Доступність посилання

ТОП новини

Іще одна спроба домовитися з Іраном про ядерні програми.


Сергій Драчук

Прага, 6 квітня 2004 – Голова Міжнародної аґенції з атомної енергії Мохамед ЕльБарадей почув сьогодні низку нових обіцянок і запевнень Ірану. Їх висловили іранські керівники на переговорах у Тегерані, що були присвячені подоланню кризи навколо іранської ядерної програми. Шеф МАҐАТЕ виявив задоволення результатами зустрічей. Але вдоволені не всі.

Голова Найвищої ради національної безпеки Ірану Хассан Ровгані, який відповідає в цій країні за ядерні програми, по п’ятигодинних напружених переговорах погодився з Мохамедом ЕльБарадеєм щодо плану дій і розкладу подолання розбіжностей між Іраном і МАҐАТЕ. Раніше сьогодні після розмови з керівником Організації атомної енергії Ірану Голям-Резою Агазаде Мохамед ельБарадей також домовився прискорити процес подолання проблем і зокрема поновити інспекції МАҐАТЕ в Ірані вже наступного тижня, з 12 квітня.

Проблеми ж із Іраном тим часом залишаються. Сполучені Штати Америки звинувачують Іран, що він таємно розробляє ядерну зброю під прикриттям програми мирної атомної енергетики. Тегеран це категорично заперечує й натомість стверджує, що цілковито виконав усі вимоги МАҐАТЕ від кінця минулого року, коли він погодився було на інспекції на переговорах за посередництва Британії, Франції й Німеччини. Але ЕльБарадей нині каже, що це твердження «не обов’язково відображає дійсність» , Іран останнім часом по суті заборонив ці міжнародні інспекції.

Не додає довіри заявам Тегерана й їхня непослідовність. Сьогодні, наприклад, там оголосили, що 9 квітня «добровільно» припинять роботу для створення центрифуг, із допомогою яких можна збагатити уран до зброєвого рівня. Тим часом 29 березня Тегеран заявляв, що вже припинив розробку цих центрифуг. Ці пристрої викликають велике занепокоєння міжнародної спільноти, а їхнє конструювання Іран приховав, коли повідомляв про свою ядерну програму.

Прихильники жорсткої лінії в Вашинґтоні були б раді домогтися від Ради безпеки ООН санкцій проти Ірану за порушення вимог МАҐАТЕ. Натомість у Тегерані консерватори виступають за те, щоб Іран пішов слідом за Північною Кореєю й вийшов із Угоди про непоширення ядерної зброї, якщо інспекції МАҐАТЕ затягуватимуться. Статтю такого змісту надрукував сьогодні, наприклад, відомий своїм консерватизмом коментатор Хоссейн Шаріят-Мадарі. Консерватори, нагадаю, перемогли на нещодавніх парламентських виборах в Ірані і, схоже, почали втілювати свою лінію. Керівник іранської атомної енергетики Голям-Реза Агазаде наполегливо говорив сьогодні про те, що інспекції мусять закінчитися до червня цього року.

Іран також заперечив твердження розвідки Сполучених Штатів і ще однієї неназваної країни, ніби Тегеран протягом минулого року перевів свою програму збагачення урану до інших, дрібніших об’єктів, які залишаються поза увагою МАҐАТЕ. Мохамед ЕльБарадей ці звинувачення теж офіційно не підтвердив. Та група західних дипломатів у столиці Ірану в коментарях для агентства «Ройтерз» наполягає на тому, що ЕльБарадеєве заперечення пов’язане з формулюванням, а не з суттю, і що західна розвідка таки має рацію, коли звинувачує Іран у приховуванні не дозволеної йому діяльності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG