Доступність посилання

ТОП новини

В сербському краю Воєводина, а саме в мiстечку Дюрдєво неподалiк Нового Сада, невiдомi зробили нацiоналiстичнi графiтi й розбили вiкна на будинку Культурно-мистецького товариства iмені Тараса Шевченка та на кiлькох русинських хатах.


Михайло Рамач В сербському краю Воєводина, а саме в мiстечку Дюрдєво неподалiк Нового Сада, невiдомi зробили нацiоналiстичнi графiтi й розбили вiкна на будинку Культурно-мистецького товариства iмені Тараса Шевченка та на кiлькох русинських хатах.

Белград, 1 квiтня 2004 – Автори графiтi, як повiдомляє русинськомовна газета “Руське слово”, погрожують русинам і вимагають їхнього виселення iз Сербiї. В цьому ж мiстечку ( по-русинськи його називають Дюрдьов ) група хулiганiв побила кiлькох пiдлiткiв-русинів. Парламент Воєводини засудив цей та iншi нацiоналiстичнi iнциденти, що сталися минулого тижня, й звернувся до Мiнiстерства внутрiшнiх справ Сербiї з вимогою провести слiдство та вжити серйозних заходiв стосовно нападникiв.

Русини в Сербiї – нащадки переселенцiв iз Закарпаття, якi туди прибули 250 рокiв тому. Разом з назвою, вони зберегли й свою архаїчну мову. Згiдно з офiцiйними даними, у Воєводинi наразi є близько 15 тисяч русинiв.

Преса нагадує, що в Суботiцi, регiональному центрi неподалiк угорського кордону, невiдомi зруйнували майже сто надгробкiв на католицькому кладовищi. В м. Бачка Паланка, також у Воєводинi невiдомi пошкодили будинки Словацького дому та Словацької євангелiстської церкви.

У краю Воєводина нацiональнi меншини становлять близько однiєї третини населення. Останнiм часом туди прибуло чимало сербiв з iнших республiк колишньої Югославiї та з Косовa. Окремi з них неприязно, а то й ворожо ставляться до нацменшин.

На думку оглядачiв, згаданi iнциденти пов’язанi iз ситуацiєю у Косовi. Сербськi екстремiсти таким чином, так би мовити, мстяться за страждання косовських сербiв. Прем’єр Коштуниця заявляє, що в Косовi неможливе мирне спiвжиття сербiв та албанцiв. А сербськi шовiнiсти додають, що таке спiвжиття неможливе i в iнших регiонах Сербiї.

Про згаданi iнциденти ЗМI повiдомили iз запiзненням. Справа в тому, що мiсцеве населення боїться звертатися за допомогою до полiцiї, оскiльки переважна бiльшiсть спiвробiтникiв МВС за нацiональнiстю серби. В минулому часто траплялося, що полiцiя не вживала заходiв проти сербських екстремiстiв, якi викликали мiжетнiчнi iнциденти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG