Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за насильством в Узбекистані, досі не відомо.


Сергій Драчук Хто стоїть за насильством в Узбекистані, досі не відомо.

Прага, 31 березня 2004 – Іще один вибух пролунав сьогодні під вечір на околиці столиці Узбекистану Ташкента; за повідомленнями, терористи, тікаючи від міліції, захопили заручників. Даних про жертви ще немає.

Насильство не вщухає в цій середньоазійській країні від ночі на понеділок, а відповідальності за теракти й напади, що забили минулими днями понад сорок осіб, досі ніхто на себе не взяв.

Генеральний прокурор Узбекистану Рашид Кадиров, якого цитують агентства, повідомив сьогодні, що в країні затримано тридцять осіб за підозрою в причетності до подій попередніх днів , подій, найкривавіших за тривалий час, і вперше за участі самогубців, серед того й жінок, що підривали бомби на собі.

Агентство «Асошієйтед прес» далі повідомляє, посилаючись на заступника начальника протитерористичного відділу ташкентської міліції Олега Біченова, що всі затримані дотепер признались на допитах у належності до ваххабітів – консервативної й нетерпимої течії ісламу, котра за ідеологією близька до терористичної мережі «Аль-Каеда»; натомість жоден не визнав себе прихильником іншої ісламської організації, яку влада Узбекистану поспішила було звинуватити в здійсненні терористичних актів – руху «Хезб ут-Тахрір», чи то пак «Партії визволення», що прагне повстановлювати в світі ісламські держави, але відкидає насильство задля цієї мети. Досі це угруповання ще не звинуватили в жодному насильницькому чині, звертають увагу оглядачі, і узбекистанська влада вже давно й без успіху домагається від «свого союзника», Сполучених Штатів Америки, долучити його до переліку терористичних організацій. У самому Узбекистані «Хезб ут-Тахрір» діє нелеґально. Говорить фахівець Шотландського Центру досліджень тероризму Тамара Макаренко: «Уряд Узбекистану робить усе, що може, щоб демонізувати “Хезб ут-Тахрір”. Отож якщо вони зможуть подати докази чи то заявити, що мають докази, які б вказували на “Хезб ут-Тахрір”, то це виправдало б будь-які їхні дії проти членів “Хезб ут-Тахрір”».

Спостерігачі висловлюють кілька гіпотез про призвідників нинішнього насильства. Говорить фахівець у справах Середньої Азії університету міста Уппсала в Швеції Сванте Корнелл: «Переважно вважається, що це справа рук найбільшої збройної опозиції до уряду, тобто ісламських екстремістів. Можливо, це Ісламський рух Узбекистану, що вже давно знаний своїми збройними повстаннями. Можливо, це пов’язано з міжнародним тероризмом, із “Аль-Каедою” ( що теж не виключає Ісламський рух Узбекистану, який тісно пов’язаний із “Аль-Каедою”…)» Іще одна версія , що може йтися й про якесь розкольницьке крило вже згаданої й загалом мирної «Хезб ут-Тахрір».

І, нарешті, оглядачі звертають увагу, що більшість жертв, крім самих нападників, становили узбецькі міліціонери , саме міліціонери, а не військові, урядовці чи представники інших владних структур. І тут дехто висловлює припущення, що це могла бути й організована помста з боку родичів тих, кого в Узбекистані засуджено й ув’язнено за так званий «ісламський екстремізм» . За умов, коли іслам толерується в країні тільки в підконтрольних державі мечетях, будь-яке релігійне інакодумство карається нещадно, а міліція славиться жорстокістю й скорумпованістю.

Правозахисники вважають, що в Узбекистані до семи тисяч мусульманських інакодумців перебувають у в’язницях, де застосовуються тортури; вони побоюються, що нинішні вибухи можуть стати приводом до нового придушення мусульман. Коментує експерт Кембріджського університету в Великій Британії Аннетт Бор: «Це матиме неминучі наслідки, особливо на становище з безпекою в Узбекистані та й у всій Середній Азії, бо дії президента (Іслама) Каримова, особливо ж репресивні заходи, мають великий вплив на сусідні країни. Гадаю, очевидно, що він намагатиметься притиснути ще більше, а це врешті призведе до ще більшої реакції в відповідь, отож можна передбачити, що такі напади й напади у відповідь триватимуть іще довго».

Сполучені Штати Америки запропонували Узбекистану допомогу в розслідуванні нинішніх подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG