Доступність посилання

ТОП новини

Старший радник з питань торгівлі людьми при заступнику держсекретаря США Лора Ледерер вважає, що Україна досягла значних успіхів у боротьбі із сучасною работоргівлею.


Сергій Кисельов

Київ, 8 січня 2004 – Старший радник з питань торгівлі людьми при заступнику держсекретаря США Лора Ледерер, яка перебуває з візитом у Києві, вважає,що в Україні зроблено чимало для боротьби з таким ганебним явищем, як продаж людей , зокрема жінок, у сексуальне рабство. Але цю роботу слід продовжити.

На прес-конференції американського експерта Лори Ледерер журналістам роздали матеріали про проблему торгівлі людьми в Україні. Серед іншого там наводилися і такі дані. Останні дослідження, проведені фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології показали, що кожен третій громадянин України хотів би емігрувати в іншу країну. А Центр економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова повідомив, що понад 70 % старшокласників середніх шкіл не бачать своєї перспективи в Україні.

Тим часом чимало жінок, які шукають роботу за кордоном, потрапляють до уваги злочинців і стають "живим товаром". За минулі 5 років в Україні порушено понад 600 кримінальних справ за фактами торгівлі людьми. За словами Лори Ледерер, останнім часом Україна робить чимало для запобігання цьому ганебному явищу:

"Зрозуміло, що Україна зробила великий поступ у боротьбі з таким злом як торгівля людьми. 1998 року було ухвалений закон, який встановив за це кримінальну відповідальність. 2003-го року 41 справа слухалась в українських судах, і дев''ятьох торгівців людьми було засуджено. Поліпшили роботу в цій царині й українські прикордонники та правоохоронці. Україна може похвалитися успіхами щодо створення притулків для жертв работоргівлі".

Пані Ледерер також повідомила, що в США новий закон про допомогу потерпілим від торгівлі людьми передбачає покарання від 20 років позбавлення волі до довічного ув’язнення. Тобто, злочинцям подано сигнал: работоргівля карається так само, як і незаконний продаж наркотиків чи зброї.

"Слід прийняти поправки до деяких законів, щоб гармонізувати нормативну базу згідно з міжнародними стандартами. Ми також сподіваємось, що Україна надалі зможе краще співпрацювати із сусідніми державами. Адже торгівці людьми не знають кордонів, вони не знають релігійних, культурних, мовних чи інших бар’єрів. І тому вкрай необхідно знайти шляхи покращення співпраці на транскордонному та міжнародному рівні для боротьби з міжнародною злочинністю", – підкреслила Лора Ледерер, старший радник з питань торгівлі людьми при заступнику держсекретаря США.

Вона також нагадала, що колись работоргівля відігравала значну роль у деяких країнах світу. Зокрема економіка Сполучених Штатах значною мірою залежала від неї. Тим не менше цьому явищу був покладений край.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG