Доступність посилання

ТОП новини

Хроніка суду над Павлом Лазаренком в Америці: можливо буде свідчити і сам колишній прем‘єр.


Джастін Кейн Хроніка суду над Павлом Лазаренком в Америці: можливо буде свідчити і сам колишній прем‘єр

Сан-Франциско, 6 квітня 2004 року.

Джастін Кейн

"Існує велика вірогідність," що Павло Лазаренко сам виступить як свідок на суді в Каліфорнії. Так заявили 5-го квітня у Сан-Франциско захисники колишнього українського прем‘єра, якого в Америці звинувачують у відмиванні грошей.

Адвокат сказав суду, що треба планувати, що Лазаренко сам даватиме свідчення протягом кількох днів ближче до кінця судового процесу. Інший адвокат Лазаренка згодом уточнив, то свідчення включатиме широке коло питань, але не торкатиметься державних таємниць і делікатних оборонних справ.

Коли суддя попросив підтвердити це самого Лазаренка, він спершу зробив вигляд, що здивований заявою своїх адвокатів і дав зрозуміти, що можливість його свідчення не така й велика. Перекладач Оксана Цикова заявила, що шанси на те, що Лазаренко буде свідчити становлять 50 на 50. В американських судах підсудні нечасто самі виступають як свідки.

Мар`яна Драч

Якщо така практика в Америці не поширена, то для чого це потрібно адвокатам Лазаренка?

Джастін Кейн

Гадаю, аргументи захисту Лазаренка частково полягають у тому, що в Україні багато корумпованих осіб і що Лазаренко є жертвою переслідувань з боку президента Кучми, і адвокати вважають, що він сам може це найкраще пояснити журі.

Мар`яна Драч

Що ще було важливого на суді?

Джастін Кейн

5-го квітня журі дивилося відеосвідчення Шеріфа Ерджумента Аксоя (Aksoy), директора-розпорядника компанії “United Energy International Ltd”, лондонської фірми, яка пов`язана з корпорацією “Єдині Енергетичні Системи України”. Аксой заснував лондонську фірму разом з Юлією та Олександром Тимошенками та Олександром Гравцем, які володіють більшою частиною акцій компанії через швейцарський траст.

Аксой захищав угоди, укладені з російським акціонерним товариством "Газпром". Він пояснював, що згадані вище компанії та зареєстрована на Кіпрі “Somolli Enterprises Ltd” спільно створили складну систему бартеру, щоб забезпечити поставки російського газу в Україну. "Жоден кубометр газу не покинув українську територію," – заявив він. Аксой також пояснював, що “United Energy International Ltd” не змогла заплатити "Газпрому" у другій половині 1997-го року через "обмеження і проблеми," які виникли в його фірми в Україні. Вірогідно він мав на увазі те, що тоді Лазаренко вже залишив посаду прем`єра і його відносини з президентом Кучмою ускладнилися.

Ще журі дивилося на відео свідчення Валерія Мартиновського, народного депутата України і колишнього помічника Лазаренка. Він переважно розповідав, як напружено працював Павло Іванович, коли був прем`єром.

Мар`яна Драч

Зараз в Сан-Франциско виступають свідки обвинувачення. Для чого їх викликала прокуратура, якщо вони не дають, так як це виглядає, серйозних свідчень проти колишнього прем‘єра?

Джастін Кейн

Аскоя викликали для того, щоб він пояснив, як були поєднані три компанії. Припускаю, що прокуратура стурбована тим, що компанія “United Energy International Ltd” отримала право власності на газ і фактично його отримувала, а Тимошенки і Олександр Гравець використовували її для того, щоб уникати сплати податків. В Америці, щоб засудити за відмивання грошей, потрібно довести, що кошти здобуті незаконним шляхом. Тому американські прокурори намагаються довести, що Лазаренко здійснив один із злочинів, коли розподіляв газ в Україні. Захист стверджує, що Лазаренко навпаки був реформатором енергетичного ринку.

7 квітня в Сан-Франциско має виступати головний свідок обвинувачення – колишній партнер Лазаренка Петро Кириченко. Очікують, що він даватиме свідчення упродовж кількох днів, включно з наступним понеділком.

Джастін Кейн, Центр журналістських розслідувань Сан-Франциско. Спеціально для радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG