Доступність посилання

ТОП новини

Президента Литви Р.Паксаса парламент може звільнити з посади вже за кілька днів, а дехто прорікає йому й кримінальну відповідальність незабаром після того.


Альгімантас Літвінас Президента Литви Р.Паксаса парламент може звільнити з посади вже за кілька днів, а дехто прорікає йому й кримінальну відповідальність незабаром після того.

Вільнюс, 1 квітня 2004 — Глава парламенту Литви Артурас Паулаускас заявив, що, “якщо не трапляться якісь несподіванки, найпізніше наступного вівторка” у Сеймі можна проголосувати з питання, чи звільняти президента Паксаса з посади.

Конституційний суд у свому висвновку у середу встановив, що президент республіки Роландас Паксас кілька разів грубо порушив конституцію та порушив присягу, яку він дав 26 лютого минулого року.

Він порушив конституцію та присягу, коли,користуючись своїми конституційними повноваженнями, незаконно винагородив свого найбільшого фінансового спонсора Юрія Борисова, надавши йому литовське громадянство у винятковому порядку, коли передав Борисову таємну інформацію, що держбезпека підслуховує його телефонні розмови, коли втручався в діяльність приватних господарських суб’єктів.

Його колишній спонсор- російський громадянин Борисов уже тиждень перебуває під домашнім арештом у власній квартирі у Вільнюсі. Бо, незважаючи на заборону суду зустрічатися з президентом Паксасом, Юрій Борисов у березні тричі грав у теніс з президентом та один раз отримав аудієнцію в президентському палаці, після якої Роландас Паксас збирався призначити Борисова своїм радником на громадських основах.

Висновок конституційного суду, зроблений за проханням парламенту, є остаточним і не підлягає оскарженню. Згідно з конституцією, парламент не має повноважень обговорювати обгрунтованість чи законнність висновку конституційного суду. Тому Сейм Литви, який наступного тижня продовжить процедуру імпічменту, вирішуватиме лише питання звільнення або незвільнення президента з посади.

Вже практично відома дата виборів нового президента: це має відбутися у червні разом з виборами депутатів до Європарламенту. В останній день березня професійний льотчик президент Паксас відвідав льотчиків НАТО в місті Шяуляй і мабуть востаннє як президент пілотував військовий літак впродовж 40 хвилин.

Декотрі політики прогнозують, що після звільнення з посади президенту Паксасу, вже як звичайному громадянину, загрожує кримінальна відповідальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG