Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс вважає, що методи, якими керуються співробітники міліції у розслідуванні інцидентів, де фігурують кримські татари, є грубим порушенням закону.


Володимир Притула

Симферополь, 6 квітня 2004 - Меджліс кримськотатарського народу вважає, що методи, якими керуються співробітники міліції у розслідуванні інциденту в барі "Коттон" в Симферополі та інших справ, де фігурують кримські татари, є "грубим порушенням закону і конституційних прав людини". Про це йде мова у заяві Політико-правового управління Меджлісу, оприлюдненій у Симферополі.

Керівник Політико-правового управління Меджлісу Надир Бекиров повідомив, що для отримання свідчень щодо деталей масової бійки між кримськотатарською і слов’янською молоддю, що сталася 23 березня в одному із симферопольських барів, міліція застосовує погрози, залякування і тиск на свідків. Крім того, більшість із них доставляються в міліцію без повісток, часто вночі, а обшуки проходять з брутальними порушеннями законодавства. Брутально допитуються неповнолітні, без повідомлення і присутності батьків. Він відзначив, що до Меджлісу за захистом стали звертатися не тільки кримські татари, свідки цих подій, але й люди інших національностей. Надир Бекиров: „Я б не хотів передбачати результати розслідування, бо це вважається некоректним, я кажу лише про методи роботи так званих правоохоронних органів, причому як міліції, так і прокуратури, у перебігу так званого досудового розслідування. До нас в останні дні, після того, як були порушені кримінальні справи, стали звертатися люди, яких викликають у міліцію як свідків, причому, і кримські татари, і росіяни. І стало очевидним, що міліція використовує сталінські методи”.

За його словами, правоохоронці навіть затримали пораненого внаслідок нападу скінгедів Ділявера Максудова і той зараз перебуває не в лікарні, а в камері попереднього утримання. Надир Бекиров каже, що затриманих, а мова йде про 30 осіб, правоохоронці б’ють і всіляко принижують.

Формально проводом до нинішньої екскалації конфлікту в Криму став напад ввечері 23 березня на кримськотатарського юнака Ділявера Максудова, який отримав ножове поранення у спину. За його словами, нападники були скінгедами – представниками неформального профашистського молодіжного руху. Щоб помститися, за кілька годин близько 50 молодих кримських татар напали на один із барів, де збиралися cимферопольські “неформали”. У масовій бійці постраждали 9 відвідувачів бару. Після цього правоохоронці затримали, як вони підозрюють, організатора нападу на бар, ним виявився Куртсеїт Абдуллаєв, який, начебто, причетний і до інших силових дій кримських татар в Симеїзі та Судаку. В Симферополі протягом трьох днів тривали пікети і мітинги кримськотатарської молоді з вимогою звільнення заарештованого і заборони та покарання скінгедів. За даними представників Меджлісу, протягом останніх 4 місяців до них надійшло багато скарг від кримських татар про напади бритоголових, Меджліс звертався з цього приводу до Головного управління МВС України в Криму і до СБУ, однак правоохоронці стверджують, що організованого скінгедівського руху в Симферополі немає.

Надир Бекиров продовжує: „Представники МВС неймовірно непослідовні у своїх оцінках того, чи існують в Криму скінгеди. Одні кажуть, що скінгедів тут немає, інші заявляють, що, мовляв, ми перевіряємо усіх зареєстрованих скінгедів. Таким чином, насправді доказова база навіть не шукається, хоч інцидент стався у не дуже пізній час, у людному місці, там було багато очевидців. Але це слідство не цікавить. Для нього важливо зараз вибити з людей, причетних до події ( в першу чергу у кримських татар, в тому числі у потерпілих, в тому числі у поранених), які-небудь зізнання, які можна було б потім покласти в основу звинувачення їх самих у тому, що сталося і в кінцевому рахунку, скомпрометувати і кримських татар загалом і Меджліс кримськотатарського народу”.

Правоохоронні органи, які розслідують масову бійку кримськотатарської і слов’янської молоді, що сталася в симферопольському барі „Коттон” 23 березня, спершу відмовлялися коментувати ці заяви, але на прохання радіо „Свобода” начальник Центру громадських зв’язків кримського главку міліції Олександр Домбровський офіційно сказав: „Цю заяву можна розцінити як тиск на слідство з боку Меджлісу чи його представників. Черговий тиск на слідство, такий же ,як і проведення пікетувань. Слідчі в усьому розберуться, є встановлені терміни розслідування таких кримінальних справ”.

Тим часом Надир Бекиров повідомив, що Меджліс має намір звернутися зі скаргою до Генеральної прокуратури України і міжнародних правозахисних організацій.
XS
SM
MD
LG