Доступність посилання

ТОП новини

Нинішні терористичні акти в Узбекистані з оприлюднення звіту Human Rights Watch: «Створюючи образ ворога: релігійні переслідування в Узбекистані».


Петро Кагуй Нинішні терористичні акти в Узбекистані з оприлюднення звіту Human Rights Watch: «Створюючи образ ворога: релігійні переслідування в Узбекистані».

Прага, 31 березня 2004 року - В Узбекистані щонайменше 40 осіб загинули за останні три дні під час терористичних актів і зіткнень між міліцією і бойовиками. Влада Іслама Каримова покладає вину за теракти на Ісламський руху Узбекистану.

Разом з тим низка оглядачів, беручи до уваги досить дивний характер цих терористичних актів, скептично ставиться до такого однозначного звинувачення влади. А дехто не виключає, що ці вибухи могли бути провокацією з боку самої влади, щоб вкотре продемонструвати небезпеку тероризму і в такий спосіб переконати Сполучені Штати не виводити з Узбекистану свої військові підрозділи.

Але це все лише припущення. Заборонений у цій країні Ісламський рух Узбекистану, який виступає за створення у Ферганській долині ісламського халіфату, справді є непримиренним противником нинішнього президента Іслама Каримова. Але міжнародні правозахисники занепокоєні, що під приводом боротьби з тероризмом, режим Каримова проводить жорстоку кампанію переслідування інакомислячих мусульман чи то й просто глибоко віруючих людей, проти яких застосовують тортури і котрих засуджують до тривалих термінів ув’язнення.

Ось і учора, 30 березня, було оприлюднений черговий звіт міжнародної правозахисної організації «Human Rights Watch» під промовистим заголовком: «Створюючи образ ворога: релігійні переслідування в Узбекистані».

У цьому дослідженні «Human Rights Watch» детально розповідає про арешти та тортури в Узбекистані в рамках уже багаторічної кампанії репресій, проти мирних ісламських дисидентів. До в’язниць кинуто до 7 тисяч незалежних мусульман, релігійна практика яких виходить за жорсткі рамки законодавство про релігію.

Цей звіт базується на результатах 5-річного дослідження «Human Rights Watch» у різних регіонах Узбекистану, а також на матеріалах понад 200 інтерв’ю, розмов із репресованими мусульманами, членами їхніх родин, місцевими правозахисниками, а також і чиновниками узбецької влади. Представники «Human Rights Watch» були присутні на десятках судових процесів, зібрали міліцейські та судові матеріали у справах понад 800 жертв релігійних переслідувань.

Скажімо, за нібито релігійний екстремізм була засуджена 62-річна Фатіма Мухадирова після того, як вона публічно заявила про тортури і смерть її сина у в’язниці, якого також було засуджено за так званий «релігійний екстремізм». Після гострої реакції міжнародної спільноти, влада Узбекистану звільнила 62-річну Фатіму Мухадирову.

Але, незважаючи на протести міжнародних правозахисників, режим Іслама Каримова продовжує кампанію переслідування інакодумців на релігійному ґрунті. Так, від початку цього року заарештовано щонайменше 26 незалежних мусульман.

У доповіді «Human Rights Watch» зафіксовані 10 випадків смерті від тортур за останні 5 років, а також задокументовані багато інших випадків застосування тортур. Заарештованих підвішували за ноги, гасили об їхнє тіло запалені цигарки, запалені газети, ґвалтували їх. Йдеться і про тортури з використанням електричного струму.

Влада Узбекистану чіпляє на незалежних мусульман ярлик «екстремістів» чи «ваххабітів». Ïх засуджують до 20 років позбавлення волі за звинуваченнями у підривній діяльності, «посяганні на конституційний устрій» та подібне. Заарештовують і тих, кого держава вважає «занадто побожними», які моляться у себе вдома чи носять бороди, зауважує правозахисна організація.

У доповіді «Human Rights Watch» відкинуто як неприйнятну тезу узбецької влади про те, що арешти мирних ісламських дисидентів необхідні для боротьби з тероризмом. У 1999-2000 роках організація бойовиків, відома під назвою Ісламський рух Узбекистану справді здійснювала військові рейди в регіоні. Влада Узбекистану поклала на них відповідальність за низку терактів у Ташкенті в лютому 1999 року. Але, як наголошують самі правозахисники, у їхньому звіті йдеться про долю тих людей, котрі як і тисячі інших, потрапили під маховик репресій, і при цьому не були звинувачені у згаданих терактах та участі у збройних формуваннях Ісламського руху Узбекистану.

Представники «Human Rights Watch», представляючи свій звіт, відреагували і на події останніх днів в Узбекистані, в результаті яких загинуло понад 40 людей. А сьогодні узбецькі правоохоронні органи Узбекистану заявили, що вже затримали понад 30 осіб за підозрою у причетності до терактів та зіткнень із міліцією.

«Тепер постає запитання, як узбецька влада збирається відповісти на те, що сталося. Раніше, влада відповідала на дії терористів широкою кампанією репресій, переслідуючи віруючих людей, які молилися вдома чи здобували релігійну освіту, щоб проповідувати іслам поза закладами, контрольованими державою. І люди, яких вони заарештовували, ніколи не були звинувачені в жодних насильницьких діях», - заявила Рейчел Денбер, виконувач обов’язків директора Відділення «Human Rights Watch» з питань Європи і Центральної Азії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG