Доступність посилання

ТОП новини

Відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос каже, що не боїться Віктора Медведчука.


Володимир Притула Відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос каже, що не боїться Віктора Медведчука.

Симферополь, 30 березня 2004 - В рамках неофіційного візиту до України 29 і 30 березня Джордж Сорос побував у Криму. Тут він ознайомився із результатами семилітньої діяльності програми “Інтеграція в загальноукраїнське суспільство раніше депортованих кримськотатарського народу, болгар, вірмен, греків і німців”, яка фінасувалася з його коштів. І хоча проблема інтеграції для Криму залишається досить актуальною, кримська влада за вказівкою з Києва зустріла Джорджа Сороса не зовсім привітно.

Перебуваючи в Ялті, відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос заявив, що причиною негостинного прийому в Криму є Віктор Медведчук. Учора організатори приїзду пана Сороса в Україну повідомили, що кримська влада перешкоджає зустрічам фінансиста і філантропа в Криму, зокрема, виникли проблеми з організацією “круглого столу” в Лівадійському палаці, оренду якого вчасно оплатив Міжнародний Фонд “Відродження”. До цього пропозицію про зустріч Джорджа Сороса зі студентами і викладачами Таврійського національного університету відхилив ректор цього вузу Микола Багров. А керівництво парламенту автономії, щоб перешкодити участі у згаданому “круглому столі” депутатів та урядовців, призначила на вівторок позачергову сесію, хоча традиційно пленарні засідання проходили виключно по середах. Зустрітися зі впливовим фінансистом не погодився ні прем’єр Сергій Куницин, ні спікер Борис Дейч. А екс-спікер кримського парламенту , дуже близький до Президентської Адміністрації комуніст Леонід Грач навіть закликав українську владу оголосити Джорджа Сороса персоною нон-грата в Україні.

Втім в ніч на вівторок дозвіл на використання Лівадійського палацу для проведення “круглого столу” за участю Джорджа Сороса з Києва таки надійшов. В інтерв’ю журналістам Сорос заявив, що ні на кого не образився: "Ні-ні. Сьогодні сонячна погода, і ми проводимо свій захід усе-таки саме в Лівадійському палаці. А те невелике непорозуміння, що сталося на момент мого приїзду, та негостинність, що була продемонстрована, я думаю, виходить з одного джерела. Це пан організував Медведчук. Але я побачив, що в нього не так уже багато влади і не все в його силах і палац сьогодні відкритий", - відзначив Джордж Сорос. За його словами, він прибув сюди на запрошення неурядових організацій, то ж ставлення влади його мало турбує. Водночас він сказав, що має “щирі” стосунки з Президентом України Леонідом Кучмою, з яким знайомий з тих часів, коли останній ще не був главою держави.

Перед від’їздом Джорджа Сороса журналісти запитали у нього, як він ставиться до жарту, що, мовляв, там де Сорос – чекай на якусь революцію. “Я думаю, що ви мені лестите. Якщо ви про те, що сталося у Грузії, то це справа самого народу Грузії”, - заявив відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос. Додам, що з 1993 року Міжнародний фонд “Відродження”, фінансований паном Соросом, витратив на різні гуманітарні проекти понад 5 мільйонів американських доларів, з яких 2 з половиною мільйони пішли на реалізацію програми “Інтеграція в загальноукраїнське суспільство раніше депортованих кримськотатарського народу, болгар, вірмен, греків і німців”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG