Доступність посилання

ТОП новини

Хто стане третім президентом Словаччини?


Оксана Пеленська

Прага, 2 квітня 2004 року.

Відповідь на це запитання буде відома вже незабаром. Цієї суботи, 3 квітня, словаки підуть на виборчі дільниці, щоб віддати свій голос за одного з 11 кандидатів на цю найвищу державну посаду.

Без перебільшення можна сказати, що весна 2004 року назавжди залишиться в словацької історії. Віднині Словаччина є новим членом НАТО. Завтра словаки обиратимуть свого третього президента, а 1-го травня ця країна стане повноправним членом Європейського Союзу. Хто ж поведе Словаччину до ЄС ?

Аналітики вважають, що реально з 11 кандидатів боротьба розгорнеться між двома і що вибори дадуть результат аж у другому колі. Найбільше шансів має нинішній міністр закордонних справ Едуард Кукан, якого підтримує владна Словацька демократична і християнська унія. Едуард Кукан – понад 30 років кар’єрний дипломат, закінчив Московський інститут міжнародних відносин, працював у дипломатичних представництвах тодішньої Чехословаччини в Замбії, Ефіопії й США, був членом компартії. У словацькій пресі неодноразово з’являлись матеріли про те, що в минулому Кукан співпрацював зі Службою державної безпеки. Зрештою, про це говорить і основний суперник Кукана на посаду президента Владімір Мечіар. І біографія Мечіара пістрява: він тричі був прем’єром, у минулому також високий функціонер чехословацької компартії, був і чемпіоном з боксу. Мечіар заснував і довгий час очолює одну з найсильніших політичних партій – Рух за демократичну Словаччину. Та найбільше запам’ятався він, особливо на Заході, своїм категоричним виступом проти вступу Словаччини до НАТО. Саме завдяки цьому Словаччина не стала членом Альянсу в 1999 році разом з Польщею, Угорщиною і Чехією. Сьогодні цей антизахідний імідж найбільше заважає Владіміру Мечіарові. Сам же кандидат цю думку відкидає. Сталися зміни, говорить він. І цьому важко не повірити, дивлячись на нового Мечіара: він схуд, виразно помолодшав - подейкують, що не без допомоги косметичних операцій, модно одягається, та головне – з оптимізмом дивиться у майбутнє. Мечіарові довіряє близько третини виборців.

Третім кандидатом є нинішній президент Рудольф Шустер. І він у минулому зумів піднятись високо по компартійній драбині, був членом ЦК, також послом у Канаді, потім мером міста Кошіце. Близько до Шустера за результатами попереднього опитування стоїть Іван Ґашпаровіч – колишній голова Парламенту Словаччини, але його шанси, як і шанси Рудольфа Шустера, на думку аналітиків, малі. Таким чином словаки вибиратимуть між двома кандидатами, яких добре і довго знають. Ситуацію для радіо "Свобода" коментує словацький політолог Петр Явурек:

П.Явурек: Передусім потрібно сказати, що словацькі президентські вибори мають одну особливість: вибори президента на Словаччині не звернені до майбутнього, а швидше – до минулого, насамперед до минулого кандидатів. З цього випливає і ставлення виборців.

На думку словацького аналітика, в цих виборах гратимуть головну роль минулі заслуги кандидатів, а не їхні програми на майбутнє, оскільки в руках президента Словаччини зосереджені малі повноваження. На його думку цього аналітика, в першому колі відпадуть Рудольф Шустер та Іван Ґашпаровіч. Хто ж виграє у президентських виборах? Петр Явурек продовжує:

П.Явурек: На цю хвилину гадаю, що найбільше шансів має Едуард Кукан.

У відповідності до словацької конституції, в разі якщо в першому колі президент обраний не буде, друге коло має відбутись за два тижні, тобто 17 квітня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG