Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада проти пропорційного виборчого закону для місцевого самоврядування і Верховної Ради Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 7 квітня 2004 – У вівторок пізно ввечері Верховна Рада України ухвалила Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів", внесений народними депутатами Олександром Морозом, Йосипом Вінським і Михайлом Мельничуком. Цей документ визначає, що вибори депутатів Верховної Ради АРК, міських, районних у містах, районних, обласних, Київської та Севастопольської міських рад проводяться на пропорційній багатопартійній основі. Однак кримська влада виступила проти цього.

Спікер кримського парламенту, член Партії регіонів України Борис Дейч не приховує свого обурення діями комуністів, соціалістів і парламентської більшості, куди входять його однопартійці-регіонали, які теж підтримали цей законопроект. Борис Дейч:

„Те, що вчора сталося на пленарному засіданні Верховної Ради України, є відвертим порушенням Конституції України і Конституції автономії. І я здивований, що зі всіх народних депутатів України від Криму на захист кримської конституції виступили лише кілька осіб. Решта голосували так, як їм „підказували”, а не так, як вимагала совість і громадянська позиція та хотіли кримчани” .

Він також заявив, що кримська автономія оскаржить цей закон в Конституційному Суді України. Борис Дейч:

„Ми це питання підніматимемо і далі. Воно розглядатиметься на пленарному засіданні Верховної Ради Криму. Ми звернемося до Конституційного Суду і домагатимемося виконання наших законних прав, записаних у Конституції”.

Члени президії кримського парламенту, до речі , регіональні лідери та активісти Партії регіонів, НДП та Аграрної партії, до яких також зверталися кримські журналісти за коментарями, всі як один їм у цьому відмовили. Водночас, у Меджлісі кримськотатарського народу, Російській громаді Криму і Кримському рескомі Компартії вітали ухвалення закону, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів Верховної Ради АРК.

Нагадаю, що 24 березня кримський парламент на позачерговій сесії висловився проти пропорційної системи виборів до Верховної Ради автономії. Кримські депутати закликали український парламент ухвалити окремий виборчий закон для Криму, який би ґрунтувався на мажоритарній системі. Проте парламентська більшість у Києві до закликів своїх кримських колег не прислухалася.

Тим часом місцеві спостерігачі відзначають, що існує реальна загроза оскарження у Конституційному Суді щойно ухваленого закону про вибори місцевого самоврядування. Зокрема законом передбачено, що військовослужбовці строкової служби не можуть брати участі у виборах до місцевих органів влади. Крім того, не мають права голосу на місцевих виборах громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, що можне трактуватися як обмеження прав людини.
XS
SM
MD
LG