Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола програми ООН «Нафта в обмін на продовольство» ймовірно розслідуватиме група незалежних експертів.


Михайло Мигалисько Скандал довкола програми ООН «Нафта в обмін на продовольство» ймовірно розслідуватиме група незалежних експертів.

Прага, 31 березня 2004 - ООН планує створити спеціальну групу експертів з розслідування обвинувачень у хабарництві чільних представників цього міжнародного форуму, які займалися програмою ООН «Нафта в обмін на продовольство». Згідно з обвинуваченнями на цій програмі нажилися не тільки деякі посадовці ООН, а й колишній іракський лідер Саддам Хусейн та так звані посередники з Росії, Франції, Китаю та інших країн.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан ще цього тижня повинен оприлюднити список експертів, які входитимуть у запропоновану ним раніше незалежну експертну комісію з розслідування скандалу довкола оонівської програми «Нафта в обмін на продовольство». Останнім часом в низці західних й зокрема американських ЗМІ з’явилося чимало публікацій про те, що завдяки корумпованим представникам ООН, колишній іракський лідер Саддам Хусейн зміг маніпулювати згаданою оонівською програмою та присвоїти мільярди доларів із її фондів. Офіційна ж мета оонівської програми, створеної 1996-го року, була пом’якшити для населення Іраку наслідки міжнародних санкцій. Вона дозволяла тодішній владі Іраку під міжнародним контролем експортувати нафту й за те закуповувати продовольчі та гуманітарні товари для жителів Іраку.

Цю програму закрили торік у листопаді. Генеральний секретар Кофі Аннан звернувся письмово до Ради безпеки ООН у справі формування комісії розслідування. Речник ООН Фред Екгард пояснив, що згода Ради ООН є необхідною з двох причин:

«Не входить до компетенцій чи повноважень Аннана ініціювати розслідування діяльності урядів та приватних компаній, отож формуючи цю команду експертів, він очікує згоди Ради безпеки. По друге, без співпраці урядів та компаній розслідування ймовірно не буде успішним».

Як зазначають спостерігачі, поки що невідомо, чи Рада безпеки ООН офіційно ухвалить цей проект. На їхню думку, справу ускладнює той факт, що численні так звані «посередники» причетні до схеми маніпулювання Саддамом Хусейном оонівської програми, були представниками компаній та організацій зокрема з Росії, Франції й Китаю. Ті держави є постійними членами Ради безпеки ООН з правом вето і вони категорично виступали проти війни в Іраку. Тим часом, як повідомив голова американської адміністрації Іраку Пол Бремер, створена ним команда іракських інспекторів вийде на допомогу ООН у розслідуванні скандалу довкола програми ООН «Нафта в обмін на продовольство»:

«Об’єднані Нації та Іракська урядова Рада розпочали розслідування програми, котру було створено, щоб допомогти іракському народові, однак, згідно з обвинуваченнями, вона відводила іракські гроші на інші справи, правдоподібно на незаконне використання».

Попри заплановані розслідування з боку ООН та Іракської урядової Ради цим питанням уже займаються також комісія Конгресу США та Пентагону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG