Доступність посилання

ТОП новини

Завершилась процедура вступу до НАТО нових членів.


Славко Волинський Завершилась процедура вступу до НАТО нових членів.

Брюссель, 2 квітня 2004 - Сьогодні НАТО святкує істирочну подію. Завершення процедури прийняття семи нових країн до альянсу:Болгарії, Литви , Латвії, Естонії, Румунії, Словаччини і Словенії.

НАТО тепер налічує 26 членів. Таке суттєве поповнення Альянсу, сказав під час урочистої церемонії Генеральний секратар НАТО Яаап Хооп де Схеффер, допоможе зміцнити Північно- Атлантичний Союз і трансформувати його до вимог сьогодення.

Із зміною формату НАТО змінився сам фасад штаб- квартири. Кольорове розмаїття майже тридцяти прапорів додає особливої урочистості цій будівлі. Відповідними були і виступи учасників церемонії вступу нових членів до альянсу. Генеральний секретар НАТО Яаап Хооп де Схеффер у промові сказав:

«Ми знову радіємо. Ми почуваєм себе щасливими. Ми тепер альянс двадцяти шести держав. І це не межа, двері НАТО, як вам відомо, лишаються й надалі відчиненими, бо є ще країни, які також прагнуть поділяти цінності Атлантичного альянсу».

2-ге квітня 2004-го року стало радісним для новоспечених країн - членів НАТО. Міністр закордонних справ Румунії Мірча Дан Джоан під час спільної прес-конференції заявив, що вступ його країни до НАТО особисто для нього і його народу означає, що Румунія тепер добре захищена не лише від зовнішнього ворога а й від рецидиву відновлення в державі тоталітаризму, який пережив його народ за часів комуністичної диктатури Чаушеску.

Міністри Литви, Латвії й Естонії в один голос заявили, що від нинішнього дня їхні країни під надійною парасолькою НАТО.

Журналісти поцікавились у Генерального секретаря НАТО, чи така велика кількість членів альянсу не призведе до того, що при ухваленні якихось нових рішень тепер буде значно тяжче досягти консенсусу? Але Яаап Хооп де Схеффер та міністри запевнили журналістів, що цього остерігатись не слід, бо і старі члени НАТО, і нові поділяють єдині цінності альянсу, його політичні і воєнні завдання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG