Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк очікує від США офіційної заяви щодо демократії в Україні.


Сергій Куделя Борис Тарасюк очікує від США офіційної заяви щодо демократії в Україні.

Вашингтон, 31 березня 2004 - США повинні зробити офіційну заяву на вищому політичному рівні, яка б твердо вимагала від української влади дотримання принципів демократії напередодні президентських виборів. Із таким закликом звернувся до американських урядовців голова Народного Руху України Борис Тарасюк під час свого візиту до США. Перебуваючи у Вашингтоні, Тарасюк зустрівся із другим заступником державного секретаря США Стівеном Пайфером, головою комісії Сенату у закордонних справах сенатаром Джоном МакКейном, а також виступив у дослідницькому центрі Карнегі та перед представниками української діаспори у США.

Американська сторона зробила недостатньо, щоб змусити українську владу дотримуватися демократичних норм. Ця думка стала лейтмотивом виступів Бориса Тарасюка та його колеги Романа Зварича у Вашингтоні. За їхніми словами, усі поодинокі заяви високих американських посадовців і навіть слова заступника держсекретаря Ричарда Армітаджа у Києві нехтуються українськими можновладцями. Тому Державний департамент США, за пропозицією Тарасюка, повинен прийняти офіційну резолюцію щодо політичних подій в Україні. У ній Вашингтон повинен чітко дати зрозуміти Києву, що присутність українських військових в Іраку не надає українській владі карт- бланш для порушення демократії всередині держави. Говорить Борис Тарасюк:

“Ми сподіваємося, що США засудять будь-яке відхилення від демократії в Україні, тиск на опозицію, позбавлення опозиції доступу до ЗМІ. Така заява повинна бути зроблена не просто на рівні посла, а на вищому політичному рівні, наприклад, на рівні Державного секретаря. І тоді це у Києві почують. Ми сподіваємося, що буде чітко пояснено, що українська військова присутність в Іраку не надає українській владі жодних привілеїв. Повинно чітко бути заявлено, що утиски свободи підприємництва через співпрацю підприємців із опозицією неприйнятні. І наслідки для влади повинні бути відчутними у двосторонніх відносинах, питанні вступу України до ВТО. І участь України у плані вступу до НАТО повинна бути обумовлена повагою української влади до свободи преси”.

Народний депутат Роман Зварич також зазначив, що будь-яка позиція фракції “Наша Україна” щодо продовження перебування українських військових в Іраку буде використана проти неї:

«Ми підтримували позицію США і я та Борис Тарасюк багато виступали на українському телебаченні і говорили про зброю масового знищення в Іраку. Тепер нас переслідують за наш принциповий підхід. Усе, що робитиме “Наша Україна” щодо цього питання буде використано проти нас. Ми сподіваємося, що американська влада це зрозуміє».

Нагадаємо, що 18 березня фракція «Наша Україна» ухвалила рішення голосувати за відкликання українського контингенту з Іраку. Представник Державного департаменту Пол Картер заявив днями під час круглого столу у Вашингтоні, що американська сторона розуміє політичні мотиви позиції “НУ”, яка, за його словами, «повинна виступати проти усього того, що пропонує Президент Кучма».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG