Доступність посилання

ТОП новини

Чи шукають українські правоохоронці кримського екс-спікера Євгена Супрунюка, оголошеного у розшук?


Володимир Притула Чи шукають українські правоохоронці кримського екс-спікера Євгена Супрунюка, оголошеного у розшук?

Симферополь, 09 квітня 2004 – У Криму назріває черговий скандал. Як заявив у п’ятницю на прес-конференції в Симферополі відомий кримський журналіст і письменник Марк Агатов, українські правоохоронці фактично призупинили розшукувати кримського екс-спікера Євгена Супрунюка, офіційно оголошеного у розшук на території СНД.

За даними Марка Агатова, автора скандально-відомої книги „Спікер-убивця”, колишній голова Верховної Ради АРК Євген Супрунюк, якого правоохоронні органи України ще у 1999 році оголосили у розшук на території Співдружності незалежних держав за підозрою у скоєнні важких злочинів, легально перебуває у Росії, мешкаючи в одному з підмосковних містечок. Марк Агатов: „Влада у нас вибірково ставиться до різних громадян. Ви, напевно, пам’ятаєте давню історію з Євгеном Супрунюком. Були міліцейські статті в міліцейській газеті, що він, ніби організував убивство, здійснив замах на іншого екс-спікера Сергія Цекова, побиття, розкрадання. Я довго не міг зрозуміти, чого ж його так довго шукають та не можуть знайти? Особливо небезпечний злочинець, майже вбивця! А виявляється, що документи на його розшук були направлені за незаконне зберігання 5 патронів!”, - повідомив Марк Агатов.

Торік суд у Симферополі засудив брата Євгена Супрунюка за вбивство, визнавши, що організатором злочину став тодішній голова парламенту автономії. Підозрювався екс-спікер також в організації нападу і побиття відомого кримського політика, теж екс-спікера Сергія Цекова, у незаконному зберіганні вогнепальної зброї, підробці документів, розкраданні державних коштів і навіть у розтлінні малолітніх. А широко відомим далеко за межами півострова Євген Супрунюк став після його скандального і загадкового викрадення у серпні 1996 року. Як вияснило потім слідство, насправді викрадення не було – його імітував сам спікер, щоб уникнути дострокової відставки. Але не уникнув.

А в 1999 році, коли правоохоронці впритул підступили у розслідуванні деяких справ, де фігурувало й його прізвище, він зник. Трохи пізніше він подав голос з еміграції, надіславши до однієї з місцевих газет листа, в якому стверджував, що в 1996 році в Києві йому пропонували вбити лідера кримських комуністів Леоніда Грача.

„Коли я був головою Верховної Ради Криму, на одній з конфіденційних зустрічей з одним з керівників держави під час обговорення питання, як забезпечити "порядок" в Криму, де нагнітають пристрасті начебто комуністи, було запропоновано усунути фізично лідера Комуністичної партії Криму Леоніда Грача. Я завжди серйозно готувався до серйозних зустрічей, боявся щось важливе пропустити, тому для пам`яті та аналізу, все записував на диктофони... Тож, коли щось зі мною, не дай Бог, станеться, копії касет та оригінали потраплять надійним журналістам і до двох міжнародних організацій," - стверджував Євген Супрунюк. Бачачи, що пошук втікача не дуже активний, Марк Агатов, відомий своїми публікаціями на кримінальні теми, провів власне журналістське розслідування і розпочав громадську акцію „Піймай екс-спікера!” Марк Агатов продовжує:

„Супрунюк спокійно живе в Росії. Враховуючи те, що він перебував у розшуку за якісь патрони, там його ніхто не шукає. Кому він там потрібний, там убивць не завжди шукають. Після моїх запитів до МВС та ФСБ Росії, звідти надійшов лист із повідомленням місцеперебування екс-спікера і запит з проханням надіслати документи на його екстрадицію. Але для цього потрібна санкція суду, який її не дав. Виявилося, що у слідчих матеріалах справи Супрунюка навіть немає копії вироку суду за звинуваченням його брата у вбивстві. Тож екс-спікера шукати перестали, санкції на арешт досі немає, і Супрунюк спокійно переховується”.

У 1999 році правоохоронці назвали заяви екс-спікера-втікача „нісенітницею” і заявили, що швидко його впіймають. Тепер заяву журналіста про перебування Супрунюка в Росії у кримському главку міліції і прокуратурі Криму ніяк не коментують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG