Доступність посилання

ТОП новини

Між Заходом та Україною Лівія обирає собі інвестора. Питання про те, на чию користь буде зроблено нею вибір, допоки залишається відкритим.


Сергій Кисельов Між Заходом та Україною Лівія обирає собі інвестора. Питання про те, на чию користь буде зроблено нею вибір, допоки залишається відкритим.

Київ, 06 квітня 2004 – Україна торує собі шлях на африканський континент. Про це у вівторок говорив прем’єр-міністр Віктор Янукович під час зустрічі з лівійським колегою Шокрі Мохамедом Гаремом. Глава українського уряду підкреслив, що Лівія є одним з найважливіших партнерів України в африканському та в середземноморському регіонах. Сторони підписали договори про співпрацю в галузі туризму і в митній сфері. Вони планують створити спільну міждержавну робочу комісію, що дозволить поглибити двосторонній діалог в усіх сферах. Лівійський гість також зустрівся зі спікером парламенту Володимиром Литвином та з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

Буквально відразу ж після того, як ООН зняла з Лівії санкції, перший високопоставлений візит нанесла сюди саме українська делегація на чолі з Леонідом Кучмою. Київ домовився з Тріполі, що українські залізничники будуватимуть тут залізничну гілку, яка простягнеться майже на тисячу кілометрів – від Середземного моря вглиб країни. Вартість проекту астрономічна – майже 2 мільярди доларів. Лівія також повідомила, що має намір придбати українські літаки Ан-140 й співробітничати у сільському господарстві та в металургійній галузі. Вона хотіла б залучити до роботи в себе і українських лікарів-офтальмологів. А українські будівельники збираються прокласти в Лівії сучасну автотрасу, вартість якої становитиме близько 200 мільйонів доларів. Україна зацікавлена й у головному багатстві Лівії – нафті. Голова правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Бойко на прес-конференції в грудні повідомив, що Україна має намір узяти в концесію чотири нафтогазоносних блоки. Котрі, з великою часткою ймовірності, "Нафтогаз України" освоюватиме за участю якогось потужного іноземного інвестора.

Разом з тим, як зазначив в інтерв’ю для радіо "Свобода" член парламентського Комітету з паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, зважаючи на наш потенціал щодо розробки нафтових і газових родовищ, інфраструктури, технічного потенціалу й досвіду будівництва нафтопроводів та газопроводів, Україна вже давно мала б вийти з цим на зовнішні ринки. Однак достатньої активності тут, на жаль, не спостерігається. "Це у першу чергу стосується участі України у післявоєнному Іраку та в значно спокійнішій після зняття санкцій Лівії. Тут перспективи є значно кращі. Я вітаю ці кроки. Але хотів би побачити реальні результати, де – українські спеціалісти й українські структури, які мають чималий досвід, можливо, найбільший на пострадянському просторі... Я вважаю, що на місці Муамара Каддафі я б зацікавився українськими компаніями. Наскільки активно ми робимо свої пропозиції, аби зацікавити лівійську сторону, час покаже. Я думаю, що візит лівійського прем’єр-міністра не просто є візитом ввічливості, а є знаком позитивним для НАК "Нафтогаз", – переконаний народний депутат Олександр Гудима.

Тим часом інші українські експерти називають приїзд до Києва керівника лівійського уряду Шокрі Мохамеда Гарема саме візитом ввічливості. І ставлять під сумнів реальність українських будівничих та нафтогазовидобувних планів на лівійських теренах. Коментуючи на прохання радіо "Свобода" ситуацію, віце-президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов сказав, що його колеги з самого початку скептично ставилися до вагомих перспектив України на лівійському ринку. Минуло півроку, а "великих успіхів досі не видно”. “І взагалі,-підсумував Богомолов,- якихось таких речей, які б підтверджували в принципі існування якоїсь плідної економічної співпраці між Україною і Лівією, також ми не бачимо. Я думаю, що, якщо подивитися у зворотному напрямку, якщо повернутися до тих часів, коли був пік політичний у цих стосунках, чи політичного, скажімо, оформлення тих економічних інтересів, то йшлося, я думаю про таке в принципі для Лівії. Ми знаємо, як розвивалася зовнішня політика Лівії останнім часом. Як раптом і несподівано для багатьох лівійське керівництво повернулося обличчям до Заходу після тривалої відсутності комунікації. І бачимо також, що є всі ознаки того, що Лівія зробила свій вибір. На користь покращення стосунків, навіть на користь поступок і дуже значних, порівняно з попередніми своїми такими антизахідними позиціями".

Одне слово, на думку віце-президента Центру близькосхідних досліджень Олександра Богомолова, торік у жовтні Лівія сприймала Україну як запасний аеродром. Однак тепер Тріполі зробив політичну та інвестиційну ставку на Західну Європу та США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG