Доступність посилання

ТОП новини

На схід від НАТО – місію не завершено.


Марія Щур На схід від НАТО – місію не завершено.

Прага, 31 березня 2004 – Поки тривають урочистості з нагоди прийняття до НАТО нових семи країн з Центральної Європи, оглядачі звертають увагу на те, що процес цей триватиме надалі. Після того, як до НАТО приєдналися три Балтійські держави, Словенія, Словаччина, Болгарія та Румунія, очікується, що на Стамбульському саміті НАТО буде оголошений підхід до дверей альянсу нових кандидатів - Хорватії, Македонії та Албанії. Прихід до НАТО колишніх соціалістичних країн, на думку оглядачів, спонукатиме євроатлантичних партнерів сконцентрувати більше увагу на пострадянському просторі, де зосереджені вразливі держави.

«Ми лише на півшляху до реалізації нашого бачення Європи, яка знову стає єдиним цілим», - цитує вашингтонський політолог Владімір Сокор слова лідерів східноєвропейських держав з нагоди їхнього вступу до НАТО. На сторінках американського часопису “Wall Street Journal” він зауважує, що в регіоні, на який східноєвропейці хочуть звернути особливу увагу євроатлантичних партнерів, а це регіон Чорного моря, зосереджені наступні кандидати на вступ до НАТО : Україна, Грузія та Азербайджан. І саме вони, разом з Вірменією та Молдовою, є слабкими, вразливими державами. У більшості з цих держав точаться місцеві збройні конфлікти, зсередини їх підточує корупція, а ззовні Кремль намагається втягнути до своєї зони впливу, користуючись їхньою слабкістю.

Забезпечити стабільність цих країн є, на думку політолога, серед першочергових завдань альянсу з точки зору геополітики, економіки та стратегії. Грузія та Азербайджан, крім того, що вони є коридором для транспортування нафти до Європи, є ще й незамінним стратегічним коридором для сил альянсу в разі загрози з Азії. Особливе місце політолог відводить Україні. Як наголошує Владімір Сокор, Україна – не лише продовження цих коридорів, бо як говорять лідери східноєвропейських країн, саме від вибору України залежатиме майбутнє Європи, тож Європа не повинна покидати Україну напризволяще.

Загроза безпеці цих країн суперечить інтересам альянсу. Але поки що, як засвідчив новий генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер, Чорноморський регіон стоїть десь наприкінці списку пріоритетів після Афганістану, Іраку, ширшого Близького Сходу та, можливо, навіть Африки. І це, незважаючи на те, що, наприклад, на самому кордоні об’єднаної Європи, в Молдові, Росія продовжує повністю контролювати «миротворчий процес», а насправді роздмухувати воєнний конфлікт, щоб загальмувати зближення Молдови з Європою.

Тому, на думку Владіміра Сокора з Вашингтонського Інституту Стратегічних та Політичних Досліджень, до Стамбульського саміту НАТО повинно розробити нову стратегію щодо Чорноморського регіону, яка включить охорону нафтогонів, прискорення реформ у системі безпеки та створення зон відповідальності в середині альянсу, щоб дати можливість країнам регіону брати участь у миротворчих місіях НАТО. Крім цього американський політолог закликає НАТО прискорити виконання Плану дій щодо України та підготувати подібні програми для Грузії та Азербайджану. Щодо України, то Владімір Сокор не забув додати, що її вступ до НАТО має залежати від чесності і прозорості президентських виборів у жовтні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG