Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не заперечує проти створення угорсько-італійського військового підрозділу.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 квітня 2004 – Угорщина ймовірно візьме участь у створенні спільного 1,5 тисячного контингенту з італійцями. Угорський міністр оборони Ференц Югас досяг принципової домовленості з італійським колегою про це у вівторок у Брюсселі. Подробиці військового проекту наводяться угорськими мас-медіа у середу.

Позицію Угорщини не можна назвати простою. З одного боку існує НАТО, членом якого ця країна є вже кілька років. З іншого – об’єднана Європа прагне створити власні збройні структури за принципом швидкого реагування. Кілька місяців тому міністр закордонних справ цієї країни Ласло Ковач не мав великого ентузіазму щодо таких планів європейців. Ми за те, сказав він на одній із зустрічей у Брюсселі, щоб вирішувати спільні оборонні завдання в рамках НАТО. Ясно, що з початку поточного року така думка могла зазнати суттєвих змін. Передусім тому, що 1 травня Угорщина увійде до складу Євросоюзу. Плани зі створення 1,5 тисячного військового контингенту у парі з італійцями, власне, є своєрідною спробою досягнення золотої середини між НАТО і європейцями. Але угорці не обнадіюють надміру своїх нових партнерів.

За словами міністра оборони Ференца Югаса, наразі Угорщина не готова відкликати з гарячих точок планети стільки солдатів, щоб сформувати повноцінний півбатальйон. Та й такого завдання Будапешт перед собою і не ставить. Ліпші можливості для цього мають італійці. По-перше, збройні сили Італії налічують 200 тис. осіб. По-друге, ця країна, як і Угорщина, входить до Південної групи військ НАТО у Європі; її військові здобули там непоганий сучасний вишкіл. Натомість Угорщина утримує близько 75-тисячну армію. Після проведення військової реформи кількість особового складу скоротиться майже вдвічі. Бюджет оборонного відомства цієї країни украй лімітований, а про великі закупівлі озброєнь для армії мова взагалі не йде.

Такими аргументами оперували угорці у вівторок на неформальній зустрічі 25 міністрів оборони країн діючих і майбутніх членів Європейського Союзу. Звісно, за це угорцям ніхто і не дорікав. Та не слід забувати, що ініціатором створення 6-9 мобільних окремих військових контингентів чисельністю до 1500 осіб кожний виступили на цьому заході Німеччина і Франція. Очікується, що ці військові загони можуть бути приведені у бойову готовність і переправлені в кризові точки упродовж 15 днів. У такий спосіб об’єднана Європа збирається утримати стабільність у регіонах найбільшого впливу інтересів ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG