Доступність посилання

ТОП новини

-Хто і що заважає демократизації українського суспільства і розвиткові місцевого самоврядування;


Володимир Ляшко -Хто і що заважає демократизації українського суспільства і розвиткові місцевого самоврядування; -Антиурядові демонстрації в Києві і реакція місцевих органів влади в областях; -Сорос в Криму і деякі заяви кримських політиків про останні події на півострові.

Володимир Ляшко

Програму продовжує дайджест “Тиждень регіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають журналіст В.Ляшко, звукооператор Сергій Балабанов.

У сьогоднішньому огляді подій в регіонах торкнемося таких тем:

-

Хто і що заважає демократизації українського суспільства і розвиткові місцевого самоврядування;

-

Антиурядові демонстрації в Києві і реакція місцевих органів влади в областях;

-

Сорос в Криму і деякі заяви кримських політиків про останні події на півострові.

Надзвичайна подія сталася в Тернополі. Вперше за всі роки незалежності тут відбулося спільне засідання представників трьох депутатських рад: зі Львова, Івано-Франківська і Тернополя.

Депутати розглянули лише одне питання: про загрозу місцевому самоврядуванню в Україні.

Репортаж Галини Терещук.

Галина Терещук

На засідання прибув 121 депутат з трьох міст Західної України, а також взяли участь міські голови Тернополя та Івано-Франківська. В усіх депутатських групах був кворум.

Хоча спільне засідання ініціювала міська рада Львова, і міський голова навіть підписав розпорядження про поїздку, втім, сам мер Львова Любомир Буняк на засідання не приїхав. Зрештою, як і депутатська група “Разом”, створена ним, і провладна фракція “Наш Львів”, очолювана головним податківцем Львівщини.

На засіданні депутати обговорили ситуацію довкола Тернопільської міської ради, з якої податківці нещодавно вилучили 30 тисяч фінансових документів, у тому числі ті, які не стосувалися продажу земельних ділянок.

Міський голова Тернополя Богдан Лесків розповів своїм колегам про обшуки, які проводили податківці в кабінетах чиновників. Останніх звинувачують у несплаті податку на додану вартість за продаж землі протягом 2001-2003 років.

Цю проблему зараз вивчає спеціальна депутатська комісія.

Голова Комітету ВР України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат України А.Матвієнко ще раз зауважив, що, згідно з рішенням КСУ, ПДВ з продажу земельних ділянок не стягується з органів місцевого самоврядування. Він переконаний, що в Тернополі ніхто сьогодні не шукає правду, а виконує лише політичне замовлення.

Анатолій Матвієнко

Сьогодні поставлене таке завдання: ліквідувати якби незалежність і перетворити місцеве самоврядування в кишенькову структуру реалізації тих намірів, які вони перед собою ставлять. Ми маємо діяти спільно.

Ми не бачимо ніяких правових підстав саме з цього питання: ПДВ за три роки по земній оренді - шматувати міську владу будь-якого рівня.

Є проблема 2004-го року, але ми її зараз законодавчо пробуємо регулювати. Але проблеми попередніх років не існує.

Галина Терещук

На запитання, чому податківці вилучили фінансові документи з міськвиконкому, перший заступник голови ДПА Тернопільської області Григорій Базян каже:

Григорій Базян

Я не вважаю, що сьогодні є якесь протистояння між органами місцевого самоврядування і податковими службами на теренах Тернопільщини. Пояснення КСУ щодо справляння податку на додану вартість із землі було прокоментовано: виключно передачу землі.

Галина Терещук

Зиновій Шкутяк, мер Івано-Франківська, ситуацію довкола органів місцевого самоврядування назвав “безладом в державі”, а саме самоврядування “жебраком, захопленим Адміністрацією Президента”.

Я запитала у мера Івано-Франківська, чи можлива така ситуація сьогодні у його місті? Ось що відповів Зиновій Шкутяк:

Зиновій Шкутяк

Напевне, по всій Україні ситуація приблизно однакова. Якщо в нас, наприклад (тому що це не тільки на Івано-Франківщині, а й в багатьох регіонах України), по якійсь частині не було такої прививки, то ми також ніколи не сплачували ПДВ, як і не сплачувала Тернопільська міська рада. В нас сьогодні немає цього питання. То в нас йде питання з іншої сторони.

Я вже говорив, що якщо ти, наприклад, сьогодні є представником або виконуєш ті вказівки, які йдуть зверху, то ти маєш додаткове фінансування: наприклад, бюджет розвитку.

Галина Терещук

На спільному засіданні у Тернополі депутати ухвалили рішення про загрозу місцевому самоврядуванню в Україні. Вони вважають, що в Україні виникла реальна загроза існуванню місцевого самоврядування, засудили чисельні випадки тиску органів державного управління на систему місцевого самоврядування, а це понад 20 міст України. І вимагають від Президента України вжити рішучих заходів для забезпечення конституційних гарантій місцевому самоврядуванню.

Депутати звернуться до Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо грубого втручання державних структур в роботу органів місцевого самоврядування в Україні. А ще в червні цього року проведуть загальноукраїнські збори повноважних представників міських рад.

Цікаво, що на спільному засіданні міських рад трьох міст не були присутні ні голова державної адміністрації Тернопільської області, ні голова обласної ради.

Володимир Ляшко

Впродовж останніх тижнів в пресі з’явилися повідомлення, в яких народні депутати ставлять під сумнів достовірність статистичних даних в Україні і звертають увагу на невідповідність темпів зростання ВВП і дохідної частини бюджету.

Економісти і фахівці з блоку В.Ющенка “НУ” звинувачують уряд Януковича в тому, що він приховав у доходній частині 10 мільярдів гривень, які, мабуть, заплановано використати на майбутню президентську кампанію.

Все це і стало приводом до масових виступів громадян під стінами будинку уряду 31-го березня. Сюди з’їхалися представники блоку з багатьох областей України. Були серед них і жителі Прикарпаття.

З Івано-Франківська повідомляє Іван Костюк.

Іван Костюк

Економісти, які представляють блок Віктора Ющенка “НУ” підрахували, що в прибутковій частині Державного бюджету бракує прихованих урядом 10-ти мільярдів гривень. Всі ці кошти у різний спосіб приховує уряд, очолюваний Віктором Януковичем. Пізніше, як заявляють представники “НУ”, ці гроші будуть скеровані на виборчу кампанію провладного кандидата в президенти.

Коментуючи нинішній бюджет держави, заступник голови Івано-Франківського обласного штабу “НУ” Олег Синютка заявив:

Олег Синютка

Ви знаєте, що цей бюджет по величині прибуткової частини з врахуванням відповідного індексу інфляції є нижчий, аніж той, який був затверджений на 2003 рік.

Отож є відповідна диспропорція, коли зростає відповідний валовий внутрішній продукт, а бюджет, який затверджується на цей рік, з врахуванням індексу інфляції є фактично меншим, аніж бюджет за попередній рік.

Іван Костюк

Олег Синютка наголосив, що в ситуації, яка склалася, опозиційні сили не мають жодних інших засобів вплинути на уряд, аніж пікетувати Кабінет Міністрів.

Акція, яка проводиться під гаслом “Досить оббирати народ!”, і в якій беруть найактивнішу участь представники івано-франківської обласної організації “НУ”, мала б змусити уряд вивести з тіні приховані 10 мільярдів гривень.

За рахунок саме цих коштів “нашоукраїнці” вимагають збільшити зарплату вчителям, медикам, науковцям, а також підвищити пенсії та стипендії. Це підкреслює також Олег Синютка.

Олег Синютка

Основна вимога даної акції протесту, яка є першим етапом акції протесту проти антинародної політики уряду України, ставить перед собою вимогу повернути народові, повернути в бюджет тих 10 мільярдів гривень, які уряд приховав від громадян України.

Іван Костюк

Представники івано-франківської обласної організації блоку “НУ” запевняють, що якщо уряд не прислухається до вимог власного народу, то такі пікети проводитимуться щотижня в день засідання Кабінету Міністрів.

Володимир Ляшко

А ось на Луганщині прихильники блоку В.Ющенка виїхати до Києва не змогли. У день від’їзду міліція вдалася до звичних для неї методів тиску на автотранспортників, і автобус з партактивістами так і не виїхав з міста.

Далі Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Вчора зранку луганська міліція виявляла активну увагу до організаторів поїздки. Представники правоохоронних органів приходили, телефонували до партійного офісу, осередку УНП, і вимагали списки учасників та дані про автобус та водія.

Ось як про це розповідає один із організаторів поїздки Віктор Зоря:

Віктор Зоря

Починаючи з ранку, ми відчували увагу органів внутрішніх справ до нашої поїздки до Києва. Міліція декілька разів телефонувала, цікавилася, зазначаючи: мовляв, ми знаємо, що ви їдете, скажіть, про мету поїздки, скільки людей їде, бо ми хочемо надати вам супроводження.

Запитували і про те, з яких районів їдуть люди, чи є серед них студенти і з яких вузів, хто керівники груп і їхні адреси?

Ми відмовилися надати цю інформацію. Єдине, про що повідомили, так це про те, що виїжджаємо о 6-й годині вечора з Луганська автобусом.

Василь Соколенко

А далі події біля партійного офісу, де і зібралися 50 учасників київської акції, відбувалися за знайомим сценарієм. Прибула група представників міліції у цивільному, разом з ними був і майор ДАІ, який, оглянувши автобус, заявив, що у нього протікає бак з пальним. Після цього міліція, образно кажучи, попрацювала з водієм, який після відповідного спілкування з власником автобуса, відмовився їхати до Києва.

Віктор Зоря

Після цього всі ми пішли до адміністрацією всією нашою колоною 50 осіб з транспортами. Черговому в обласній адміністрації ми висловили своє невдоволення діями працівників правоохоронних органів.

Там був заступник начальника луганської міліції (так він представився). Коли ми його запитали, чому так діяли його представники, він заявив: “А що вони вас силою з автобуса витягували? Ні? Значить вам ніхто не заважав”. А те, що водій автобуса не зміг поїхати, то це вже його приватна справа.

Василь Соколенко

Після стихійного пікетування будинків обласної адміністрації і управлінні міліції учасники поїздки протягом цілої ночі намагалися знайти можливість добратися до Києва, але марно – за ними пильно стежили правоохоронці, навіть тоді, коли активісти гуляли невеликими групами містом.

Цілу ніч міліція вартувала біля партійного офісу, де і перебували всі учасники поїздки.

Правда, незрозумілим залишається питанням: чому учасники поїздки до Києва не відправилися туди поїздом? І хоча В.Зоря в інтерв’ю для радіо “Свобода” пояснив, що ніхто не давав міліції списків керівників груп, головний же організатор цього заходу, місцевий партійний лідер Валентин Ткалич повідомив, що такі списки міліції були все-таки надані.

Цікаво і те, що правоохоронці ще напередодні були добре поінформовані і про саму поїздку, і про її учасників.

Володимир Ляшко

Пильну увагу громадськості привертають останні події в Криму, який стає дестабілізуючим фактором у житті держави. Події довкола Тузли, виступи кримськотатарського населення, бійки між татарською і слов’янською молоддю, неприємний інцидент під час приїзду Джорджа Сороса... Хто інспірує ці акції? Хто ними диригує?

У вівторок в Криму сталося дві події, які привернули увагу ЗМІ. У Симферополі відбулася позачергова сесія кримського парламенту, котра розглянула ситуацію, що виникла після зіткнень молоді 25-го березня в Симферополі.

В цей час в Ялті проходив круглий стіл на тему: “Толерантність і права людини - напрямки діяльності недержавних організацій-донорів”, в якому взяв участь відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос.

Про події вівторка розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Короткий візит Джорджа Сороса наробив добрячого переполоху серед кримського начальства. Вірніше, як свідчать поінформовані джерела в керівництві автономії, причиною неадекватної реакції офіційних кримських осіб на цей приїзд відомого фінансиста і філантропа стала команда з Печерських пагорбів у Києві.

Майже в останній момент перші особи автономії відмовилися від будь-яких зустрічей із Джорджем Соросом. Йому було відмовлено у можливості зустрітися з викладачами і студентами Таврійського національного університету ім. Вернадського. У понеділок під сміховинним приводом відмовлено у наданні залу Лівадійського палацу для проведення згаданого круглого столу.

Лише пізно ввечері у понеділок цю відмову все-таки скасував, за деякими даними, особисто Л.Кучма.

Проте, щоб у цьому заході не взяли участі кримські депутати та урядовці, то керівництво місцевого парламенту призначило саме на вівторок, а не на середу, як завжди, сесію Верховної Ради автономії.

Питання, винесене на позачергове пленарне засідання, одне: про інформацію начальника головного управління МВС України в АРК М. Паламарчука і прокурора В.Гальцова з питань забезпечення прав і свобод громадян, національної злагоди, в сприянні охороні правопорядку і суспільної безпеки в АРК.

Звіт керівників правоохоронних органів автономії був занадто загальним. Вартої уваги журналістів виявилася лише заява кримського прокурора про те, що правоохоронці не ведуть статистики злочинів за етнічною ознакою, а та неофіційна інформація, що є, свідчить, що рівень злочинності серед кримських татар загалом нижчий, аніж в середньому по Криму.

Депутати звернулися до Президента і Кабінету Міністрів України з пропозицією про прискорення розробки та ухвалення державної концепції етнополітики, яка враховувала б багатоетнічний склад населення українських регіонів.

В ухваленій на сесії заяві вони категорично засудили останні події в Симферополі, звернулися до політичних організацій із пропозицією утриматися від передчасних оцінок ситуації в Криму, а до кримських татар із закликом відмовитися від масових акцій протесту, щоб не зашкодити іміджеві півострова як спокійного та стабільного курортного регіону.

Знайшла в депутатів підтримку і пропозиція про розробку до 60 річниці депортації кримськотатарського народу “Кримської хартій міжнаціональної злагоди”.

Про міжнаціональну злагоду і толерантність також йшла мова на круглому столі в Лівадії за участю Джорджа Сороса. Однак кримську владу на цьому заході представляв лише один віце-прем’єр Едіп Гафаров. Сам пан Сорос заявив, що не ображається на негостинність кримської влади.

Джордж Сорос

Ні-ні, я передбачав, що буде дощ, а сьогодні сонячна погода, і ми проводимо свій захід все-таки в Лівадійському палаці. А те невелике непорозуміння, що сталося на момент мого приїзду, та негостинність, що була продемонстрована, я думаю, виходить із одного джерела. Це організував пан Медведчук.

Володимир Притула

Коментуючи перебіг круглого столу про толерантність і права людини в Криму він заявив, що попри існування багатьох проблем на півострові, він задоволений тут діяльністю свого фонду, який лише на підтримку програми інтеграції в загальноукраїнське суспільство раніше депортованих кримськотатарського народу, болгар, вірмен, греків і німців виділив понад 2,5 мільйони доларів.

Водночас Джордж Сорос заявив, що є межі залучення у цю сферу донорських коштів, настав час активнішого втручання бюджетів місцевих громад.

Директор Центру досліджень корінних народів Криму Надир Бекиров, який теж брав участь в круглому столі, вважає, що фонду Сороса рано йти з Криму.

Надир Бекиров

Можливо, сам Сорос, його співробітники, отримавши в Криму якісь живі враження, матеріали і документи, подумають не згортати інтеграційну програму, а навпаки, її розширювати, шукати нові напрямки. Наприклад, деякі напрямки я запропонував. Я цьому був би дуже радий.

Володимир Притула

На його думку, як і на думку більшості учасників круглого столу, кримська влада і як і Крим загалом програли в тому, що нешанобливо поставилися до відомого філантропа.

Володимир Ляшко

На думку прем’єр-міністра Криму С.Куницина, за останніми подіями на півострові стоїть третя сила з-поза меж України.

Свою думку з цього приводу має і лідер Кримських комуністів Л.Грач.

Володимир Притула продовжує.

Володимир Притула

1-й секретар кримського рескому КПУ, лідер об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” Леонід Грач, який заявляє, що є найбільш проросійським лідером в Україні, переконаний: “Те, що відбувається в Криму, до болю нагадує розвиток подій у Косово: і ті події, котрі відбувалися декілька років тому, і ті, котрі розгортаються в силою відірваному НАТО й албанськими сепаратистами від Сербії краї зараз”.

Вину за останнє загострення етнополітичної ситуації в Криму Леонід Грач у статті, розісланій електронною поштою його прес-службою, покладає на офіційний Симферополь, офіційний Київ, Меджліс кримськотатарського народу та американський імперіалізм разом із Джорджем Соросом.

Продовжую цитувати Леоніда Грача: “Значна частина кримськотатарського народу обманута пропагандою Меджлісу, і ці люди, не знаючи, як все виглядає в дійсності, стали сьогодні розмінною монетою в руках продажних меджлісівських діячів. Продажних, тому що вони, керуючись принципом “хто більше дасть”, повели азартну гру з американськими покровителями і, що особливо небезпечно, з екстремістськими колами фундаменталістів в ісламському світі”.

Кримський прем’єр Сергій Куницин теж вважає, що джерела напруги в Криму перебувають за межами Криму, але він називаю іншу адресу - Росію.

Сергій Куницин

Я володію оперативною інформацією, на підставі якої можна зробити висновок, що існує третя сила, яка зацікавлена у конфлікті в Криму. І вона, певною мірою, отримує імпульси з-за меж Криму. Саме тому у нас появляються зачатки руху якихось скінхедів, інших профашистських організацій, що не властиво на нинішньому етапі ні кримському, ні українському суспільству, але російському було притаманно.

Тому, я думаю, що закордонні фактори впливу існують.

Володимир Притула

Вважає кримський прем’єр Сергій Куницин.

Тим часом правоохоронні органи, в тому числі кримський главк Служби Безпеки України, заяви місцевих політиків жодним чином не коментують.

Володимир Ляшко

Тим часом голова Державного комітету у справах національностей та міграції Геннадій Москаль запевняє, що в Криму немає ніяких міжнаціональних та міжетнічних конфліктів. Про це він сказав 2-го квітня з представниками дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, відповідаючи на запитання посла Швеції.

"Хотів би заспокоїти дипломатичний корпус, що ніяких міжнаціональних і міжетнічних конфлікт у Криму між кримськими татарами і слов''янським населенням немає," - сказав він.

За словами Москаля, спільне проживання кримських татар і представників інших національностей не виключає конфліктів між ними на побутовому ґрунті.

"Ми робимо все можливе, щоб об''єктом злочину не були ні кримські татари, ні представники інших національностей, але злочинність не має національного обличчя," - сказав він.

Як зазначив Г.Москаль, не завжди скоєння того чи іншого злочину кримськими татарами чи по відношенню до кримських татар "адекватно розцінюється деякими гарячими політиками в Україні".

"Останнім часом група політиків в Криму спекулюю на злочинах проти тієї чи іншої національності", - сказав він. При цьому Г.Москаль висловив жаль, що "у Криму сформувалася група політиків, які спочатку нароблять шуму на всю державу, на всю Європу, на весь світ, а потім вибачаються, що їх не так інформували, і вони не все так зрозуміли”.

І знову до проблем місцевого самоврядування і виборчих технологій.

Минулої неділі у Ромнах на Сумщині відбулися вибори міського голови. Переміг виконуючий обов’язки мера міста М.Калашник, за якого проголосувало понад 45% виборців.

Його єдиний суперник, перший заступник голови Сумської обласної держадміністрації М.Соколов набрав вдвічі менше голосів. Єдиного кандидата від опозиції Олексія Біловола суд зняв з реєстрації напередодні виборів.

За висновками Комітету виборців України, вибори міського голови Ромен супроводжувалися грубим порушенням на всіх етапах кампанії і відбувалися в умовах адміністративного втручання у виборчий процес з боку районної та обласної виконавчої влади.

У Ромнах побував наш кореспондент Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

Ромни продовжили перелік міст, де опозиційного кандидата, який мав найбільше шансів на перемогу, знімали з реєстрації напередодні виборів. Так минулого року за день до виборів мера Сум скасували реєстрацію єдиного кандидата від четвірки Сергія Клочка. А влітку 2002-го року подібне сталося на довиборах до українського парламенту з Олександром Жиром.

Але повернемося в Ромни.

Причина, через яку суд зняв з реєстрації О.Біловола, полягала в тому, що він в одному із інтерв’ю сказав, що був звільнений з посади голови Роменської райдержадміністрації через політичні переконання. А насправді його звільнили з формулюванням “за недоліки в роботі”.

За оцінками КВУ, ця причина була несуттєвою і не могла вплинути на результати виборів.

Ось як ситуацію прокоментував керівник місцевого осередку КВУ Микола Куліш:

Микола Куліш

Розстановка сил явно була на користь О.Біловола. Більшість населення опитувалася, і десь відсотків 80-85 опитування показали, що переможе Біловол, тому що це людина наша, роменська, його всі знають. Його опонент Калашник, звичайно, що перемогти чесно не міг би.

Віктор Міняйло

Сам Олексій Біловол своє зняття з реєстрації бачить так:

Олексій Біловол

Це говорить про замовний характер мого зняття. Мені сподобалася реакція людей. Чотири перших сотні побачили під будинком мерії. Це, ви знаєте, знакова подія для Ромнів, такого ніколи не було.

Виборча кампанія ще раз показала, що сьогоднішня влада, яка не користується ніякою довірою народу, хапається за соломинку, тобто, бореться сама з собою за своє виживання.

Віктор Міняйло

За коментарем я подався до голови міської виборчої комісії Івана Литвиненка.

Іван Литвиненко

Виборчий процес йшов до кінця без порушень закону. Були незначні зауваження у відповідності розміщення у невстановлених місцях агітаційних матеріалів. Як і в кожному місті, так і тут. Коли ми звертаємося до кандидатів, то вони кажуть: “Це не ми, це хтось”.

Віктор Міняйло

А ще хтось регулярно знімає опозиційних кандидатів з реєстрації на виборах до різних органів влади і в різних регіонах.

На думку Комітету виборців, ця тенденція перетворює виборчий процеси в Україні на фарс і позбавляє багатьох виборців права на волевиявлення.

Володимир Ляшко

Програму “Тиждень регіонів” до ефіру підготував і провів Володимир Ляшко.

Приємних вам вихідних!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG