Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисна організація «Amnesty International» оприлюднила доповідь: «Білорусь: придушення правозахисного руху».


Петро Кагуй Правозахисна організація «Amnesty International» оприлюднила доповідь: «Білорусь: придушення правозахисного руху».

Прага, 30 березня 2004 року - «Білоруська влада цілеспрямовано чинить перешкоди правозахисникам, утискуючи і залякуючи їх з метою остаточного придушення їхньої діяльності», - заявила «Amnesty International», оприлюднивши 29 березня спеціальну доповідь.

«Щоденно правозахисники в Білорусі зіштовхуються з перешкодами у своїй діяльності. Ïм тяжко реєструвати організації, проводити зібрання, отримувати і поширювати інформацію стосовно прав людини», - заявляють правозахисники. Вони стурбовані великою кількістю ліквідованих останнім часом громадських правозахисних організацій в Білорусі. «Amnesty International» вважає, що їх закрили на основі сумнівних законів і додатків до них, якими передбачені різні обмеження. А вироки про ліквідацію виносили суди, «незалежність яких уже не раз ставила під сумнів міжнародна громадськість».

Влада закрила зокрема такі відомі білоруські організації, як: «Весна-96», «Правова допомога населенню», «Незалежне товариство правових досліджень». А нині робиться спроба через суд закрити Білоруський Гельсинкський комітет.

«Amnesty International» звертає особливу увагу і на обмеження свободи слова в Білорусі, що, загалом, погіршує ситуацію з правами людини у державі. Минулого року було закрито близько половини недержавних засобів масової інформації.

І, скоріш за все, наступною жертвою стануть інтернет-видання – єдине джерело інформації, яке на даний час зберегло відносну незалежність, застерігає міжнародна організація.

«Amnesty International» закликала владу Білорусі дотримуватися принципів Декларації ООН стосовно правозахисників. Доповідь «Білорусь: придушення правозахисного руху», оприлюднена саме тепер, коли у Женеві триває від 15 березня до 23 лютого 60 сесія Комісії ООН з прав людини.

Amnesty International» закликала Комісію ООН з прав людини змусити владу Білорусі:

- припинити залякування правозахисників;

- негайно переглянути закони та існуючі норми стосовно реєстрації та діяльності незалежних правозахисних організацій;

- припинити практику затримання людей лише за те, що вони мирно користуються своїм правом на свободу слова та зібрання;

- активно співпрацювати із правозахисними структурами ООН.

Такі заклики вміщені у доповіді «Amnesty International».

А днями проблему «репресивної політики» у Білорусі порушив на засіданні ОБСЄ заступник Постійного представника Сполучених Штатів при ОБСЄ Даглас Девідсон. Він заявив, що Сполучені Штати приєднуються до Європейського союзу в заклику до офіційного Мінська припинити тиск на Білоруський Гельсинкський комітет, що здійснюється у формі штрафів та кримінального переслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG