Доступність посилання

ТОП новини

Чи може демарш проти Джорджа Сороса стати "лебединою піснею" Віктора Медведчука?


Сергій Кисельов Чи може демарш проти Джорджа Сороса стати "лебединою піснею" Віктора Медведчука?

Київ, 1 квітня 2004 - Триває візит в Україну міжнародного фінансиста і філантропа Джорджа Сороса. У четвер він узяв участь у "круглому столі", який організував Український Центр економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова, зустрівся з представниками Міжнародного центру перспективних досліджень та з групою українських журналістів. Сорос перебував у доброму гуморі й не згадував про неприємний інцидент, який стався у середу.

Із представників влади, здається, лише голова Верховної Ради Володимир Литвин прокоментував інцидент, коли минулої середи активісти праворадикальної організації "Братство" облили Джорджа Сороса водою та клеєм, а також спробували закидати його, а потім і його кортеж презервативами з майонезом та курячими яйцями. Спікер парламенту назвав це "дрібним хуліганством", що не сприяє покращенню іміджу України. А сам пан Сорос після інциденту сказав журналістам:

"Це новий досвід для мене. Раніше я ніколи не знав нічого подібного. Я не знаю, чого це сталося саме в Україні. Я переконаний, що за цим хтось стоїть. Що це не просто інцидент".

До речі, коли у середу ввечері у готелі "Русь" на банкеті для представників громадських організацій, аналітичних центрів, дипломатів, та політиків Джордж Сорос виголосив промову на тему: "Україна і ширша Європа", журналісти звернули увагу на одну цікаву деталь. У готелі практично не було видно охорони. А міліціонерів у формі – і поготів.

Що стосується безпосередньо нападників на Сороса, то, як повідомив в інтерв’ю для радіо "Свобода" заступник голови "Братства" Олесь Янчук, їх протримали у райвідділі міліції до вечора, а потім відпустили, взявши підписку про невиїзд. Молодим людям загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу, або ж перебування за ґратами терміном до п’ятнадцяти діб. Що стосується голови "Братства" Дмитра Корчинського, який працює телеведучим на каналі "1+1", то він, за словами пана Янчука, перебуває за кордоном. На запитання ж про те, чому вони здійснили атаку саме на Джорджа Сороса, заступник голови "Братства" відповів: мовляв, через те, що "основна мета його, попри те, що декларується, є підтримка підривних сил в Україні, які намагаються силовим методом захопити владу в державі і змінити державний її устрій. Таких сил багато. Зокрема я знаю точно, що він підтримує дії українських опозиціонерів. Причому намагається підтримати саме ту частину, яка саме робить ставку на силове вирішення проблеми. Тобто, за грузинським сценарієм. І якраз ці структури, керовані Соросом, зокрема його фонд "Відродження" відпрацьовують по цій схемі роль ланки, яка буде спонсорувати та передавати через свої рахунки гроші цій радикальній частині опозиції".

До речі, хоча Олесь Янчук додав, що "Братство" не підтримує ні владу, ні опозицію, тим не менше більшість його антисоросівських звинувачень чомусь збігалися з тими, які друкувалися й звучали напередодні приїзду Джорджа Сороса до України у деяких провладних ЗМІ. Сам меценат вважає, що за газетно-телевізійною кампанією по його дискредитації в Україні безпосередньо стоїть голова Адміністрації Президента Віктор Медведчук.

Тим часом деякі українські аналітики вважають, що антисоросівський демарш з боку Віктора Медведчука може стати його "лебединою піснею" на посаді керівника Президентської Адміністрації. Ось як на прохання радіо "Свобода" прокоментував цю ситуацію голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. У четвер народний депутат зустрічався з Джорджем Соросом.

"Те, що президент змушений був по ходу виправляти помилки Медведчука, звичайно, це підтверджує ту тезу, що Медведчук, ніби, створив проблему. Знаєте, він завжди так робив: він створював проблему і потім сам вирішував цю проблему. Але в даному випадку він помилився. Він створив проблему для Президента, але проблему вирішував сам Президент. Я не думаю, що це "лебедина пісня". Але це серйозний аргумент для Президента України, що Медведчук у даному випадку працював проти глави держави і проти України. І я думаю, що Президент буде робити якісь висновки з цього", – вважає народний депутат України Микола Томенко.

До цього він додав, що упродовж останнього тижня кількість ЗМІ, які отримують горезвісні "темники", радикально зменшилась, і що це збіглося у часі з приїздом в Україну Джорджа Сороса.

У п’ятницю, в останній день свого перебування в Україні, Сорос має зустрітися з дочкою Леоніда Кучми – президентом фонду "Анти-СНІД" Оленою Франчук. Вони обговорюватимуть питання щодо співробітництва та підтримки антиСНІДівських програм. А з чоловіком Олени Франчук - народним депутатом Віктором Пінчуком - пан Сорос домовився створити в Україні спільний фонд з надання безкоштовної правової допомоги громадянам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG