Доступність посилання

ТОП новини

Карзай: наркотики підривають афганську державу.


Надія Кандиба Карзай: наркотики підривають афганську державу.

Німеччина, 31 березня 2004 - Через два з половиною роки після повалення в Афганістані режиму талібів політики з 56 країн світу зібралися в Берліні на конференцію для обговорення майбутнього цієї країни. У середу дводенний форум відкрили канцлер Німеччини Герхард Шредер та президент Афганістану Хамід Карзай.

Це вже третя конференція, присвячена проблемам Афганістану, що відбувається в Німеччині. Цього разу гостей запросили не до колишньої урядової резиденції “Петерсберг” під Бонном, а до Берліна. Близько 700 учасників форуму, серед яких також держсекретар США Колін Павелл, упродовж двох днів мають намір не тільки підбити підсумки вже досягнутого, але й окреслити головні шляхи майбутнього розвитку Афганістану. Виступаючи на форумі, афганський президент Хамід Карзай застеріг перед небезпекою зриву миротворчого процесу. Одна з найбільших загроз, за його словами, надходить від наркобізнесу. Справа в тому, що афганському уряду досі не вдалося покласти край вирощуванню опуіму, торгівля яким залишається головним джерелом фінансування ісламістів та войовничих провінційних лідерів.

“Наркотики підривають афганську державу”, - заявив Карзай у Берліні і закликав світову спільноту допомогти Кабулу в боротьбі з цим лихом. Фінансова підтримка, подальша військова та гуманітарна допомога – це те, чого нині потребує Афганістан. За підрахунками експертів, для налагодження мирного життя в Афганістані загалом потрібно майже 22 з половиною мільярди євро. Зрозуміло, що швидко таку суму не дістати, однак організатори форуму сподіваються, що під час берлінського форуму вдасться зібрати понад 7 мільярдів євро. Так, канцлер Німеччини Герхард Шредер вже пообіцяв Кабулу подальшу фінансову допомогу.

“Під час конференції країн-донорів у Токіо, яка відбулася два роки тому, ми пообіцяли надати для відбудови Афганістану 320 мільйонів євро. Упродовж наступних 4 років ми надамо ще таку саму суму”, - запевнив канцлер Німеччини. Також представники ЄС та Японії висловили готовність надати гроші Афганістану. Очікується, що в Берліні буде оголошено про збільшення фінансової допомоги з боку США. Раніше Вашингтон заявив про виділення одного мільярда доларів на реалізацію проектів на Гіндукуші. Гроші мають надійти ще впродовж цього року. Конференція країн-донорів у Берліні відбувається в умовах підвищених заходів безпеки. За правопорядком поблизу готеля, де відбувається форум, стежать півтори тисячі поліцейських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG