Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти світу вимагають об’єктивного розслідування вбивств їхніх колег в Іраку


Славко Волинський Журналісти світу вимагають об’єктивного розслідування вбивств їхніх колег в Іраку

Брюссель, 08 квітня 2004 - Цього четверга усі під”їзди до посольства США в Брюсселі були заблоковані. Місцеві жителі стали свідками не дуже звичної події. Кількасот журналістів влаштували демонстрацію протесту перед будинком Американського посольства з вимогами провести об”єктивні розслідування вбивств американськими вояками журналістів , які висвітлювали події в Іраку. Організатором акції була Міжнародна Федерація Преси.

Нині минає рівно рік від того дня, як американський танк, здійснюючи бойові дії, обстріляв у Каїрі готель “Палестина”. Внаслідок цього обстрілу загинули два тележурналісти: українець Тарас Процюк, який працював у той час для агенства “Ройтерс” та іспанець Хосе Коусо із телемережі “Телечінко”.

В інтерв”ю для радіо “Свобода” Генеральний секретар Міжнародної Федерації Журналістів Ейдан Вайт зауважив,що подібні акціїї протестів провели журналісти у Вашингтоні, Лондоні,Мадриді, Римі та інших столицях світу. Ейдан Вайт вважає, що чимало розслідувань стосовно вбивств в Іраку журналістів проводяться необ”єктивно.

Говорить Ейдан Вайт:

”Чимало журналістів обурюються і вимагають від влади США ретельно провести розслідування вбивств журналістів протягом війни в Іраку. Всього від початку цієї війни загинуло близько 40 журналістів. Справи 7 чи 9 загиблих не були достатньо розслідувані. Тому ми вимагаємо від США провести розслідування належним чином і оприлюднити хід цих розслідувань. Зокрема це справи телеоператорів “Ройтерс” Тараса Процюка і Мазена Дана, іспанського тележурналіста Хосе Коусо, трьох журналістів британської телекомпанії “Ай-Ті-Ен“ Террі Ллойда, Фреда Херака та Хусейна Османа , журналістів телекомпанії “Ал Арабія” Алі Абдела Азіза, Алі Сал Хатіба і вбитого минулого тижня кореспондента телекомпанії “Ал Джазира”.

На завершення Ейдан Вайт заявив: ми розуміємо , що війна - це не лижний курорт, але попри всі складні й непередбачені воєнні обставини, винні в смерті журналістів повинні бути покарані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG