Доступність посилання

ТОП новини

Українці мало кому довіряють, а найменше владі.


Марія Щур Українці мало кому довіряють, а найменше владі.

Прага, 1 квітня 2004 – Вище керівництво держави користується найменшою довірою українців. За опитуваннями, які проводила вашингтонська Міжнародна Фундація Виборчих Систем, лідером народних антипатій є, як і раніше, Президент України Леонід Кучма. Йому не довіряє понад 70% населення. Далі українці не довіряють центральному уряду та парламенту. Натомість, місцеві органи влади користуються відносно більшою підтримкою. Тож, чим ближче влада до народу, тим більше він їй довіряє. Висновки, на думку, вашингтонської недержавної організації, очевидні.

Більшість українців, які під час щорічного дослідження відповідали на запитання Міжнародної Фундації Виборчих Систем, вкрай негативно оцінюють політичну та економічну ситуацію в країні, а відтак і діяльність керівників держави. Українці переконані у тому, що Президент, уряд та Верховна Рада працюють неефективно. Це, на думку президента Фундації Річарда Сідріада, мало б викликати серйозне занепокоєння нинішньої влади: «Дослідження показало, що назагал українці вважають, що їхня країна в застої, що економічна ситуація погіршується, поширюється корупція та брак прозорості».

Як мовиться у дослідженні фундації під назвою «Ставлення та очікування: опитування громадської думки в Україні 2003», за останні три роки рівень довіри до Президента неухильно зменшувався. При цьому, на думку дослідників, українців непокоять не стільки утиски свободи слова, зневага верховенства права чи наступ на інші складові демократичної держави, а негативний економічний стан більшості населення. Тобто, той, хто має вищі статки, більше схильний довіряти Президентові.

Зараз українці назагал категорично проти висунення кандидатури Президента Кучми на третій термін. Навіть більшість із тих, хто довіряє Президентові Кучмі, а таких, за опитуванням 22%, вважають, що він не повинен балотуватися на третій термін. Неприйняття Леоніда Кучми поширене в усіх регіонах України, а особливо непопулярний він у своєму рідному північному регіоні – Чернігівська, Київська та Житомирська області та у південно-західному – Закарпатська та Чернівецька область.

Є лише дві державні установи, яким українці довіряють – це армія та міські голови. Ïм довіряють відповідно 47 та 40%. Загалом, як зауважують соціологи, українці схильні довіряти місцевим органам влади більше, ніж центральним. Це вони пояснюють знову ж таки більшою компетентністю та ефективністю нижньої верстви чиновництва, яку мешканці України можуть оцінити безпосередньо. З іншого боку, близько третини українців навіть не роблять спроб звернутися до державних установ, бо не вірять, що ті можуть їм допомогти.

Вчені доходять висновку, що для подолання гнітючого песимізму, Україні слід докорінно змінити методи управління державою з боку національного керівництва таким чином, щоб поліпшити життя громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG