльність виборчих комісій. Але мова ж не йде про втручання, мова йде про нормальний звичайний контроль тут, зокрема, навіть не іноземних, а українських спостерігачів, цих громадських організацій.

Тому я вважаю, що йде абсолютно чітко розіграна і спланована акція між КПУ, яка завжди була серверною партією під час виборів і обслуговувала президента. Дякуючи їм, Кучма вже двічі був обраний.

І вони зараз просто ведуть цю справу, щоб просто або він, або ті сили, які його представляють, залишилися при владі. Це дуже зручно бути критиком, бути опозиціонером, як це раніше робила Вітренко.

Вони це роблять, знаючи свідомо, що вони виконують замовлення. Тому що зараз найкраща опозиція – це підтримати нормальне законодавство, дати можливість такого контролю .

А вони, говорячи про опозицію, якраз зіграли на руку владі, котра повинна заблокувати всілякий контроль виборчих процесів.

Василь Зілгалов

Дякую. Пане Кость, як Ви вважаєте, розвиток цих технологій, мається на увазі антидемократичних, проти опозиції, чи досягне він свого кінцевого результату?

Костянтин Бондаренко

Все буде залежати від того, чи буде в кінцевому випадку дано команду “фас”. Тобто готуються до цього варіанту, опрацьовують, видно, найрізноманітніші варіанти, але все буде залежати від того, як буде складатися політична ситуація в Україні станом на осінь 2004 року, як буде складатися світова кон’юнктура, в тому числі і для Л.Кучми, в тому числі і для його оточення.

І тільки тоді, коли деякі політики будуть відчувати, що земля під ногами у них горить, тоді будуть застосовані технології, які будуть деякою мірою таким собі останнім доводом королів.

А відповідаючи на репліку слухача, хотів би зауважити, що громадські організації дійсно позбавлено права контролю над виборами безпосередньо, але при цьому вони не усунуті від виборчого процесу.

Я думаю, що вони повинні зосередити важливу увагу на моніторинг процесів, які будуть відбуватися на території України, на інформування населення і на інформування громадськості за межами України про всі порушення, які відбуваються, які мають місце в України.

Василь Зілгалов

Пане Володимире, як Ви вважаєте, чи досягнуть ці брудні і антидемократичні технології своїх цілей в Україні на кінець цього року?

Володимир Бондаренко

Безумовно, проблема полягає в тому, що чи будуть забезпечені хоча б елементарні права виборців та опозиції на дії. Ви бачите, що сьогодні дійсно та система органів, котра повинна була б забезпечити в Україні і право, і законність, і перш за все це структури правоохоронних органів, вони активно співпрацюють із діючою виконавчою владою і співпрацюють якраз проти опозиції.

Тому, коли виникає питання, як це станеться і коли воно буде, то безумовно ця влада відчуватиме повну приреченість на відхід, вона пустить в хід будь-які рішення, тому що вже відповідати доведеться після того не тільки перед громадянами України, які можуть привести до влади інші сили, котрі їх спитають за діяльність за цей період, а відповідати доведеться вже якраз і перед світовою громадськістю.

Але вони починають якраз розігрувати цю гру, при якій вони демонструють якби повну незалежність від думки світової громадськості. Ті висловлювання представника президента Олександра Задорожного про діяльність пані Северинсен в Україні, про те, що приїхали дві не зовсім нормальні дами, які тут командують нами.

Що це? Задорожній дозволяє собі свої думки висловлювати? Очевидно, такий дозвіл йому дав той, кого він представляє в парламенті. Тому це є рівень культури, це є загальний рівень сприйняття всього світу. Тому, на жаль, вони створюють імідж України такий через ці висловлювання, на які заслуговує той, хто їх висловив, але не в цілому країна, а, на жаль, стається так, що...

Тому це залежатиме від дій з двох сторін. Я думаю, що сьогодні та реальна опозиція розуміє, що настав той момент, коли настав час діяти рішуче. І сьогоднішній, між іншим, вихід до Кабміну з деякими економічними проблемами – це також проблема стосунків з владою, відвертості влади, відкритості влади, чесності і порядності влади.

Я думаю, що з Кабінетом Міністрів у нас попереду великий діалог з приводу стану бюджету і інших проблем. І чим цей діалог буде продуктивнішим, тим, можливо, будуть зніматися деякі гострі проблеми. Якщо цей діалог буде набувати вигляду протидії, то це може закінчитися прямими сутичками, що знову ж таки стане приводом для введення якогось особливого стану .

Василь Зілгалов

Дякую, дякую. Я нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи”, що ми сьогодні в прямому ефірі обговорювали передвиборчі політичні технології і їхній вплив на політичну ситуацію. У нас сьогодні були гості: народний депутат Володимир Бондаренко і політолог Кость Бондаренко. З Праги вів програму Василь Зілгалов. Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG