Доступність посилання

ТОП новини

Українського громадянина звинувачено у вбивстві польського подружжя.


Володимир Павлів Українського громадянина звинувачено у вбивстві польського подружжя.

Варшава, 07 квітня 2004 – Районний суд польського міста Гарволін днями продовжив ще на три місяці тимчасовий арешт українського громадянина Миколи Яручика, якого звинувачено у вбивстві польського подружжя. У діях польського суду теоретично немає нічого особливого. Але родина та захисник Миколи Яручика твердять, що проти підозрюваного українця практично немає ніяких доказів, окрім того, що на нього вказав польський громадянин, участь котрого у цьому злочині уже встановлено.

Мешканець Волинської області Микола Яручик до Польщі їздив часто. Останнім часом займався тим, що перевозив із Польщі в Україну на продаж запчастини до сільськогосподарських машин. Приїхавши вкотре до Польщі у грудні минулого року від знайомого дізнався, що його розшукує поліція за підозрою у вбивстві польського подружжя. Переконаний у своїй невинності Микола Яручик сам звернувся до польської поліції, щоб вияснити непорозуміння. Однак його одразу затримали і ув’язнили тимчасово на три місяці для з’ясування справи. За цей час виявилося, що на його особу вказав знайомий громадянин Польщі, которого було затримано за участь у цьому вбивстві.

Як твердить дружина Миколи Яручика, її чоловік приїхав до Польщі лише через кілька днів після скоєння приписуваного йому злочину, про що свідчать штампи прикордонних служб у його паспорті. Лариса Яручик також твердить, що прокуратура вже встановила, що Микола Яручик у своєму автомобілі не перевозив тіл вбитого польського подружжя, що йому інкримінувалося спочатку, і тому дружині дозволили забрати автомобіль чоловіка. Ці та інші аргументи української сторони, котрі можуть свідчити про безпідставність затримання українського громадянина, нам, однак, відмовився підтвердити чи спростувати районний прокурор у Гарволіні Вєслав Ожеховскі: “Поки триває розслідування, я не можу розповідати про формальні підстави, чому було продовжено арешт. Ви ж розумієте, що це не тільки моє рішення, а рішення Районного суду, Окружного суду, а також груп тих людей, котрі ці документи читали і писали. А це акти не на якихось 200 сторінок, а більш, ніж на тисячу сторінок. І тому я не можу вам зараз розповідати чи є ці чи інші підстави. Я не можу відкрити службову таємницю. Ви ж самі розумієте – це справа не про петрушку, а про подвійне убивство”.

Справа дійсно “не про петрушку”, а про людські долі. І тому до уваги потрібно брати не лише трагічну долю жертв цього злочину, але й долю затриманого, вину котрого ще не доведено. Занепокоєння родини підозрюваного, а також представників українського посольства у Варшаві викликає й те, що прокуратура уникає відповідей на питання, для встановлення яких ще доказів вини Миколи Яручика його арешт було необхідно продовжувати ще на три місяці і чому адвоката йому призначено тільки у березні, через більш, ніж три місяці після затримання.

Занепокоєність української сторони була б невмотивованою, якби не траплялося у минулому прикрих прецендентів. Наприкінці минулого року “Свобода” розповіла про тимчасовий арешт 11-ти українських заробітчан у Варшаві, які несвідомо взялися вантажити крадений товар. Тимчасовий арешт у їхньому випадку тривав майже рік. В результаті вини цих людей доведено не було, а звільнили їх до закінчення процесу при умові, що вони не скаржитимуться і виїдуть з Польщі. Так “Свободі” пояснили самі звільнені українці, котрі прийшли до посольства, щоб отримати тимчасові документи для повернення на батьківщину.

Залишається сподіватись, що прокуратура у Гарволіні має поважні підстави для продовження арешту українського громадянина на чергових три місяці. І що історія із затягнутим розслідуванням та безпідставним затриманням не повториться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG