Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за підпалом Меджлісу?


Володимир Притула

Симферополь, 1 квітня 2004 - В Криму невідомі намагалися підпалити приміщення Меджлісу кримськотатарського народу. Як повідомили в Головному Управлінні МВС України в Криму, в ніч на середу у вікно будинку зловмисники кинули дві пляшки із запалювальною сумішшю. У Меджлісі кажуть, що цей випадок – ще одна провокація проти кримських татар.

Як повідомили правоохоронці, сторож Меджлісу близько третьої години ночі на середу побачив задимлення, він погасив вогонь і викликав міліцію. Пожежа спричинила незначні матеріальні збитки – розбите вікно й обгоріло підвіконня. На місці працювала слідча оперативна група, з`ясовуються обставини цього інциденту. Начальник кримського главку МВС України генерал Микола Паламарчук заявив, що поки рано робити будь-які висновки про причини пожежі. Член Меджлісу Айдер Мустафаєв повідомив журналістам, що пляшки було кинуто у вікна його кабінету, який розташований на другому поверсі приміщення. Він теж відмовився робити припущення щодо причин інциденту. Відомо, що Айдер Мустафаєв є неформальним лідером радикального крила Меджлісу.

Один з керівників Меджлісу, який належить до поміркованого його крила, Ільмі Умеров переконаний, що таким чином кримських татар знову провокують на якісь силові дії. Ільмі Умеров:

“Враховуючи складну ситуація, яка зараз виникла на півострові, очевидно, що це одна з провокацій проти кримських татар, причому, можна передбачити, що вона не остання, тому що подібні провокації останнім часом йдуть одна за одною. Але як член Меджлісу я завжди закликатиму своїх співвітчизників не піддаватися на них, ставитися до таких провокацій спокійно, з терпінням і розумінням, оскільки Меджліс будь-які масові акції протесту буде організовувати лише за погодженням і рішенням Меджлісу кримськотатарського народу, щоб не було якоїсь самодіяльності, не було жодних провокацій у нас ізсередини”.

Як стало відомо, 31 березня президія Меджлісу на своєму надзвичайному засіданні розглянула і відхилила запропонований досить радикальний проект постанови, що передбачав організацію заходів у відповідь на антитатарські випади. За словами джерел, у цьому представницькому органі кримськотатарського народу, помірковане крило поки що бере верх. Тим часом слідче управління кримського главку міліції порушило кримінальну справу за фактом спроби підпалу приміщення Меджлісу в Симферополі 31 березня. За даними Центру громадських зв’язків Головного Управління МВС України в Криму, справу заведено за статтею 194 Кримінального кодексу – навмисне знищення чи пошкодження майна, здійснене шляхом підпалу. Водночас, джерела серед правоохоронців кажуть, що у слідства існує три версії: звичайне хуліганство, підпал прихильниками меджлісу і провокація з боку антитатарських сил.
XS
SM
MD
LG