Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина потерпає від зменшення народжуваності. Державних заходів явно недостатньо.


Василь Плоскіна Угорщина потерпає від зменшення народжуваності. Державних заходів явно недостатньо.

Угорщина, 30 березня 2004 – Кількість угорського населення скорочується прискореними темпами. У порівнянні з 2002 роком торік угорців стало менше ще на 7%. Офіційна статистика з року в рік безсторонньо фіксує невтішні цифри. Тим часом державні мужі в парламенті звинувачують одне одного або своїх попередників у веденні непродуманої соціальної політики. Консерватори сварять лібералів, ліві критикують правих. Ця суперечка точиться вже не один рік, і їй кінця-краю поки що не видно. З іншого боку демократичні уряди зробили таки чимало, щоб поліпшити соціальний статус угорської сім’ї. Однак цього виявилося недостатньо. В чому справа?

Цими днями державне управління статистики Угорщини навело такі дані. У січні поточного року, повідомляє воно, кількість населення країни скоротилося на 7,6 % у порівнянні до кінця 2002 року. Нині з урахуванням темпів міжнародної міграції в Угорщині проживає 10 мільйонів 113 тис. осіб. Багато це чи ні?

На думку угорських демографів, це дуже і дуже мало, адже ще на початку 90-х років угорців було майже на двісті тисяч більше. Таке зменшення стало можливим тому, що в цій країні майже щорічно помирає від 10 до 14 тисяч громадян, а народжується значно менше дітей, ніж потрібно для нормального відтворення кількості населення. При цьому не забуваймо про міграцію. Нерідко чимало молодих угорських сімей переселяється на Захід. Зробила свою справу також емансипація жінок. Якщо раніше угорки народжували в середньому після двадцяти років, то нині вони роблять це значно пізніше: після 30-ти, а то й сорока. Одна викладачка будапештського університету ім. Етвеша ( цей вуз майже такий відомий, як київський Національний університет Тараса Шевченка) народила своє перше маля у 47 років.

Сучасна угорка хоче робити кар’єру, бачити світ, розважатися й нерідко жити в громадянському шлюбі. Народження дітей посувається на задній план. З іншого боку, придбати квартиру зараз є набагато складніше, ніж колись. Нерухоме майно в Угорщині дуже дороге і потрібно заощаджувати не один рік, аби придбати власне помешкання, не кажучи про будинок. Тому не дивно, що у 2003 році молоді угорці уклали всього 1200 шлюбів. Торік в Угорщині народилося тільки 7900 дітей. За українськими мірками це приблизно 10-11 середніх шкіл. Померло ж у минулому році 12600 осіб. Отака невесела статистика…

Угорський уряд практикує надання певної матеріальної допомоги молодим родинам. На кожну народжену дитину один з батьків отримує невелику грошову допомогу. Держава може виділити сім’ї також пільговий кредит, який можна погасити упродовж багатьох років. Але користуються ним не всі молоді родини, бо, наприклад, безробітним банк не дає жодних позичок. Консервативна опозиція закликає ліво-ліберальну урядову коаліцію розширити набір соціальних пільг для молодої угорської сім’ї, адже йдеться про майбутнє держави. Потрібно буде комусь виробляти матеріальні цінності, утримувати пенсіонерів, неповнолітніх, фінансувати державні інституції тощо. Однак не все так просто, як здається на перший погляд. Нині уряд мусить економити державні кошти через великий дефіцит бюджету. Офіційні демографи скаржаться на певну інерцію мислення населення. Адже буває, коли молоді сім’ї отримують пільги, а народжувати дітей не поспішають. Існує також окрема низка соціальних проблем, які погіршують демографічний стан. Але вирішити їх можна буде тільки упродовж десятиліть і не раніше, кажуть економісти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG