Доступність посилання

ТОП новини

Про те, як ловили Караджіча, про припинення фінансової допомоги Сербії Сполученими Штатами і про новий сербський закон допомоги 16-м підозрюваним у воєнних злочинах (це не першоквітневий жарт!).


Михайло Рамач Про те, як ловили Караджіча, про припинення фінансової допомоги Сербії Сполученими Штатами і про новий сербський закон допомоги 16-м підозрюваним у воєнних злочинах (це не першоквітневий жарт!).

Людмила Ваннек – Михайло Рамач

Прага-Белград, 1 квітня 2004 року.

Людмила Ваннек

Сполучені Штати призупинили надання фінансової допомоги Сербії. Офіційна версія це те, що Белград у недостатньому обсязі співпрацює з міжнародним трибуналом з воєнних злочинів. Однією з причин таких закидів на адресу Сербії є те, що воєнні злочинці Ратко Младіч і Радован Караджіч все ще перебувають на волі. Зокрема для того, щоб упіймати останнього, миротворчі сили у Боснії і Герцеговині минулої ночі провели цілу акцію, в якій були поранені двоє громадян – православний священник та його син. Караджіча знову не спіймали.

Зараз у нас на зв’язку наш кореспондент у Белграді Михайло Рамач, і ми поговоримо і про саму цю нічну акцію, і про інші (неофіційні) версії припинення фінансової допомоги Сербії, які у зв’язку з тим, що сьогодні 1-ше квітня, можуть здатися жартом.

Михайло Рамач

Акція почалася вночі, власне, о 1-ій годині ранку і тривала більше години. Очевидці кажуть, що було чути потужний вибух та постріли з автоматичної зброї.

А представник міжнародних сил каже, що в акції взяли участь американські, британські та італійські військові, 40 чоловік. Він каже також, що вони не надуживали своїх повноважень. Однак представники сербської церкви та місцевої влади кажуть, що миротворці поводили себе, як вандали.

Цікаво нагадати у зв’язку з цим, що сараєвська преса повідомляє, що священник Яремія Старовлах минулого тижня заявив, що усі сербські священники повинні захищати Радована Караджича та всіх інших звинувачених у скоєні воєнних злочинів.

Людмила Ваннек

Тобто, він якби закликав церкву захищати воєнних злочинців?

Михайло Рамач

Так. І сербська преса час від часу повідомляє, що Караджич переховується саме в окремих монастирях або навіть в інших церковних приміщеннях. Звичайно, доказів цього нема, але в пресі є такі припущення.

Людмила Ваннек

Михайле, а парламент Сербії цього тижня, як відомо, ухвалив доволі нетиповий закон. Йдеться про надання допомоги тим, кого Гаазький трибунал звинувачує у скоєні воєнних злочинів. Я знаю, що це факт, але як його взагалі можна зрозуміти?

Михайло Рамач

Саме так, Людмило. Ось сербська газета “Данос” каже, що йдеться про абсурдний закон. Цим законом передбачається, що екс-президент Слободан Мілошевич та інші підсудні, йдеться про 16 чоловік, отримуватимуть місячну платню на суму 300 євро. Членам їхніх сімей ще з держбюджету виплачуватимуть поїздки до Гааги, добові та кошти перебування в Нідерландах, кошти телефонних розмов також. Держава буде оплачувати і їхніх адвокатів та навіть юридичних радників.

Державне телебачення оприлюднило результати свого опитування, згідно з яким, 70% глядачів висловлює невдоволення ухваленням такого закону.

Людмила Ваннек

А хто голосував за цей закон?

Михайло Рамач

Голосували партії Воїслава Коштуниці (це Консервативна партія) і також Ультранаціоналістична радикальна партія.

Людмила Ваннек

Яка, власне, і запропонувала його, так?

Михайло Рамач

Так.

Людмила Ваннек

Ви знаєте, Михайле, в зв’язку з тим, що сьогодні 1-ше квітня, можливо, дехто з наших слухачів може подумати, що ми з Вами жартуємо, говорячи про цей закон?

Михайло Рамач

На жаль, це не жарт. Це реальність просто. І важко зрозуміти, бачите, що навіть глядачі державного телебачення здивовані, а між ними є дуже багато тих, хто голосували чи за Коштуницю, чи за Ультранаціоналістичну партію, але все-таки вони здивовані, як це може статися, що з державного бюджету вбогої країни оплачуватимуть навіть адвокатів і телефонні розмови осіб, яких звинувачують у скоєні воєнних злочинів.

Людмила Ваннек

Михайле, а ось вчора США оголосили про те, що вони відкладають надання допомоги Сербії на суму 100 млн. доларів. З цього приводу я пропоную послухати речника зовнішньополітичного відомства Адама Ерелі, який заявив таке, що вони закликають урядовців у Белграді до повного співробітництва з трибуналом, а саме, що необхідно заарештувати та видати розшукуваних, зокрема, Радко Младеча, щоб вони постали перед судом.

Як реагують у Белграді на таку заяву Вашингтона? Адже 100 млн. доларів – це великі гроші.

Михайло Рамач

Для Сербії це дійсно великі гроші. Цікаво, що представники уряду Коштуниці кажуть, що йдеться про тимчасовий захід, який нібито не матиме наслідків для економіки.

Проте міністр закордонних справ Горан Спіланович, який у парламенті виступив проти ухвалення закону, каже, що Вашингтон відклав цю допомогу саме через ухвалення згаданого закону.

Спіланович каже, що таке рішення американської адміністрації впливатиме і на МВФ та Світовий банк, від яких Сербія ще більше залежить.

Людмила Ваннек

Але закон вже ухвалений, і він вже набув чинності?

Михайло Рамач

Він фактично від 1-го квітня вже увійшов в дію, і з держбюджету вже цього місяця оплачуватимуть усі ці кошти. А це впродовж року буде 500 тисяч євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG